Retrocedare Biserici: Statul Român, acuzat de atitudine discriminatorie faţă de Biserica Greco-Catolică şi favorabilă Bisericii Ortodoxe

0
243

Curtea Europeană a Drepturilor Omului condamnă România pentru că de 15 ani legea nu se aplică pentru greco-catolicii din Bogdan Vodă. CEDO a condamnat pe data de 19 noiembrie 2013 Statul Român pentru faptul că din anul 1998 până în prezent nu a dus la bun sfârşit executarea hotărârii judecătoreşti conform căreia greco-catolicii din Bogdan Vodă (Maramureş) se pot ruga în biserica greco-catolica din localitate.

“În cazul Bogdan Vodă Greek-Catholic Parish v. Romania (2627/2004), Curtea a găsit Statul Român vinovat că a încălcat Articolul 6 § 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care prevede că „orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil […] şi în termen rezonabil de către o instanţă independentă şi imparţială”.

În hotărârea mai sus menţionată, Statul Român a fost găsit responsabil de lipsa folosirii forţei sale publice (poliţie, jandarmi, procuratură) în punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti din 1998 a Curţii de Apel Cluj conform căreia greco-catolicii din Bogdan Vodă puteau folosi biserica greco-catolică din localitate.

Curtea Europeană a precizat că procedurile de executare trenează din 1998, punerea în executare a hotărârii judecătoreşti fiind obstrucţionată de trei ori din cauza protestelor violente ale credincioşilor ortodocsi, a refuzului parohului ortodox de a inmana cheile bisericii si a lipsei de implicare a autoritatilor competente ale Statului Roman in executarea unei sentinte definitive si irevocabile”, au anunţat oficialii Romanian Greek-Catholic Association.

În dispozitivul hotararii, Curtea Europeana solicita ca „Statul trebuie sa intreprinda toate masurile care se impun pentru a asista [parohia greco-catolica Bogdan Voda] in aplicarea, in cel mai scurt timp posibil, a hotararii judecatoresti din 29 ianuarie 1998 a Curtii de Apel Cluj” conform careia greco-catolicii pot intra in biserica.

Curtea Europeana a decis, de asemenea, ca Statul Roman sa plateasca parohiei greco-catolice Bogdan Voda suma de 4.000 euro despagubiri si 300 euro cheltuieli de judecata.

“In localitatea Bogdan Voda exista in acest moment doua biserici ortodoxe si una greco-catolica care in 1948, odata cu scoaterea in afara legii a Bisericii Greco-Catolice, a fost data de comunisti Bisericii Ortodoxe, in posesia careia se afla si astazi.

De la Revolutie pana in prezent reprezentantii Bisericii Ortodoxe le-au interzis greco-catolicilor din Bogdan Voda sa intre in biserica greco-catolica sa se roage.

Pe data de 29 ianurie 1998 parohia greco-catolica Bogdan Voda a castigat in instanta dreptul de a intra in biserica, hotarare judecatoreasca care, insa, nici pana astazi nu a fost pusa in aplicare.

Datorita refuzului Bisericii Ortodoxe de a-i lasa pe greco-catolicii din Bogdan Voda sa foloseasca biserica greco-catolica din localitate, greco-catolicii si-au desfasurat serviciile religioase in case particulare si ale locuri improvizate”, au mai arătat aceştia.

„Desi o instanta europeana constata incalcarea drepturilor si libertatilor comunitatii greco-catolice din Bogdan Voda, nimic nu poate compensa din pacate suferinta credinciosilor carora le-au fost incalcate in mod sistematic aceste drepturi de catre reprezentantii Statului Roman care i-au obligat pe acesti oameni sa se roage in locuri improprii pentru simplul motiv ca sunt greco-catolici”, a afirmat Episcopia Greco-Catolica de Maramures intr-un comunicat de presa.

„Cazul parohiei greco-catolice Bogdan Voda, care de 15 ani sta cu dreptatea in mana fara ca autoritatile Statului sa intervina pentru a pune in aplicare legea, este inca o dovada ca Biserica Greco-Catolica din Romania este discriminata pe motive confesionale”, a remarcat Episcopia Greco-Catolica de Maramures.

Parintele Ioan Petreus, parohul greco-catolic din Bogdan Voda, comentand aceasta decizie pentru Romanian Greek-Catholic Association, a declarat că „ani la rand am fost acuzati ca tulburam linistea publica si ca suntem scandalagii pentru ca ne cerem drepturile. Aceasta decizie a Curtii Europene confirma ca am avut dreptate in toti acesti ani. Nu dorim, insa, nimanui din Romania sa sufere umilinta, dispretul si abuzurile la care au fost supusi credinciosii nostri dupa Revolutie la Bogdan Voda pentru ca sunt greco-catolici.”

Neaplicarea hotararii judecatoresti la Bogdan Voda a fost ani la rand mentionata in rapoartele despre Romania pe discriminare religioasa ale Departamentului de Stat al SUA.

„Atitudinea discriminatorie a Statului fata de Biserica Greco-Catolica si favorabila Bisericii Ortodoxe se poate vedea si din argumentele folosite la CEDO de catre Guvern in acest caz, argumente care cauta sa justifice manifestarea reprezentantilor Bisericii Ortodoxe care din 1998 s-au opus in mai multe randuri prin violenta executarii acestei hotarari judecatoresti favorabile greco-catolicilor”, a spus Pr. Chris Terhes, Presedinele Romanian Greek-Catholic Association din Statele Unite.

„Faptul ca Biserica Ortodoxa la Bogdan Voda, desi are deja doua biserici ortodoxe, tine cu dintii si de cea greco-catolica primita de la comunisti in 1948 ca greco-catolicii sa nu aiba unde se ruga, iar Statul Roman nu a facut nimic pentru a indrepta acest abuz este cel mai bun exemplu de actiune coordonata intre Biserica Ortodoxa si Stat pentru epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania”, a spus Pr. Terhes.

“Romanian Greek-Catholic Association face un apel pe aceasta cale la toate institutiile Statului Roman pentru a pune aceasta hotarare judecatoreasca in aplicare de indata astfel incat greco-catolicii din Bogdan Voda sa se poata ruga in propria biserica din localitate”, au concluzionat oficialii Romanian Greek-Catholic Association.

foto: primariabogdanvoda.ro

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.