Acasăoameni noiROMÂNIA ”FAKE” – Țara hainelor contrafăcute

ROMÂNIA ”FAKE” – Țara hainelor contrafăcute

spot_img

DISTRIBUIȚI

ROMÂNIA ”FAKE”  Industria hainelor contrafăcute produce miliarde de euro, la nivel global. Iar România este printre pieţele de desfacere preferate ale acestor comercianţi. Autorităţile vorbesc despre o evaziune fiscală uriaşă, dar şi despre riscuri pentru sănătate, când vine vorba despre acest fenomen.

Aduse, în special, din Asia, prin porturile de la Marea Neagră, în magazinele românilor, hainele contrafăcute au ajuns să ocupe aproape jumătate din piaţă, spun unii specialişti. Se vând atât în bazaruri, cât şi în magazine centrale sau, mai nou, online. Iar consumatorii, păcăliţi de etichete şi reclame, nu cunosc ce cumpără.

Într-o fabrică de textile din Vrancea se produc haine pentru mari branduri din Anglia sau Spania. Este doar unul dintre punctele de lucru din România unde se fabrică îmbrăcăminte „de firmă”. Paradoxal însă, piaţa autohtonă este invadată de produse contrafăcute. Fabricile româneşti exportă haine de calitate pe bandă rulantă, în timp ce magazinele şi tarabele românilor sunt pline de mărfuri false.

LA LIMITĂ – Poștașii si-au pierdut răbdarea și vor să ceară salarii mai mari din stradă

Elena Stoica, patron firmă de textile: „A devenit un fenomen. Atunci când piaţa este invadată de mărfuri contrafăcute, pentru că argumentul acestor mărfuri e în primul rând preţul, omul cumpără, automat tot acest fenomen se răsfrânge asupra producăorilor de mărfuri adevărate. Aceste produse care sunt contrafăcute nu se mai vând la colţul străzii, nu se mai vând în bazare, nu se mai vând în magazine lăturalnice, se vând în marile mallurI, chiar în magazine unde nu te aştepţi. Nu mai spunem de online”.

Fenomenul este greu de cuantificat. O statistică întocmită acum doi ani susţine că 30-40% din produsele de pe piaţă ar fi contrafăcute. Uneori, astfel de haine ajung în cele mai neaşteptate locuri.

În vara acestui an, lotul României de la Olimpiada de la Rio a trăit momente de ruşine, când sportivii au sesizat că echipamentele oficiale păreau contrafăcute. Treningurile s-au decolorat, iar logourile s-au desprins după câteva purtări. Scandalul de la Rio aduce în discuţie cât de amplă este piaţa hainelor false în România.

LET’S DO IT, MARAMUREȘ! – 10 mii de saci de gunoaie strânse de peste 12 mii de voluntari la ziua de curățenie generală

Răzvan Murariu, comisar-șef, Direcția de Investigare a Criminalității Economice din IGPR: „Găsim foarte des. Chiar nu există acţiune în care să nu găseşti produse contrafăcute. Contrafacerea şi evaziunea sunt strâns legate. Contrafacerea generează evaziune”.

Dorel Fronea, vicepreşedinte ANAF, coordonator Direcţia Generală a Vămilor: „În anul 2014, 2015, au fost confiscate aproximativ 6 milioane de produse contrafăcute. În acest an, au fost confiscate în jur de 590.000 de produse contrafăcute”.

Continuarea, AICI.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA