REACŢIE – FIFA reclamă „zeci” de milioane de dolari de la foștii săi conducători urmăriți în instanță

0
141

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a sesizat justiția americană pentru a recupera „zeci de milioane de dolari” de la foștii săi conducători anchetați în Statele Unite și acuzați că au deturnat mai mult de 200 de milioane de dolari, conform unor documente date publicității miercuri, citate de AFP.

Aflată în pragul celui mai amplu scandal de corupție din istoria sa, FIFA, bazându-se pe o anchetă americană, acuză Africa de Sud că a plătit 10 milioane de dolari mită, în special controversatului vicepreședinte al FIFA, Jack Warner, pentru obținerea Cupei Mondiale din 2010.

„FIFA a transmis documente autorităților americane pentru a reclama zeci de milioane de dolari de la cei 39 de foști conducători ai fotbalului mondial, între care foști vicepreședinți ai FIFA, anchetați de justiția americană pentru corupție, susține FIFA.

Într-un document de 21 de pagini, forul internațional, care acționează în calitate de „victimă” explică faptul că „pe parcursul mai multor ani, acuzații au abuzat de poziția lor pentru a se îmbogăți personal, cauzând pagube semnificative și directe FIFA”.

„În timp ce ancheta continuă, pierderile pot fi estimate la zeci de milioane de dolari”, se mai arată în document.

„Noi nu știm încă care este valoarea reală a sumei, dar ea va depinde de suma finală pe care autoritățile americane o vor recupera de la acuzați. Oricum este vorba de o valoare foarte substanțială”, a adăugat o sursă apropiată de FIFA.

Acest nou episod al unei proceduri americane deschise în mai 2015 intervine după alegerea din 26 februarie a lui Gianni Infantino la președinția FIFA, în timp ce predecesorul său Sepp Blatter, constrâns să demisioneze, se află la rândul său sub lupa justiției elvețiene.

„Când FIFA își va recupera banii, se va întoarce la scopul său inițial, dezvoltarea fotbalului internațional”, a anunțat Gianni Infantino într-un comunicat.

Conform actului de acuzare al justiției americane, cei 39 de foști responsabili ai fotbalului mondial ar fi deturnat „peste 190 de milioane de dolari. Până în acest moment, „peste 100 de milioane de dolari au fost identificați, recuperați sau înghețați în Statele Unite și în străinătate”, arată actul de acuzare.

Agerpres

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.