Săracii au de ce fi invidioși pe Ghiță! Standarde ridicate de confort pentru porcul românesc

0
252

Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vrea porci crescuţi în medii lipsite de factori care să inducă stres animalelor. Astfel, potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, în vecinătatea porcilor din ferme vor fi interzise zgomotele puternice, bruşte sau constante, iar în zona lor de odihnă trebuie să se evite curenţii de aer. În plus, fermierii vor fi obligaţi să le asigure o luminozitate de cel puţin 40 de lucşi opt ore pe zi, potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA.

În timpul verii, umiditatea relativă în spaţiul de creştere a porcilor va fi mărită artificial cu ajutorul pulverizatoarelor amplasate pe plafon, iar nivelul noxelor din adăpost nu trebuie să depăşească 15 mg/m3, potrivit proiectului de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de monitorizare a standardelor de microclimat pentru porcinele din exploataţiile comerciale.

Proiectul de act normativ prevede şi că în zona în care porcii „sunt cazaţi permanent” trebuie să se evite zgomotele mai puternice de 85 de decibeli. Fermierii vor fi obligaţi şi să evite zgomotele constante sau bruşte în vecinătatea animalelor.

În adăposturile pentru porcine volumul de aer circulant trebuie să se încadreze în anumite intervale, în funcţie de vârsta porcului şi de anotimp, iar în zona de odihnă a animalelor nu trebuie să existe curenţi de aer. În plus, instalaţiile de adăpare şi hrănire trebuie să fie proiectate, construite şi amplasate astfel încât să fie reduse la minimum riscul de contaminare a apei şi „efectele dăunatoare ale competiţiei dintre animale”.

O altă prevedere din proiectul de act normativ spune că nici un animal nu trebuie să fie adăpat într-un mod care să îi producă „suferinţe inutile” sau vătămări.

Respectarea măsurilor va fi verificată de Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.