SCHIMBARE STRATEGICĂ – Gara CFR din Baia Mare își va schimba locația

10
9199

SCHIMBARE STRATEGICĂ  Muncipiul Baia Mare va intra într-un amplu proces de schimbare, o schimbare menită să aducă beneficii băimărenilor. Prin schimbările propuse, comunitatea ar câștiga aproximativ 50 de hectare de teren., iar acest lucru se poate face prin mutarea Gării CFR din actuala locație. Propunerea a fost deja făcută de Cătălin Cherecheș în ședința de Consiliu Local de joi, 21 februarie atunci când le-a cerut consilierilor locali acordul de principiu pentru a demara discuțiile cu Ministerul Transporturilor.

Vă cer un acord de principiu pentru că este o chestiune foarte importantă pentru municipiul Baia Mare din perspectiva dezvoltării economice, din perspectiva urbanistică și din perspectivă funcțională în special pentru conectivitatea municipiului. Vă cer acordul să încep demersurile pe lângă Ministerul Transporturilor pentru a desființa Gara municipiului Baia Mare din poziția în care este astăzi și a o muta în zona de intrare a muncipiului dinspre Cluj  desființăndu-se astăzi traseul căii ferate de la granița cu Comuna Recea până la Gara Baia Mare eliberându-se astfel o suprafață relevantă de teren pe care Municipiul Baia Mare o poate prelua de la Statul Român și se deschide o zonă de dezvoltare economică foarte amplă. Astăzi municipiul Baia Mare nu are nevoie de o gară de dimeniunile gării de azi, nici măcar de dimensiunile unor gări construite în anii 50.

Lucrurile trebuie să funcționeze mult mai eficient, trebuie să funcționeze din perspectiva, în primul rând a transportului pe calea ferată înspre Timișoara, înspre Cluj, înspre București cu frecvențele pe care le avem și lucrul acesta se poate întâmpla organizându-se în zona intersecției Bulevardului București cu Strada Europa spre Bulevardul Independenței. Am studiat cu urbaniștii acest lucru și eu cred că trebuie să avem și un punct de vedere al Ministerului Transporturilor astfel încât lucrurile, cel puțin într-o perspectivă a următorilor ani să fie așezată din punct de vedere legal în reglementările, în aprobările și strategiile pe care le are Ministerul Transporturilor”, a subliniat Cătălin Cherecheș, conform emaramures.ro.

Schimbarea propusă este în strânsă legătură și cu alte proiecte de dezvoltare în curs de implementare în muncipiu. Vizată direct, Zona Gării s-ar putea dezvolta și la fel zona Craica.

Acest lucru legat și de cele două șosele de centură, cele două inele pe care le va avea Muncipiul Baia, un inel intern pe traseul Străzii Europa, respectiv un inel extern în exteriorul Comunei Recea, respectiv în exteriorul Aeroportului și acest lucru generând din nou o zonă, respectiv o suprafață de dezvoltare economică între cele două inele de transport. Așadar eu cred că acest lucru trebuie făcut și consider că aproximativ 50 de hectare de teren din calculele noastre vor fi degrevate de interdicții și introduse în circuitul economic putându-se dezvolta într-un mod mai intens Municipiul Baia Mare. Va dau exemplu zonei dintre Bulevardul București și Bulevardul Independenței unde avem investițiile pe Programul Operațional Regional pentru cele două bulevarde care vor traversa această zonă, respectiv zona între Motorului și cartierul Gării, la fel, o zonă astăzi grevată de interdicții, respectiv e sub imperiul abandonului pentru că CFR-ul nu întreține această zonă. Să nu uităm nici zona Craica unde o bucată importantă de teren este deținută e CFR Infrastructură, respectiv Statului Român și o linie de transport CFR care nu a mai fost folosită din anul 1998”, a mai spus primarul.

17 din cei 21 consilieri prezenți în sala de ședință au votat pentru mandatarea primarului care să reprezinte Consiliul Local la discuțiile cu Ministerul Transporturilor.

 

Sursă info: emaramures.ro

Te-ar mai putea interesa

Loading...

10 COMENTARII

  1. sersios!!! nu sunteti in stare sa o zugraviti pe asta care o aveti, si credeti a o sa puteti sa o mutati! Voi v-ati gandit un pic…?

  2. E o idee „geniala” sa muti Gara CFR la 4-5 km de oras, de unde sa mai platesti si bilet de troleu (daca soseste trenul noaptea???) sau taxi sa ajungi in oras! Cu siguranta sunt alte interese in joc. Solutia ar fi fost investitia in infrastructura CFR ca oamenii sa reinceapa sa calatoreasca cu trenul in conditii umane, renovarea Garii Baia Mare si starpirea definitiva a cuiburilor de drogati din zona garii!!!

  3. ASTA E O IDEIE FOARTE BUNA SI AM SA ROG TOTI CARCOTASI SA SE ABTINA!! ACUMA SINCER, CARE BAIMAREAN NORMAL SI CARE SE RESPECTA CAT DE CAT MAI UMBLA CU TRENUL? PRIN RUINA AIA DE GARA SI CU BUDELE ALEA AMBULANTE DE TRENURI CFR NU MAI VEZI DECAT AUROLACI, ASISTATI SOCIALI, CATIVA NAVETISTI RUPTI IN FUND SI ALTI COLORATI! PRIMARUL ASTA CHIAR VREA SA CIVILIZEZE ZONA SI NU INTELEG CE NU INTELEGETI?

    • Atunci toate liniile de transport public trebuie extinse până la noua gară, inclusiv garajul de pe str. Motorului pe str. Europa, plus extinderea traseului de troleibuze de pe Bd. București pe str. Europa după Hypermarket! Absolut toate liniile de troleibuz și autobuz vor veni pe la gară! Interessant va fi nr. 40 M**ro -> In**ty/Habitex -> Da*ia -> V**o -> Meda -> Semilună -> Crenguța -> De**man -> Petrom/F**y -> Au**an -> Gara CFR-> Petrom/F*ny -> De**man -> Crenguța -> Dorna -> Autogară sau stația Gării !? -> Pizza P**s -> Ursus -> Sala Sporturilor -> Ka****nd 2 -> Epsilon -> Pasunii -> Plugarilor – > Piata Izvoare (Eminescu) -> Phoenix -> IMMUM -> URBIS! Aproximativ la fel va fi și la nr 1! Cu exceptia D*cia va fi str. Nufărului și excepțe ca merge spre Canal 7 – Pietrosul etc.

  4. probabil sunt „constructori” care vor sa faca blocuri in locul garii si se cre „mutarea”! Gara e bine unde e ,luati-o de la Min.Transporturilor si renovati-o si gata…pina si in Manhattan gara e in centru!

  5. În principiu este bun, dar atunci trebuie extinse toate liniile de transport de la Urbis! Oare este rentabilă mutarea garajelor de transport public de pe str. Motorului pe str. Europa și extinderea liniei 54 pe str. Europa?
    Vorba bancului „curăț pușca și vorbesc prostii”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.