AcasăIT & CROMÂNII ȘI PIRATERIA – Atât persoanele fizice cât și companiile din România...

ROMÂNII ȘI PIRATERIA – Atât persoanele fizice cât și companiile din România preferă programele piratate în schimbul celor licențiate

spot_img

DISTRIBUIȚI

ROMÂNII ȘI PIRATERIA  Între 4 și 5 milioane de români au calculatoare acasă, iar dintre acestea 60% folosesc programe piratate, dacă ar fi să ne luăm după ultimele statistici apărute în piață.

Ceea ce înseamnă că între 2,5 și 3 milioane de calculatoare fac o mare pagubă companiilor prin piratare, în același timp expunându-se și unor pericole precum pierderile datelor personale sau a banilor din conturi.

Un studiu din 2016 al BSA relevă faptul că România are o rată de piratare a programelor folosite pe calculator de 60%, în timp ce media, la nivel mondial se ridică la 40%. Deși multe site-uri de descărcări ilegale au fost închise, la nivel mondial, în ultimii ani, altele răsar și promovează pirateria, scrie Libertatea.

Acolo se pot găsi de la programe până la jocuri, muzică și filme, ele fiind și locul preferat al tinerilor de „achiziționare” a ultimelor produse de interes pentru ei. Cu toate acestea nu se poate face o estimare exacta a pagubei produse, spun experții.

Piratăm indiferent de situație

„Pagubele nu pot fi calculate așa cum le calculează ei pentru că, de obicei, companiile estimează un număr de licențe piratate și consider că oamenii respectivi ar fi cumpărat acele licențe. De obicei lumea care piratează folosește programul respectiv, dar nu ar da niciodată banii pe el. Deci nu este o pagubă reală, este mai mult o pagubă pe hârtie, dacă și putem spune așa. Vorbim de o pagubă prin care companiile se victimizează și apoi încearcă să le recupereze în instanță”, a declarant pentru Libertatea, Cosmin Neagu, președinte Asociația pentru tehnologie și Internet (ApTI).

Acum cu avansul tehonologiei, având în vedere că devine tot mai „la purtător”, la fel devin și pericolele. Astfel că, există deja unele aplicații care odată instalate folosesc datele din telefon în scopuri nu tocmai cinstite.

Nu numai noi piratăm, ci și companiile

Dacă în cazul persoanelor fizice care folosesc programe piratate, pericolele nu sunt atât de mari (comparativ cu alte domenii), la companii, fie că vorbim de mici sau mari, problema se complică. Un atac cibernetic ce poate exploata anumite vulnerabilități poate duce la pierderi de sute de milioane de dolari, așa cum au existat cazuri în întreaga lume. Iar statisticile arată că și în anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizată de software este surprinzător de frecventă. Studiul indică o rată de 25 de procente la nivel mondial în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier/al valorilor mobiliare.

Firmele pot diminua riscurile de securitate informatică pe care folosirea de software nelicențiat le presupune prin verificarea dacă toate programele pentru calculator sunt achiziționate din surse legitime, precum și prin implementarea unui program intern de gestionare a activelor software.

Articolul integral, AICI.

Sursă foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA