PROPUNERE DE MODIFICARE A CODULUI PENAL – În cazul împăcării, vinovații de violență în familie nu vor mai scăpa de dosar penal

0
149

PROPUNERE DE MODIFICARE A CODULUI PENAL Deputatul PNL Adriana Săftoiu a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul în care un membru al familiei este victima unui abuz din partea partenerului de viață, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu, iar împăcarea nu va înlătura răspunderea penală pentru făptuitor, care va trebui să răspundă în continuare pentru fapta sa.

Adriana Săftoiu arată că violenţa domestică este încă o problemă gravă în România. Statisticile arată că sunt 500.000 de victime anual, dintre care peste 90% sunt femei, conform Libertatea.

Din acest număr, doar 15.000 femei fac plângeri, și un procent foarte mic ajunge în instanţă.

”Din numărul imens de victime ale violenţei în familie, într-un an emit puţin peste 1.000 de ordine de restricţie ceea ce reprezintă o parte infimă din nr total de cazuri. Ordinul de restricţie ajută victimele violenţei domestice, dar nu le poate salva în orice circumstanţă.

Victima este adesea atacată din nou şi, din nefericire, poate fi vătămată corporal grav sau chiar ucisă.

În astfel de cazuri, Ordinul de restricţie se dovedeşte insuficient”, spune parlamentarul.

Săftoiu consideră că, pentru a proteja mai bine victimele violenţei domestice, care cel mai adesea sunt femei, este necesară atât schimbarea de mentalitate tributară unor formule tradiţionale de genul ”bătaia e ruptă din rai” ori ”dacă nu e gelos şi nu te bate, nu te iubeşte cu adevărat”, cât şi acele portiţe din lege care pot permite perpetuarea unei stări de violenţă ori care să îl ajute pe agresor să scape de răspunderea penală pentru faptele sale.

”De multe ori victimele violenţei domestice renunţă să se ducă până la capăt demersurile juridice prin care s-ar putea proteja de violenţă.

Motivele pentru acceptarea unor astfel de stări de lucruri sunt multiple, dar ele întreţin un mediu defavorabil victimelor şi care pot predispune la recidivă şi chiar la violenţă în formă continuată din partea agresorului, cu consecinţe grave şi faţă de eventualii minori din familie care fie sunt, la rândul lor, victime ale violenţei în familie, fie sunt martori traumatizaţi ai unor astfel de situaţii dramatice”, spune deputatul PNL.

Potrivit acesteia, statul are obligaţia pozitivă de a-şi proteja cetăţenii şi de ale apăra drepturile, inclusiv dreptul la viaţă şi dreptul la integritate psihică şi corporală.

Continuarea AICI

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.