PROTEST INEDIT – Peste o mie de mioare au marsaluit pe drumul national 18 prin Moisei (VIDEO)

0
411

Drumul national 18 Sighetu Marmatiei – Borsa, pe raza localitatii Moisei a fost scena unui protest inedit. Peste o mie de mioare au marsaluit prin fata Primariei Moisei, conduse de stapanii acestora care s-au gandit astfel sa protesteze fata de administratia locala care, sustin ei, nu le-ar fi acordat pasune alpina pentru a-si duce oile in aceasta vara.

Loading...

Turme intregi au fost scoase pe sosea si s-au „plimbat” pe DN18. Ciobanii au decalrat ca muntii comunei Moisei ar fi fost dati altor persoane iar cei care au animale nu au unde le paste. Ei sunt suparati pentru ca inca din 2007 au solicitat sa le fie puse la dispozitie perimetre pentru cresterea oilor iar pana acum administratia locala nu i-a considerat o prioritate.
De cealalta parte, administratia locala sustine ca nu are nicio vina. Primarul din Moisei, Toader Stetco a aratat ca pur si simplu nu mai sunt pasuni alpine disponibile si i-a indrumat pe protestatari spre autoritatile judetului pentru a-si rezolva nemultumirea.

ACTUALIZARE

„Sper să ajungem la o înţelegere cu primăria în privinţa locurilor pentru păşunat. De-a lungul anilor, primăria a mai eliberat documente pentru cei care duceau animalele în timpul verii la păşunat. Ar trebui să găsească o soluţie şi pentru noi”, a spus unul dintre împuterniciţii proprietarilor de stână, Ştefana Tomoioagă.

La rândul său, primarul comunei Moisei, Toader Şteţco, a declarat luni că solicitantul unui nou teren de păşunat, localnicul Vasile Hojda, deţine deja o păşune alpină, dar solicită o alta motivând că cea deţinută are iarbă de slabă calitate.
„Solicitantul doreşte o altă suprafaţă montană de păşunat, însă contractul nu poate fi reziliat până în anul 2016. E un contract pe o durată de zece ani, conform reglementărilor prevăzute de Ministerul Agriculturii. Am găsit altă suprafaţă pentru păşunat în Munţii Pietrosul Rodnei, suprafaţa administrată de primăria comunei Telciu, judeţul Bistriţa-Năsăud, însă primăria refuză să-l primească pe Hojda Vasile datorită pagubelor şi neîntreţinerii păşunii pe durata exploatării din anii trecuţi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Moisei. Pe unde merge face ravagii. E numai vina lui că nu-şi întreţine terenul de păşunat”, a spus Toader Şteţco.
Primarul comunei Moisei a menţionat că a discutat cu toţi proprietarii stânelor de oi care au locuri de păşunat pe bază de contract, însă în cazul lui Vasile Hojda singura soluţie este să folosească păşunea pe care o are atribuită încă din anul 2008.
Acesta a precizat că a fost verificat de poliţie asupra situaţiei păşunilor după ce Hojda i-a făcut un denunţ penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.