AcasăEvenimentREVOLTĂ - Medicii băimăreni, revoltaţi de o lege care-i pune să caute...

REVOLTĂ – Medicii băimăreni, revoltaţi de o lege care-i pune să caute translatori în toate limbile pământului

spot_img

DISTRIBUIȚI

O lege veche de mai bine de 10 ani îi revoltă pe medicii din Maramureş. Respectivul act normativ îi obligă pe ucenicii lui Hipocrate să traducă diagnostice în limbile materne ale celor pe care îi consultă. “Misiune imposibilă” şi-au spus medicii care privesc cu groază şi neputinţă noua prevedere.

„Multe legi românești sunt neclare sau idioate dar legea drepturilor pacientului e de departe una dintre cele mai inepte. Conform acesteia, orice furnizor de servicii de sănătate adică spital sau cabinet medical trebuie să poată comunica informațiile medicale oricărui pacient, în limba maternă a acestuia sau într-o limbă pe care acesta o cunoaște. În contextul în care peste 6.000 de refugiați vor fi răspândiți pe teritoriul țării și aceștia vor beneficia de asigurări medicale orice furnizor va trebui să aibă pe timpul programului translatori care să traducă pentru afgani, cu toate dialectele lor, sirieni, somalezi etc”, a precizat Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei medicilor de familie din Maramureş.

„Bineînțeles că atunci când s-a votat legea nu erau în plan refugiații dar niciun parlamentar nu s-a gândit să modifice acum ceva. Așa că Legea nr. 46/2003 definește la Art. 1 pacientul ca fiind „persoana sănătoasă sau bolnavă care utilizează serviciile de sănătate”, la Art. 6 se prevede că „Pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervenţiilor medicale propuse, a riscurilor potenţiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului şi nerespectării recomandărilor medicale, precum şi cu privire la date despre diagnostic şi prognostic” iar la Art. 8 că „informaţiile se aduc la cunostinţă pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; în cazul în care pacientul nu cunoaşte limba română, informaţiile i se aduc la cunostinţă în limba maternă ori în limba pe care o cunoaşte sau, după caz, se va căuta o alta formă de comunicare”, a mai precizat medicul.

Legea a creat un val de nemulţumire la nivel naţional iar medicii sunt decişi să protesteze şi adună semnături pentru o petiţie care să ducă la modificarea actului legislativ.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA