SCHIMBARE LA LEGISLAŢIA RUTIERĂ – S-a propus permiterea şi nesancţionarea depăşirii cu trecere peste linia continuă

0
2896

SCHIMBARE LA LEGISLAŢIA RUTIERĂ Un proiect de lege depus recent la Senat stabileşte permiterea şi nesancţionarea manevrei de depăşire cu trecere peste linia continuă.

Asta atunci când în trafic se află obstacole oprite, staţionate sau care se deplasează foarte încet, dacă vizibilitatea este de peste 20 de metri, iar drumul are o lăţime de minim 7 metri.

 

Iniţiatorul propunerii consideră că măsura este necesară deoarece în practică apar blocaje, fiind necesare modificări legislative care să fluidizeze traficul.

“O astfel de situaţie este aceea în care conducătorul autovehiculului întâlneşte pe sensul său de mers un obstacol oprit, staţionat sau care se deplasează cu o viteză foarte mică, iar pentru depăşirea acestui obstacol este necesară încălcarea marcajului continuu simplu sau sublu care delimitează sensul opus.

În această speţă, conducătorul este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea”, spune iniţiatorul propunerii.

Astfel, la art. 45 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31), cu următorul cuprins:

“(31) Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăsirea obstacolelor de orice natură, staţionate sau care se deplasează cu viteză foarte mică, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanţă mai mare de 20m, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7m.”

Măsura se află în dezbatere la Senat şi se va aplica doar în cazul aprobării acesteia de către Parlament, ulterior publicării în Monitorul Oficial.

Info

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.