Acasăoameni noiSALVAT – Vezi în ce ar putea fi transformat primul cazino din...

SALVAT – Vezi în ce ar putea fi transformat primul cazino din România

spot_img

DISTRIBUIȚI

SALVAT  Cazinoul de la Vatra Dornei, primul de acest gen din ţară, ar putea fi salvat de la prăbuşire. Fondul Bisericesc Ortodox Religionar din Bucovina a întocmit un proiect de reabilitare a clădirii cazinoului pentru care speră să primească fonduri europene. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au precizat că vor să realizeze în interiorul cazinoului din Vatra Dornei un muzeu al Bucovinei.

Deocamdată, ideea este la bază de proiect, însă Fondul Bisericesc Ortodox Reliogionar din Bucovina are speranţă că vor putea salva una dintre cele mai importante clădiri din Bucovina. Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit la sfârşitul secolului XIX, după ce primarul Vasile Deac a reuşit să-l convingă pe împăratul Austriei, Franz Joseph, despre cum urbea dorneană are nevoie de un cazino pentru turiştii care vin la băi. Clădirea a fost ridicată pe un teren acoperit cu pădure, ce în prealabil a fost defrişat.

Dacă o parte din banii necesari pentru construcţia cazinoului a venit în urma unui împrumut făcut la o bancă vieneză, restul de bani s-au strâns printr-o chetă publică, la care a participat însuşi împăratul Franz Joseph. Proiectul cazinoului a fost realizat de arhitectul austriac Peter Paul Brang. Lucrările au demarat în anul 1896 şi au fost terminate în 1898. Cazinoul a fost inaugurat oficial pe 10 iulie 1899. La început, în cazino funcţionau o sală de teatru, un restaurant, o bibliotecă, o cofetărie, precum şi alte spaţii de utilitate publică. Printre personajele importante care au vizitat cazinoul din Vatra Dornei se numără împăratul Franz Joseph, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, generalul Ion Antonescu sau Gheorghe Gheorghiu – Dej.

După terminarea Primului Război Mondial, care a culminat cu unirea dintre Bucovina şi România, terenul pe care a fost construit cazinoul din Vatra Dornei a intrat în posesia Fondului Bisericesc al Bucovinei, ca şi reparaţii de război pe care Austria trebuia să le plătească României. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cazinoul a fost folosit de soldaţii germani în scopuri militare, astfel că în septembrie 1944, când armata germană s-a retras din Vatra Dornei, clădirea a suferit o serie de distrugeri. În primăvara anului viitor, în 1945, au fost făcute lucrări de reparaţii şi renovare a cazinoului.
Sursă

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA