AcasăActualitateRECORD ÎNGRIJORĂTOR – Contrabanda cu țigări a crescut cu aproape 30% în...

RECORD ÎNGRIJORĂTOR – Contrabanda cu țigări a crescut cu aproape 30% în ultimii 3 ani, în Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

RECORD ÎNGRIJORĂTOR  Piața neagră a țigaretelor a crescut în iulie la 18,2% din totalul consumului din România (cu 2,1 puncte procentuale mai mult față de mai 2018). Este cel mai ridicat nivel al contrabandei din acest an, depășind media din 2017, de 16%. Datele reies din studiul trimestrial pe această temă, dat publicității joi de compania de sondaje Novel Research, scriea România Liberă.

„Regiunea nord-est (Maramureș și Bucovina, la granița cu Ucraina – n.red.) continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 39,5%, deși comerțul ilicit cu tigarete pare să fi luat cu asalt partea de vest a țării. Cea mai importantă creștere se înregistrează în nord-vest, 14,7 p.p., până la 29,4%, regiunea ajungând, astfel, la un nivel record în ultimii trei ani! În plus, comerțul ilegal crește cu 6,2 p.p. până la 26,9% și în regiunea sud-vest. Din punct de vedere al provenienței, <cheap whites> (țigări ieftine, fără o marcă cunoscută – n.red.) continuă să fie principala sursă, cu 63,9%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina și Serbia este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, director general al Novel Research.

„Nivelul contrabandei a ajuns în iulie 2018 la 18,2%, cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată pe perioada verii, din 2010 încoace. Conform informațiilor referitoare la capturile de țigări ilicite furnizate de Poliția de Frontieră și centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, contrabandiștii folosesc din ce în ce mai mult rute neconvenționale pentru introducerea în țară a țigărilor ilegale, ”fâșia verde” reprezentând oportunitatea trecerii frauduloase a graniței cu riscuri minime, în ciuda eforturilor constante ale Poliției de Frontieră.

Tocmai de aceea, considerăm că inițiativa foarte bună a Ministrului Finanțelor Publice de întărire a controlului în punctele vamale trebuie să fie dublată de măsuri la nivelul ”fâșiei verzi” precum și de întărirea relațiilor bilaterale cu Ucraina și Moldova în vederea prevenirii traficului ilicit dinspre aceste țări. În caz contrar, există riscul ca investițiile în punctele vamale să nu producă reducerea dorită a contrabandei, de la nivelul actual de 18,2% la unul mai apropiat de media europeană, de doar 9% în 2017”, a declarant la rândul ei Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice la British American Tobacco.

 

Citește continuarea articolului, AICI.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA