Acasăsinucidere maramuresREACTIE: Mesajul ambasadorului României către comunitatea românească din Marea Britanie

REACTIE: Mesajul ambasadorului României către comunitatea românească din Marea Britanie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Motto:

Ion I. C. Brătianu: Sunteţi, domnilor, reprezentanţii unui popor care este mândru şi poate fi mândru de trecutul său, şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume; fiţi cât de modeşti pentru persoana dumneavoastră, nu fiţi modeşti pentru poporul pe care îl reprezentaţi”. După difuzarea, de către postul Channel 4, a primului episod din documentarul (de acum) de tristă celebritate « Romanians are coming », am primit la Ambasadă mesaje din partea multor români din Marea Britanie (şi nu numai). Am răspuns fiecăruia dar, fiindcă sunt încă multe de spus (și de făcut), folosesc și calea acestui mesaj public. 

Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au adresat Ambasadei României pe acest subiect. Orice mesaj civilizat care reflectă preocuparea legitimă față de imaginea comunității din care cu toții facem parte și a Țării ai cărei cetățeni suntem, arată că ne pasă. Mulțumirile mele merg, în primul rând, către cei care au scris producătorului filmului și postului Channel 4, și-au postat pe bloguri opiniile în limba engleză sau au reflectat, în presa britanică, adevărata imagine a românilor. Merită, de asemenea, o reverență toți concetățenii noștri care, prin felul în care muncesc și se comportă în Marea Britanie, sunt respectați în comunitățile în care trăiesc. Așa cum am spus de nenumărate ori, fiecare român aflat în străinătate este un ambasador al țării sale.

Am să citez câteva din mesajele primite, precum și un text publicat pe un blog, pentru că ele sintetizează ceea ce simt foarte mulți români din Marea Britanie după vizionarea primului episod din « Romanians are coming » :

“Vă scriu aceste rânduri pentru a-mi exprima supărarea și indignarea în urma vizionării unei reclame ce promovează un program pe nume ‘The Romanians are coming’ pe Channel 4.

Din imaginile prezentate la tv și cele de pe site-ul televiziunii reiese că acești domni vor încerca doar să denigreze imaginea românilor în Marea Britanie. Vor aduce în prim plan doar aspectele negative reprezentate poate doar de 1% din românii care se află aici. Aș dori să vă rog dacă se poate să luăm măsuri în acest sens și să nu permitem să fim discriminați și denigrați.”

”Solicit un punct de vedere al ambasadei. Dumneavoastră  ca și ambasadă trebuia să faceți tot posibilul ca acest material să nu se difuzeze din cauza faptului că acest tip de emisiune după ce că ne denigrează într-un mod agresiv  pune și o țintă asupra fiecărui român care se află în Marea Britanie. Atâta vreme cât noi suntem aici, departe de țară și cu dor în suflet de tot ceea ce avem mai drag și suntem încontinuu batjocoriți fără a ne lua nimeni apărarea, chiar aștept un punct de vedere din partea dumneavoastră.”

”Vă mulțumesc foarte mult pentru reacția promptă pe care Ambasada a avut-o dar și pentru răspunsul dumneavoastră. Aș dori să putem avea mai mult glas… Sper ca reacția dumneavoastră  să aibă un final fericit  pentru că eu unul, deși lucrez pentru Royal Mail, am fost ținta multor ironii azi din cauza documentarului  respectiv. Muncim de 10 ori mai mult decât alte nații numai să nu mai fim priviți ca ultimii cerșetori.”

”Eu și sotia am fost șocați marţi seara 17 februarie 2015 de emisiunea „Romanians are coming” pe Channel 4. Am făcut și o reclamație oficială pe site-ul acestui post de televiziune. Dacă noi, românii, nu luăm atitudine la asemenea mizerii, devenim / rămânem victime sigure. Cred ca doar văzând că suntem uniți vom izbuti să schimbăm astfel de situații nefavorabile, umilitoare și discriminatorii. Felicitări pentru luările de poziție pe care le aveți în apărarea drepturilor și statutului românilor din Marea Britanie precum și a imaginii României în UK! ”

“Am citit foarte multe comentarii, postări, petiții și atitudini exprimate cu visceralitate în media de către românii din străinătate, din care eu am înțeles următoarele lucruri: Ne este frică. Sutem terorizați de stereotipuri, ne este frică de asocieri sau de a fi băgați în aceeași oală cu alții. Trebuie însă să căutăm modalități de a le înțelege și depăși, altfel vom fi toată viața noastră conduși de sentimente care ne fac urâți, ne schimonosesc sufletul și natura umană.  Suntem capabili să facem petiții „împotriva…”, să înjurăm ambasadele, guvernele, participanții la dialog, să apostrofăm televiziunile, tabloidele britanice, franceze sau italiene, practic pe oricine îndrăznește să dezbată o problemă sensibilă legată de România sau de românii din străinătate. Degeaba însă dacă nu reușim să fim uniți, să lăsăm orgoliile deoparte, să ne ajutăm dezinteresat între noi și chiar să luptăm pentru adoptarea unei noi paradigme politice și culturale. Valorile principale după care îmi ghidez viața sunt: independența, spirit întreprinzător, sinceritate, altruism, familie, credință, toleranță și dragoste de țară.”

Ambasada și ambasadorul au reacționat ori de câte ori am constatat, sau ni s-au semnalat situații în care românii au fost jigniți, nedreptățiți, umiliți. Am făcut-o prin luări de poziție publice, articole și interviuri în mass media britanică, demersuri și mesaje transmise autorităților britanice. Cunosc eforturile comunităților românești de a se integra frumos în rândul populației majoritare. Timp de șapte ani am străbătut toată Marea Britanie pentru a-i întâlni pe români și pentru a le apăra drepturile în fața autorităților din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Am vorbit cu mii de studenți, medici, profesioniști în diferite domenii, sau muncitori. Avem parohii românești peste tot, avem preoți inimoși, cu har și de înaltă ținută morală, iar slujbele de duminică din bisericile noastre sunt cea mai bună ocazie de a-i cunoaște pe românii care, în cursul săptămânii, sunt ocupați cu truda câștigării pâinii.

Ambasada României apără drepturile și imaginea comunității româneşti, însă nu se poate substitui vocii medicilor și cercetătorilor români, a miilor de studenți români cu rezultate excepționale, a oamenilor de afaceri și a comunității românești din City-ul londonez, a zecilor de mii de români care muncesc din greu, plătesc taxe și contribuie la bunăstarea acestei țări. Cred că este, deopotrivă, și datoria comunității românești să reacţioneze la mesaje distorsionate precum cel promovat recent de Channel 4. Ea este parte integrantă și aduce valoare adăugată diversității culturale a acestei țări. Doar împreună putem obține respectul pe care comunitatea noastră îl merită.

Duminica trecută (15 februarie), m-am întâlnit cu aproape 200 români din estul Londrei, la biserica lor în Forest Gate, iar ieri (19 februarie) am fost la Coventry, invitat de Universitate, să vorbesc despre reforma Uniunii Europene, după care am discutat cu o parte din cei 420 studenți români din acest oraș. Mi-ar plăcea ca vocea celor 7000 de studenți români în Marea Britanie să fie și mai puternică. Am primit un exemplu excepțional de la rectorul Universității Essex, profesorul Anthony Forster care, după apariția documentarului „The Romanians Are Coming”, a scris pe blog că „românii sunt unii dintre cei mai muncitori studenți ai Universității” și că aceștia „contribuie activ pentru a ne îmbogăți viața în cât mai multe moduri cu putință.”

Sunt foarte mulți români care se bucură de respect și credibilitate în comunitățile unde trăiesc, unii și de admirația prietenilor noștri britanici. Vocea lor este întotdeauna importantă, cu atât mai mult în astfel de momente.

Nu este suficient să trimiți un email în care să întrebi „Ce face Ambasada ?”. Avem nevoie să se vadă că românii sunt uniți și mândri, că reprezentăm o națiune mare. Cred că ingredientele succesului într-un astfel de demers sunt: solidaritate, coeziune, depășirea complexului păgubos și nejustificat al periferiei, respect față de sine și față de ceilalți români. Avem nevoie să ne respectăm unii pe alții, pentru a putea cere altora să ne respecte.

Post Scriptum : Am înțeles că primul episod din « Romanians are coming » a crescut rating-ul Channel 4. Am solicitat conducerii acestui post de televiziune să ne comunice câte mesaje de protest (sau de apreciere) s-au primit după difuzarea filmului respectiv. Asteptăm răspunsul.

Dr Ion Jinga, Ambasador

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA