SCANDALUL DE LA SIGHET – Reacția Spitalului Municipal la cazul persoanelor cu dizabilități închise în cuști

0
537

SCANDALUL DE LA SIGHET   Cazul persoanelor cu dizabilități sau diferite probleme psihice care au fost închise în cuști de sticlă sau legate de paturi cu cârpe a stârnit controverse la nivel național, fiind un subiect discutat intens, inclusiv în presa națională.

Imaginile și informațiile șocante despre felul în care sunt tratați pacienții la Centrul de Recuperare pentru persoane cu Handicap din Sighet, centru aparținând DGASPC Maramureș au fost publicate în mediul online de către Asociația Tonal din Sighet.

Cazul a împărțit nu doar opinia publică în două grupuri diferite (cei care susțin că e vorba, negreșit, despre o încălcare a drepturilor omului și cei care consideră că metodele de îngrijire a pacienților sunt cât se poate de normale) ci și pe unii medici. Ca exemplu, instituțiile statului, printre care și Corpul de Control al Ministerului Sănătății au anunțat controale peste controale și cereri de rapoarte, lăsând să se înțeleagă că metodele folosite de personalul din Centru, respectiv legarea pacienților de paturi cu cârpe, nu sunt tolerate. Medicul Petru Stan, șef Secție Psihiatrie în cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației și medic cu jumătate de normă în cadrul DGASPC Maramureș, are o altă părere.

„Camerele izolate sunt construite conform normelor”

Nu este vorba despre nicio secție a Spitalului Municipal. Este vorba despre o clădire dezafectată în care a funcționat secția de dermatologie. Aici au fost relocați mai mulți pacienți după ce s-a dărâmat tavanul peste Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap. Acelea nu sunt cuști, ci sunt incinte de izolare pentru bolnavii extrem de agresivi. Sunt confecționate din material transparent incasabil, pentru a nu se răni. Sunt utilizate pentru cazurile foarte grave. Avem pacienți din Sighet și chiar unul cu domiciliul în București, dar, într-adevăr, născut în Sighet. Sunt incinte autorizare. La fel, și contenția este legală în situații foarte grave, evident cu acordul medicului.

Acest ONG ne-a cerut date despre bolnavii abandonați de familie, le-am oferit informații, cu antet, așa au ajuns la noi. Pacienții aflați la noi sunt pacienți relocați temporar, că nu puteau să îi arunce în stradă. S-au făcut reabilitări recent, spre exemplu s-au făcut două băi antiefracție, iar două saloane beneficiază de aer condiționat, s-a făcut atât cât au venit bani. Camerele de izolare pentru bolnavii cu potențial auto și hetero agresiv sunt construite conform normelor”, a declarat Petru Stan pentru axanews.ro

Reacția Spitalului Municipal Sighetu Marmației

Referitor la articolele aparute in presa cu titlul” Oameni cu dizabilitati inchisi in custi si legati cu fasii din carpe” dorim sa facem cunoscut faptul ca intre Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures exista un contract de Comodat incheiat din data de 1 februarie 2018, avand ca obiect darea in folosinta gratuita a spatiului in vederea cazarii persoanelor cu dizabilitati. Bunul imobil ( fosta sectie Dermatologie) in circuit separat situat in incinta Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei. Spitalul Sighet nu se face raspunzator pentru activitatea desfasurata in imobilul dat in comodat catre DGASPC MM”, se arată în comunicatul de presă emis azi de reprezentanții Spitalului Municipal din Sighet.

Așadar, controalele se întâmplă, rapoartele se fac, opiniile se împart. O întrebare rămâne totuși, încă, fără răspuns. În nici un comunicat oficial ori declarație oficială a celor implicați direct sau indirect în acest caz nu a apărut, nici măcar în trecere, un punct de vedere cu privire la modul în care au fost unii pacienți legați cu cârpe de paturi. Sau nu a fost necesară o explicație în acest caz pentru că probabil și acest „mod de operare” se conformează normelor.

Vom reveni cu informații în acest caz.

 

Adrian Barbur/ ActualMM

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.