AcasăActualitateSocialPROTOCOLAR - Ambasadorul Franței s-a întâlnit cu autoritățile județene maramureșene

PROTOCOLAR – Ambasadorul Franței s-a întâlnit cu autoritățile județene maramureșene

spot_img

DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Maramureș

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul, împreună cu o delegaţie din care fac parte reprezentanţi ai organizaţiei dedicate luptei împotriva excluziunii sociale – AFEJI, dar şi membri ai ASSOC au avut azi o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş – Zamfir Ciceu. Vizita oficialului francez vine în contextul inaugurării unui centru multifuncţional la şcoala din cătunul Ponotrâta – comuna Coroieni.

afeji1Discuţiile s-au purtat în jurul condiţiei romilor şi a şanselor de integrare a acestora, în special în această perioadă în care Europa e supusă presiunii migraţioniste. Potrivit declaraţiilor directorului teritorial al AFEJI, Karim Louzani, asociaţia lor luptă împotriva tuturor formelor de excluziune socială, având în atenţie atât adulţii cu handicap, cât şi copiii care au fost excluşi din sistemul educaţional. Originalitate acestei asociaţii constă tocmai în faptul că se ocupă de toate categoriile de persoane defavorizate. În urmă cu şase ani, au realizat un „sat de inserţie socială” pentru populaţia de etnie romă, acest proiect fiind posibil prin implicarea activă a societăţii civile. Acest model a stârnit interesul oficialilor comunei Coroieni, unde există o numeroasă comunitate de romi.

„Autorităţile din Maramureş privesc la modul cel mai serios problematica romilor, în sensul evitării excluziunii sociale. Dacă la începutul anilor `90 era o discrepanţă majoră faţă de restul populaţiei, pe parcursul anilor, acest lucru s-a diminuat mult. Sunt încă multe lucruri de făcut în acest sens şi aici avem nevoie de implicarea mai multor factori. Cheia rezolvării acestei probleme este educaţia, factorul economic şi implicarea societăţii civile. Ceea ce se întâmplă la Coroieni este un model de cum se pot armoniza lucrurile între administraţie, comunitate şi grupul ţintă.” –  a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. Ambasadorul Franţei a precizat că, dacă la nivel central, nu vede discursuri aplicate şi prea multă deferenţă vizavi de problematica romilor, la nivel local există mai multă aplecare, înţelegere şi interes în acest sens. (Biroul de presă al CJ Maramureș)

Prefectura Maramureș

DSC_0026Marţi, 6 octombrie 2015, prefectul judetului Maramures, ing. Anton Rohian a primit vizita Excelentei Sale François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în Romania. Principalul punct al discuţiei a fost situaţia economico-socială a romilor şi continuarea proiectelor de incluziune socială a romilor în localitățile din care sunt originare familiile acestora. In acest sens, Excelenţa Sa a fost insoţit de o delegaţie de experţi în acest domeniu, reprezentanţi ai asociaţiei AFEJI dedicată luptei împotriva excluziunii sociale: Daniel FOUILLOUSE, Directeur Général AFEJI; Karim LOUZANI, Directeur du Territoire Métropole AFEJI; Lucile DELPORTE, Directrice Insertion Métropole; Aurélien DIERCKENS, Chef des Projets Européens et Internationaux ; Olivier BERGER, grand reporter; Patrick JAMES photographe à la Voix du Nord; Régis VERLEY, Journaliste européen si Florian Salajan, director executiv al ASSOC Baia Mare.

„Este o durere dacă vorbim despre condiţiile în care aceşti romi trăiesc, acolo în acele comunităţi. Am încercat în toată această perioadă să mă implic cât de mult am putut în rezolvarea problemelor comunităţilor de romi din Maramureş. Si vă dau un exemplu: anul trecut am fost în Ponorâta cu administraţia de acolo, cu reprezentaţii ONG-uilor şi cu reprezentanţi ai mass-media şi le-am propus să ne schimbăm atitudinea şi să fim mai responsabili cu cei din jur. Nu aveau grupuri sociale! Nu aveau un mod coerent în care să colecteze gunoiul menajer. Nu aveau apă, decât o cişmea în centru acelui cartier. Acum toate acestea s-au rezolvat! Problema este că nu aceste lucruri trebuie menţinute.

Pornind de aici, de la puterea unui exemplu dat acolo în comunitate, eu spun că punctul de plecare în rezolvarea tuturor problemelor romilor este educaţia copiilor! Trebuie duşi de mici la grădiniţă, apoi la şcoală. O altă problema e mediul în care aceşti copii, mulţi dintre ei frecventând deja şcoala, se întorc după orele de curs. Aceste lucruri le ştie şi administraţia locală şi cea judeţeană şi le ştiu şi reprezentanţii lor. S-a vorbit şi se vorbeşte mult, dar din păcate se face prea puţin” a spus prefectul Anton Rohian.

„Problema romilor nu este una doar a României. Este o problemă europeană, este o problemă ce are o strânsă legătură cu dreptul la liberă circulaţie, este o problemă pe care o avem în comun şi trebuie să ne sprijinim reciproc. Sunt total de acord cu ce aţi spus, domnule prefect, cu exemplele concrete pe care le-aţi dat. Avem noroc cu AFEJI, că îi avem ca partener de încredere, generos şi profesionist. AFEJI este probabil cel mai mare ONG din Franţa, are peste 3.000 de salariaţi, de profesionişti care se gestionează astfel de proiecte. AFEJI este dispus să ofere expertiză în tot ceea ce înseamnă luptă împotriva excluziunii sociale a romilor. Eu pot să spun, ca o concluzie, că de un an de zile la nivel local se dezvoltă acţiuni de acest tip. La nivel naţional, însă, luptă împotriva excluziunii sociale nu este încă o temă de interes. Dar este bine. De aici trebuie să pornim, de jos!” a punctat Excelenţa Sa François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în Romania.

Vizita delegaţiei este prilejuită de inaugurarea Centrului Multifuncțional al școlii din cătunul Ponorâta (comuna Coroieni).

Instituţia Prefectului Judeţul Maramureş

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA