SCANDAL URIAŞ ÎN OLANDA – Peste 26 de femei au fost injectate, din greșeală, cu sperma unui alt donator

0
202

SCANDAL URIAŞ Un scandal uriaș a izbucnit într-o clinică din Utrecht, Olanda, după ce s-a descoperit că 26 de femei tratate pentru infertilitate au fost inseminate cu materialul genetic de la un donator și  nu doar de la soții pacientelor, asa cum ar fi trebuit.

SCANDAL URIAŞ Reprezentanții centrului  medical „Utrecht University” au catalogat situația drept o „eroare de procedură”, iar autoritățile au început o anchetă, notează Libertatea.

Mai exact, 26 dintre cuplurile care, în perioada aprilie 2015- noiembrie 2016, au ajuns la centrul medical din Utrecht s-ar putea afla în această situație.

Medicii se tem că femeile care și-au dorit să rămână însărcinate cu partenerii lor ar fi primit, de fapt, material genetic și de la un alt bărbat, care a fost combinat cu cel de la soții lor. Se pare că totul ar fi fost posibil după ce echipamentul folosit pentru inseminare nu ar fi fost curățat.

 „Consiliul de conducere al Centrului medical Universitar  regretă faptul că aceste cupluri implicate trebuiau să primească această veste. În timpul fertilizării, celulele de spermă folosite la un tratament pentru un cuplu s-ar putea să fi fost combinate cu celulele ou de la alte 26 de cupluri.

Prin urmare, există o șansă ca celulele ou ale femeilor să fi fost fecundate de sperma altui donator decât cea a bărbatului pe care își doreau să-l facă tată”, au declarat reprezentanții clinicii într-un comunicat.

Metoda de fertilizare a clinicii diferă de la fertilizarea in vitro, în care un singur spermatozoid este injectat direct într-un ou printr-o pipetă, aici fertilizarea având loc  într-un vas.

Un tehnician a observat că, deși pipeta a fost schimbat la fiecare tratament, un cauciuc de etanșare fără un filtru nu a fost  schimbat și au fost găsit urme de spermă pe elementul de cauciuc.

Astfel, reprezentanții centrului medical susțin că deși șansele sunt mici ca fertilizarea spermei cu ovulele să fi fost incorectă,  această posibilitate există și nu poate fi exclusă.

Cele 26 de paciente au fost anunțate de situația neplăcaută. Dintre acestea nouă au născut deja, patru sunt însărcinate, iar 13 embrioni au fost înghețați.

Autoritățile au început o anchetă în acest caz. Dacă se dovedește că spitalul a făcut o astfel de greșeală, cei vinovați vor răspunde în fata legii. Pana atunci, clinica le oferă cuplurilor aflate în aceasta situație un test ADN gratuit.

sursa

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.