AcasăEvenimentŞANSĂ - Caravana de recrutare pentru grădiniță OvidiuRo ajunge în Maramureș

ŞANSĂ – Caravana de recrutare pentru grădiniță OvidiuRo ajunge în Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

ŞANSĂ. „Caravana de vară Fiecare Copil în Grădiniță”, un proiect al Asociației OvidiuRo ce urmărește informarea părinților cu privire la Legea nr. 248/2015 și recrutarea copiilor eligibili pentru grădiniță, ajunge astăzi în Maramureș. Legea nr. 248/2015 încurajează părinții săraci să își aducă copiii la grădiniță, oferindu-le un tichet social pentru grădiniță (TSG) în valoare de 50 de lei/lună, dacă cei mici au prezență zilnică.

Cu aproximativ 2.600 de beneficiari estimați ai legii, Maramureș este unul dintre cele 15 județe-gazdă[ Bacău, Buzău, Botoșani, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Iași, Maramureș, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui] selectate pentru desfășurarea Caravanei, de către OvidiuRo, pe baza gradului de sărăcie și a numărului mare de copii aflați în situație de risc. Caravana se desfășoară aici în colaborare cu autoritățile județene (Prefectura, CJ, ISJ, DGASPC, AJPIS, DSP) și locale.

Caravana va acoperi, timp de o săptămână, 6 localități din Maramureș – Ponorâta, Seini, Ulmeni, Coltău, Baia Mare – zona Pirita și Borșa – identificate în urma propunerilor partenerilor județeni și confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul cuprinderii copiilor defavorizați în învățământul preșcolar.

Maramureș este primul județ din România care a încheiat un acord de parteneriat cu Asociața OvidiuRo pentru acoperirea unor componente complementare tichetului social pentru grădiniță. Astfel, Consiliul Județean Maramureș a alocat deja fonduri pentru rechizite pentru copiii provenind din familii defavorizate pentru anul școlar 2016-2017.

După 4 luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscriși în program la nivel național, iar 58% dintre aceștia au avut prezență zilnică și au beneficiat de tichetul social pentru grădiniță pentru lunile februarie – iunie.

ŞANSĂ. Un prim efect al legii raportat de autoritățile locale este creșterea frecvenței pentru toți copiii din grădinițe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete.

Obiectivul principal al Caravanei este să susțină echipele locale – asistenți sociali, profesori, mediatori școlari – în implementarea Legii nr. 248/2015 în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani încă neînscriși la grădiniță, informarea părinților cu privire la program și înscrierea acestora în timp util pentru anul școlar 2016-2017. Activitățile din Caravană vor include sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaționale și discuții de consiliere a părinților cu privire la importanța educației timpurii. Cu sprijinul Fundației Carrefour, vom reuși să oferim fiecărui copil de vârstă preșcolară câte o carte ilustrată „La grădiniță”.

Leslie Hawke, Cofondator OvidiuRo, explică faptul că „unul dintre rolurile pe care ni le-am asumat este promovarea unui obicei important în dezvoltarea copiilor: acela ca atât părinții cât și profesorii de preșcolar să le citească celor mici. Cum în comunitățile sărace mulți dintre părinți au la rândul lor dificultăți cu cititul, aducem cărți alese atent, cu povești care se spun ușor, prin imagini și ilustrații pe care familiile le pot recunoaște și înțelege. Ne dorim ca toate comunitățile noi să profite de pe urma bunelor practici care au făcut ca programul FCG pilot să aibă un succes atât de mare”.

La finalul acestei veri, OvidiuRo va selecta comunitățile pe care să le sprijine în continuare, cu soluții complementare tradiționale în programul FCG pilot ce se vor adăuga, în funcție de nevoile specifice, tichetelor sociale acoperite începând cu 15 februarie de la bugetul de stat. Dintre acestea, menționăm rechizitele, setul de haine și încălțăminte, componenta de igienă și educație pentru sănătate, cea de formare profesori și programele de informare și implicare a părinților.

‘Caravana Fiecare Copil în Grădiniță’ este posibilă datorită Fundației Carrefour, investitor major în programul pilot FCG din anul 2013. Pentru anul școlar 2016 – 2017, Fundația Carrefour a hotărât să susțină educația timpurie în comunitățile sărace printr-un proiect de încurajare a cititului cu copiii, de către părinți și profesori.

În paralel cu desfășurarea ‘Caravanei FCG’, în Ponorâta va avea loc – pe 8 și 9 august – și o Caravană medicală, eveniment public-privat prin care locuitorii acestei comunități vor beneficia de consultații medicale diverse din partea medicilor & studentilor mediciniști, voluntari din București și Cluj, și de produse de igienă. În plus, Asociația Tineri pentru Tineri va organiza aici sesiuni referitoare la sănătatea reproducerii.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA