PUȘI PE TREABĂ – Prioritățile Coaliției pentru Baia Mare: curățenie, întreținerea zonelor verzi și titlul de Capitală Europeană a Culturii

11
2735

PUȘI PE TREABĂ Odată ce și-au depus jurământul în calitate de consilieri locali, aleșii Coaliției pentru Baia Mare s-au apucat de treabă în folosul cetățenilor municipiului. În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, 5 iulie, reprezentanții alianței politice au arătat care sunt principalele priorități din această perioadă. Păstrarea salubrizării la condiții de calitate europeană, amenajarea spațiilor verzi, proiectul prin care Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021, dar și alte proiecte importante de dezvoltare care urmează a fi implementate din fonduri europene sunt doar câteva dintre prioritățile reprezentanțiilor Coaliției pentru Baia Mare. 

„La nivelul municipiului Baia Mare discutăm despre rolul legislativ pe care îl au consilierii locali, un număr de 11 consilieri locali, dar alături de partenerii din UDMR și ceilalți parteneri alături de care am format majoritatea ne vom asigura de faptul că standardul de calitate care a fost impus la nivelul municipiului Baia Mare în ultimii patru ani va fi respectat. Este foarte important de înțeles faptul că orașul nu trăiește nici din politică și nici din frică. Noi mergem înainte și de aceea Coaliția pentru Baia Mare dorește să transmită un semnal tuturor celor care au funcții de conducere în aparatul executiv al municipiului Baia Mare să aducă onoare acestui oraș, să nu blocheze proiectele municipiului Baia Mare și nicidecum să le saboteze. Noi ne vom asigura de faptul că tot ceea ce este important pentru acest oraș, salubritate, investiții, proiecte din fonduri europene dar cel mai important, proiectul de Capitală Europeană a Culturii merge înainte”, a spus Mihaela Pușnava, purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Baia Mare.

Condiții de calitate pentru desfășurarea activităților de salubrizare și întreținere a zonelor verzi

Principalele priorități ale Administrației Publice Locale pentru această perioadă au fost prezentate de către Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare. Pentru a remedia eventualele deficiențe create în domeniul salubrizării sau a întreținelor zonelor verzi unicipalitatea a făcut deja primele demersuri imediat după ce a fost investit noul Consiliu Local dar și odată ce Marinel Rob și-a preluat funcția de conducere în cadrul executivului Primăriei Baia Mare.

„Prioritatea numărul unu constă în analiza veniturilor și cheltuielilor în vederea pregătirii proiectului de rectificare bugetară. La acest capitol sperăm ca până la finele săptămânii viitoare să putem veni în fața Consiliului Local cu un proiect de hotărâre de rectificare bugetară pe care să-l supunem aprobării. Tot în cadrul priorităților se înscriu și activitățile cu privire la salubrizare. Aici doresc să aduc la cunoștiința opiniei publice faptul că avem inspectori care se deplasează în toate cartierele. Încercăm să remediem din mers toate deficiențele sau eventualele deficiențe legate de salubrizare stradală sau menajeră. În ceea ce privește întreținerea spațiilor verzi, această activitate a fost preluată de către Serviciul Public Ambient Urban și aproape zilnic se fac angajări de zilieri în ideea de a acoperi acestă diferență de personal în vederea asigurării curățeniei spațiilor verzi. Mai mult, se pare că nici vremea nu ține cu noi. Dacă în cursul anului trecut, pe un fond secetos, pe perioadă de caniculă au fost două-trei cosiri pe toată perioada de vegetație, acum avem deja zone în care doar în această perioadă avem deja trei intervenții de cosire. Ne așteptăm la o perioadă de vară secetoasă și va trebui să intervenim cu utilaje pentru a asigura irigarea gazonului și a florilor. Vom apela și la societatea Vital pentru a ne sprijini cu utilajele specifice”, a declarat Marinel Rob, primarul interimar al municipiului Baia Mare.

În calitate de viceprimar al municipiului Baia Mare, Noemi Vida deja și-a preluat atribuțiile. Secundul din Primăria Baia Mare se va ocupa de domeniul asistenței sociale, de comisiile de locuințe sociale, dar va coordona și activitatea Teatrului Municipal și a Spitalului de Pneumoftiziologie.

„În legătură cu proiectele sociale aș vrea să vă spun doar că dorim continuarea proiectelor începute. Avem pe asistență socială câteva proiecte începute foarte bine dar se lucrează și la câteva proiecte noi care apar de diverse linii de finanțare. Este vorba despre incluziunea socială a copiilor prin acces la educație sau programul de creșe care știm foarte bine că le continuăm pentru că în Baia Mare avem nevoie de creșe”, a spus Noemi Vida, viceprimarul municipiului Baia Mare.

PUȘI PE TREABĂ Noemi Vida coalitia pt baia mare

Și pentru a nu-i lua iarna pe nepregătite, în ceea ce privește deszăpezirea, reprezentanții Administrației Publice Locale lucrează în acest moment la caietul de sarcini, astfel încât la începutul sezonului rece să fie finalizae toate demersurile. De asemenea, în cursul acestei săptămâni, odată cu desfășurarea ședinței extraordinare a Consiliului Local, vor fi constituite comisia de buget-finanțe, comisia de urbanism și comisia de sport, cultură și juridic.

Consiliul Local și Consiliul Județean își unesc forțele pentru Baia Mare-Capitală Europeană a Culturii

Cel mai important proiect al Administrației Publice Locale, acela ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021, este la un pas de a deveni realitate. La începutul lunii septembrie în municipiu se va afla comisia europeană de specialitate pentru o evaluare la fața locului.

„Acest proiect nu aparține politicului, nu este apanajul politicului și nu este despre politică. Este un proiect pentru cetățeni. Dacă echipa care dezvoltă acest proiect merge mai departe și crede în visul primarului Cătălin Cherecheș, eu sunt convinsă de faptul că ne vom bucura de un succes în septembrie. Avem nevoie de un parteneriat cât se poate de solid cu Consiliul Local și cu Consiliul Județean Maramureș. Mă bucur să văd că membrii Coaliției pentru Baia Mare, dar și partenerii lor, au demonstrat un spirit cât se poate de puternic pentru acest proiect”, a spus Mihaela Pușnava, purtător de cuvânt al Coaliției pentru Baia Mare.

PUȘI PE TREABĂ mihaela pușnava coalitia pentru baia mare

Mai mult, în această săptămână, un prim deziderat al Coaliției pentru Baia Mare a fost transformat în realitate. Astfel, Consiliul Județean Maramureș și municipiul Baia Mare și-au dat mâna pentru implementarea proiectului care prevede ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021.

„Proiectul major pentru Consiliul Județean în această perioadă, pe lângă Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor și Aeroportul Internațional Baia Mare este și Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii în 2021. În acest sens, de săptămâna trecută împreună cu cei care se ocupă de Fundația Baia Mare 2021 și domnul primar interimar am avut deja o primă întâlnire în care am fixat câteva obiective. Primul este predarea către municipiul Baia Mare a Castelului Pocol. Sper ca în această săptămână Casa Pocol să intre în patrimoniul municipiului Baia Mare, așa cum a fost hotărârea Consiliului Județean. Mai departe am fixat câteva protocoale pe care noi le vom semna împreună cu municipalitatea și Fundația Baia Mare 2021. Este vorba despre un protocol prin care Consiliul Județean își reafirmă sprijinul pentru ca municipiul Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii și va pune la dispoziție prin instituțiile subordonate tot ceea ce înseamnă logistică, bază materială și resurse umane. Am convenit cu colegii noștri să introducem în acest parteneriat și unitățile administrativ-teritoriale din zona metropolitană a municipiului Baia Mare și cele 18 localități care au făcut parte din proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Maramureș”, proiect care tocmai s-a încheiat cu succes”, a explicat Doru Dăncuș,  vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș.

PUȘI PE TREABĂ doru dancus coalitia pentru baia mare

Au fost începute deja demersurile pentru Planul de Mobilitate și alte proiecte importante care vor fi implementate din fonduri europene

În acestă săptămână, la nivelul Administrației Publice Locale au început deja lucrările pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Este vorba despre un proiect strategic care va fi depus, alături de alte proiecte care vor fi realizate pe fonduri europene, la finele acestui an la Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice.Este vorba despre proiecte care vor demarate în ianuarie 2017, urmând a fi finalizate cel târziu în 2020. Mai mult, municipalitatea băimăreană și-a propus ca în acest mandat să dubleze absorbția fondurilor europene, așa cum în ultimii patru ani s-a realizat acest lucru față de perioada sub conducerea fostului edil. 

„Am să nominalizez câteva dintre proiectele care vor fi finanțate pe Axa 4 al Programului Operațional Regional și la care se lucrează. Documentațiile lor sunt în curs de aprobare, sunt aproape finalizate și este apanajul până la urmă a Consiliului Local să le aprobe și al executivului să se asigure că sunt realizate la standarde de calitate. Este vorba despre proiectele care țin de mobilitatea în zona Centrului Vechi și de spații publice și anume, reabilitarea Pieței Libertății și realizarea unui parcaj subteran în zonă, reabilitarea Pieței Păcii ca spațiu public și realizarea de piste de biciclete în toată zona centrală și reabilitarea străzilor imediat conexe. De asemenea, există alte patru proiecte la nivelul municipiului Baia Mare care vor fi finanțate din fonduri europene. Este vorba despre Sistemul integrat de piste de bicilete și reabilitarea marilor artere. Zona Ferneziu și Firiza va fi supusă aceluiași proiect în care va fi refăcut întregul traseu, încă de la intrarea din Ferneziu și până aproape de Blidari. Mai vorbim despre reabilitarea Pieței din fața Gării, despre reabilitarea integrală a malurilor râului Săsar”, a punctat Mihaela Pușnava, purtător de cuvânt al Coaliției pentru Baia Mare.

Simona Vasiac

Te-ar mai putea interesa

Loading...

11 COMENTARII

 1. Va rog sa nu stergeti comentariul meu ca sa vin cu cateva precizari legat de accesarea de fonduri europene in baia mare.
  Am citit „Raportul privind activitatea Municipiului Baia Mare în anul 2015” iar la sectiunea „PROIECTE CO-FINANŢATE DIN FONDURI EXTERNE” au fost trecute proiectele finalizate in 2015 si anume: Extindere retea troleibuz, Parcul public central, str. Oborului, Granicerilor, Piata Cetatii, str. Electrolizei, centrul phoenix etc. Tin sa precizez ca aceste proiecte au fost realizate si depuse spre finantare de fosta administratie de pe vremea lui Anghel. La acceasi sectiune la litera c) „Proiecte depuse pentru finantare” sunt trecute doar 5 proiecte depuse in 2015 pentru finantare, iar toate sunt pentru reabilitari termice de blocuri. Cireasa de pe tort se afla tot la litera c) sub proiecte citez: „Acestea au fost respinse datorita faptului că, perioada de implementare propusă prin proiecte (conform datei de depunere prin POR, Axa 1.2. – 15.09.2014) nu respecta
  perioada de programare a POR 2007-2014 (N+2), respectiv 31.12.2015.” Deci, primaria in anul trecut si in ceilalti ani nu a fost in stare sa depuna un singur proiect pentru finantare din fonduri europene. Si cele pe care le-au depus au fost degeaba. Nu cred o iota din ce spun actualii consilieri. Este doar praf in ochi pentru cetatenii care i-au ales.

 2. si,ce faceti,domnilor cu Craica? dl Chereches a promis ca-i muta…cind…unde? asa putem ajunge oras european!?…nu cred! nu-i mai putem vedea cu pungile la gura prin cartier…

  • Va rog sa veniti si pe strada Marasesti, intre blocuri sunt spatii verzi si locuri de joaca pentru copii. Sa stiti ca v-au luat-o inainte TIGANI (au ei grija sa intretina spatiile verzi din tot orasul), care vin si cosesc iarba si numai isi bat joc de spatiu verde. Plus ca vine toata satra in jur de 10 TIGANI + 4-5 caini dupa ei. Sa-mi spuneti daca va simtiti in siguranta sa va lasati copii afara la joaca? Daca vrei sa te plimbi cu copilasul in carucior pe aleele dintre blocuri chiar nu poti cat de degradate sunt. Daca PRIMARIA isi facea treaba nu se ajungea la aceste neplaceri, dar vreti ca orasul sa ajunga si capitala culturala europeana. Primarul daca a gresit sa plateasca, inainte sa fie arestat zonele verzi erau foarte bine intretinute.

 3. Curățenie și spații verzi….capitala culturala europeană….bune….nu zic nu,dar intr-un oraș industrial si minier,unde nu mai există nici industrie nici minerit,unde avem unul dintre cele mai mici venituri medii pe cap de locuitor dintre orașele reședință de județ din România….. pe când o să atrag niste investitori și o să creăm niste locuri de muncă?

 4. Iar bălării? circuitul mi se pare un mare fas,capitala o sa ajungem sohan ( probabil unul din motivele pentru care a fost săltat primarul),iar cresele nu stiu pentru cine se mai fac deoarece ce tânăr ar mai putea sa fie asa de prost sa stea intr-un oras fara industrie si la un salariu de 1000 de lei.Fara tineri doar daca o sa-i bage pe mosi in crese.Cu o economie la pământ,rămânem doar privitori de panselute.

  • Nu sunt in stare de nimic.Intr-un oras mort,fara locuitori,e aproape logic ca poti pastra curatenia.Nu e mare lucru.Baimarenii seriosi asteapta lucruri serioase,vorba unora:mosii asteapta sa iasa din sistem iar tinerii se duc in alte orase,unde investesc ca Ghenea.In CV=ul lui,in afara ca s-a nascut in Baia Mare nu mai scrie nimic despre oras.Ce rost are ca oras sa investesti masiv in niste tineri de care nu o sa ai parte si care o sa se laude cu orasele care i-au adoptat si mai ca le este rusine de orasul natal.Suntem niste prosti.Nu atragem fonduri europene,nu sprijinim investitorii,orasul e plin de ruine (apsa,fabrica de paine,preparare,combinat,etc) si noi ne laudam cu lucruri trecatoare.Chiar si locurile de joaca in cativa ani o sa fie praf,deoarece Barbul inca nu a aflat de mentenanta (intretinere) si producatorii aia ar mai vinde inca cel putin o data la niste prosti.

 5. Plin de mizerie arunca gunoiul menajer in strada.iarba necosita umbla orataniile prin iarva parca e jungla .in centru sa nu mai vorbim ce mizerii

 6. Voi sfatosilor,va rog sa candidati la primarie pe postul de primar si o sa vedeti cata lauda o sa primiti din partea baimarenilor.Ori si cat ai incerca sa faci sa fie bine ,nu poti multumi pe toata lumea,daca p e unul il nemultumesti intr-un fel pe altul il ne-multumesti in alt fel.Nu este chiar usor sa fii primar al unei localitati,e parerea mea.

 7. Un lucru e clar. Orasul era mult mai curat si mai intretinut cand am avut primar , acum…..oare avem ?!?!?! Sau…?!?!?! In primarie ,circula vorbe prin oras ca e harababura,fiecare pleaca la plimbare cand vrea ,vine cand vrea.La ce sa ne mai asteptam,oare ce mai urmeaza ?

 8. Sa vedeți ce se lucrează pe Craica de când e primarul plecat acoperișuri noi case din boltari si nu se mai fac razii să-i mai potolească e țigani,autoritatiile parcă sunt intro stare de …..de parcă le e frica sa intervina câini cu grămada e JALE politia locala nu mai prea umblă la containere plin de mizerii si evident de țigani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.