AcasăActualitateSocialROMÂNII, PĂCĂLIŢI - Cu ce este înlocuit miezul de nucă din cozonacii...

ROMÂNII, PĂCĂLIŢI – Cu ce este înlocuit miezul de nucă din cozonacii ”de casă” pentru a crește profiturile

spot_img

DISTRIBUIȚI

ROMÂNII, PĂCĂLIŢI Cozonacul face parte din tradițiile culinare românești și este nelipsit de la mesele bogate din perioada Sărbătorilor de iarnă.

ROMÂNII, PĂCĂLIŢI Cum tot mai puține gospodine au timp să frământe cozonacii acasă, industria celor ”pe comandă” a crescut enorm în ultimii ani și, se pare, comercianții caută tot felul de soluții pentru a-și crește profiturile, scrie Agrointeligenta.ro.

Cel mai scump ingredient din care este făcut cozonacul de casă este miezul de nucă. Prețul acestuia crește semnificativ în preajma Crăciunului, așa că producătorii au găsit deja o soluție pentru a-și reduce costurile cu umplutura cozonacilor.

Dezvăluirea a fost făcută pentru Agrointeligenta.ro de către Gabriela Mateiuc, un mic producător de cozonaci după rețete atestate tradițional.

”Pe piață, companii care furnizează materie primă pentru patiserii și cofetării au introdus în ofertă pesmet cu aromă de nucă și colorat fie cu cacao, fie cu un colorant sintetic.

Acest amestec este preferat mai ales de marii producători de cozonaci întrucât umplutura nu își schimbă gustul, este mult mai aromată decât dacă s-ar folosi nucă, și, cel mai important, este decisivă pentru termenul de valabilitate al cozonacului, care este mult prelungit față de un produs după rețeta tradițională”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența Gabriela Mateiuc. Ea spune că înlocuirea miezului de nucă nu este trecută pe etichetă, ceea ce înseamnă că românii sunt păcăliți.

Producătoarea, care a reînviat tradiția cozonacului domnesc din zona Botoșaniului, precizează că acei antreprenori care și-au atestat rețetele nu pot schimba cu nimic compoziția produselor care trebuie să respecte caietul de sarcini pe baza căruia au primit acreditarea.

Astfel, cei mai siguri cozonaci în privința compoziției sunt cei care poartă logo-ul de produs tradițional, un ”sigiliu” al calității și care semnifică și faptul că acel producător este verificat periodic de către autoritățile responsabile.

sursa info şi foto

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA