PROIECTE PENTRU SPORT – Vezi planurile primarului Cătălin Cherecheș în ceea ce privește sportul de performanță, de masă și cel școlar

2
1473

Într-o nouă scrisoare adresată colegilor săi din legislativul și din executivul administrației băimărene, primarul ales al municipiului Baia Mare vorbește despre proiectele legate de sportul de performanță, de masă și cel școlar. Vă redăm mai jos integral scrisoarea lui Cătălin Cherecheș:

„Încep prin a-i mulțumi domnului viceprimar Mureșan că a preluat inițiativa salvării handbalului. Sper să reușească să îl convingă pe Aihan Omer să vină să consolideze echipa de băieți, Minaur Baia Mare. Le mulțumesc oamenilor de suflet care au sprijinit necondiționat sportul de-a lungul vremurilor: Ștefan Blasko, Răducu Pop, Flaviu Leșe și Marcel Zoicaș. Mulțumesc familiei Marta, în special lui Ionuț, dar și lui Silu Viman că țin sus steagul handbalului băimărean. Cu sprijinul Academiei Minaur, al CS Marta, al clubului Extrem, dar și al CSȘ2 (sper ca domnul Negruț să nu semene cu soția lui care mi-a făcut un imens rău) se poate reconstrui. Aș sugera ca denumirea clubului municipiului să fie transformată din CS Minaur Baia Mare în Handbal Club Municipal Minaur Baia Mare pentru ca simbolic să avem HCM și Minaur sub același club și denumire. Pentru fete am doar regretul că am făcut personal eforturi imense și majoritatea au întors spatele orașului. Mă așteptam la altă atitudine din partea unora dintre ele. Dar nimic nu mă mai miră când e vorba de caracterul unora. Cu toată ura unor “instituții” față de ce am construit în sport și în cultura din Baia Mare, punându-ne în fața “buldozerului” fără minte și suflet definit prin trei inițiale, HCM și Minaur rezistă pentru că “nu mor caii când vor câinii”. Chiar dacă în primul an la echipa de fete se va reconstrui de la zero, pornind din liga secundă, vă garantez că în trei ani vom fi iarăși în frunte. La Minaur cred că vor găsi colegii mei puterea și înțelegerea să preia Primăria locul în campionat și, sub bagheta unui antrenor serios să creștem sănătos, să folosim resursele, talentele locale, să aducem acasă jucătorii noștri și să îi promovăm pe cei tineri. Așadar, legenda merge mai departe! De dragul băimărenilor, de dragul profesorului Lascăr Pană.

Îi rog pe colegii mei care se ocupă de Sala Polivalentă “Lascăr Pană” să facă marcajul pentru baschet și să achiziționeze panouri profesionale și tabelă. Ar fi frumos să continuăm proiectul BC Olimpic și să-l susținem. Proiectul acesta este iubit în special de cei tineri care practică baschetul în școală sau în timpul liber. Consultați-vă, colegi din primărie, cu George Opriș de la BC Olimpic și ajutați-l să ducă povestea baschetului înainte. Să nu uitați de volei și rugby, dar acolo ne bazăm pe oameni serioși, Călin Matei și Marinel Kovacs, Gheorghe Bârlea și Radu Micle. Doar trebuie să înțeleagă Consiliul Local că orașul câștigă prestigiu, iar cetățenii, în special cei tineri, primesc un exemplu de viață sănătoasă.

Despre fotbal… Minerul Baia Mare, noul club înființat de Cosmin Filip și Radu Țolaș, având culorile albastru – galben, culorile tradiționale ale fotbalului maramureșan, va reprezenta proiectul serios atât ca performanță, cât și ca și centru pentru copii și juniori. Cel mai important e să accelerăm refacerea sau construirea infrastructurii. Propunerea mea este să preluăm în parteneriat public – privat terenul de la Pirită sau pășunea Recea și să construim pe fondurile Companiei Naționale de Investiții, fonduri guvernamentale, un stadion nou, modern, de maximum 15.000 de locuri. Tot acolo să construim Aqua Park-ul, respectiv baza de agrement, centrul acvatic și de tratament. Să construim două terenuri de antrenament pentru fotbal, patru terenuri de tenis, două de minifotbal, sală de fitness și bodybuilding, box și gimnastică. Să dăm posibilitatea ca alți investitori să construiască magazine, spații de cazare, alimentație publică, cluburi și discoteci. În concluzie să definim o zonă de sport, agrement și distracție care să atragă și turiști, dar să nu deranjeze viața și liniștea comunității.

Alt proiect de infrastructură sportivă este Complexul Sportiv “Lascăr Pană” care va cuprinde reabilitarea actualei săli polivalente și a terenului de atletism. Sala Polivalentă va crește în capacitate de la 2000 la 3500 – 4000 de locuri. Sper că arhitecții au finalizat sau se apropie de finalizarea studiului de fezabilitate și apoi să decidă Consiliul Local dacă accesăm fonduri europene, guvernamentale, locale sau facem un parteneriat public – privat. Cred că având o astfel de Sală Polivalentă putem găzdui la Baia Mare un turneu de tenis internațional de sală, iarna. Am putea începe acest proiect chiar din acest an în sala de sport a Școlii Vasile Alecsandri sau în sala de la Colegiul Titulescu sau alte săli. După finalizarea reabilitării și extinderii Sălii Polivalente “Lascăr Pană”, putem să oferim o amploare și vizibilitate mult mai mare turneului care s-ar putea numi Baia Mare Tenis Cup sau Baia Mare Open.

Ar fi util încă de acum să consolidăm infrastructura sportivă a Liceului Aurel Vlaicu – zona fostului Liceu Minier, unde există două terenuri de fotbal, spații de cazare, spații pentru alte sporturi individuale. În acea zonă, după punerea la punct a infrastructurii școlare, sportive, cazare și masă aș propune mutarea Liceului Sportiv și a Clubului Sportiv Școlar nr.2. Sper că nu uită colegii de la Serviciul Public Ambient Urban de finalizarea reabilitării terenului de sport din cartierul Ferneziu.

Dacă vorbim de infrastructură sportivă, nu trebuie să uităm programul început de reabilitare a sălilor de sport ale școlilor și liceelor. Mă refer la sălile de sport a Școlilor Nicolae Iorga, Octavian Goga, a celor din Ferneziu, a celei de pe străzile Iza, Cuza Vodă, de la Unic, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Colegiul Anghel Saligny, Colegiul Tehnic Transilvania, Colegiul Național Vasile Lucaciu, Colegiul Aurel Vlaicu și a școlii din cartierul Firiza. Și nu vorbesc doar despre săli de sport, ci și de amenajarea terenurilor de sport și a curților școlilor și liceelor. Nu știu dacă s-au ținut de cuvânt constructorii și dacă au finalizat Skate Park-ul de lângă stadion, dar ar fi util să fie cât mai repede utilizabil. Îi rog pe colegi să gândească în zona Jandarmeriei sau în zona terenului de atletism încă un skate/bike/dirt park, inclusiv pentru competiții.

Până la începutul anului școlar Consiliul Local ar fi util să evalueze propunerea mea de înființare și demarare a competiției interșcolare DACIADA pe categorii de vârstă și pe mai multe ramuri sportive. Consiliul Local să acorde buget școlilor pentru organizare, premiere, inclusiv a profesorilor implicați și echipament complet pentru elevii participanți. Daciada se va desfășura în perioada 1 octombrie – 1 iunie.

Tot din zona sportului, a activităților sportive fac parte, după părerea mea, și locurile de joacă și cele pentru fitness. Îi rog pe colegii mei să continue modernizarea sau înființarea de noi locuri de joacă și de fitness programate, dar să facă o documentație pentru o nouă achiziție de aparate pentru toate categoriile de vârstă și din toate gamele estetice, funcționale.

Voi continua să vă scriu gândurile mele despre oraș și să le reamintesc colegilor proiectele noastre și să le ofer curaj. Dragi colegi, fiți harnici și curajoși. De asta are nevoie Baia Mare!

Cătălin Cherecheș”

Te-ar mai putea interesa

Loading...

2 COMENTARII

 1. Mda…
  Suna bine ,optimist si datator de speranta domnule Cherches.
  Dar cu cine si mai ales cu ce?
  Resurse finaciare pt aceste proiecte,la ele ma refer.
  Cat priveste fotbalul …
  Sa fim seriosi.
  Doar el ti-a mai ramas?
  Handbalul,voleiul si rugby-ul au mers si inainte de implicarea dvs. si fiti sigur ca vor merge ,dar intr-un ritm normal, la nivelul si capacitatea finaciara amunicipiului.
  Cu valori locale (piramide de eslectie avem suficienta si corp de antrenori valorosi) daruite cluburilor si performantei.Nu cu mercenare si mercenari care chiar dvs. ati spus …v-au intors spatele (chiar au boicotat meciuri spun specialistii) pt. ca nu mai primeau banii promisi.
  Asta e cu mercenarii…
  Sa-mi fie cu iertare dar ati preluta echipa de fete din postura de podium si acum….in liga a 2a cu
  ,,reconstructie” .
  Pai asat trebuia sa facem si atunci …sa cretem jucatore din pepiniera proprie sa vinde,m surplusl sa facem bani si usor sa deveni puternici si financiar si sportiv …In tim domnule cherches cu rabdae si multa tact si efort.
  Dvs. ati vrut sa sariti niste etape si sportul s-a razbunat…
  Ati acaparat echipa si nu numai jongland cu imaginea ei alturi de a dvs.
  Nici domniei voastre nu va este bine si nici echipe in acest moment.
  Asta-i adervarul.
  Va indreptati spre alte sporturi acum si ii bagati inseama…
  Va rog eu lasati-i in pace .
  Stiu ei ce au de facut.
  Dvs. ati picat testul SPORT.
  Ocupati-va de ORAS domnule primar de dezvoltarea lui economica si de altele mult mai grave…
  Lasati-ne cu fotbalul -cu handabalul etc…cu cultura mega licitata,cu capiatal europena…
  Repliati-va intr-un moment de realitate si ratiune pura ,la nivelu orasului si la nevoile lui.
  Domnule Chereches,sa visezi e bine dar totusi sa pastram simtul ratiunii.

  Nu va critc ,nu sunt in masura si nici abilitat.
  Nu stiu ce asi fi facut in locul dvs. sau cea as face.

  Dar de un lucru sunt sigur(ca as face) in locul dvs.: m-as ,,injecta” cu realism .

  Va doresc succes,sustinere si multa luciditate.
  Dumnezeu sa va ajute si sa va miluiasca cu putere si intelepciune.

 2. Chestia cu mercenare la handbal feminin: CSM Bucuresti. Nici suporteri proprii nu au (merg suporterii Rapidului la sala in meciurile de acasa), dar in cinci ani (cam atunci s-a infiintat) de la zero au castigat CL invingand in finala pe Gyor, o alta echipa mercenara. Da, la ambele cluburi au fost bani, jucatoarele au fost platite in timp. Si Oltchimul era plin cu mercenare, a si ajuns in finala europeana. Cu jucatoare locale o sa fim mediocri. Mai bine sponsori si mercenare, decat bani putini si jucatoare locale. In Ungaria, la handbal baieti si la Veszprem si la Szeged sunt plini cu mercenari. Si au si bani. La Veszprem pana acum sponsorul principal era MVM, companai nationala de electricitate, firma de.stat. La noi Electrica??? Acum Veszprem a devenit din MVM Telekom, filiala locala a Deutsche Telecom. La noi nu are Deutche Telecom filiala? Sposori la Szeged: Pick (compania de salam, ca la noi Scandia), OTP (CEC unguresc) si MOL (Petrom local nevindut pentru austrieci). La Gyor sponsorul principal Audi. La noi Ford, Dacia, CEC, Electrica, Petrom, Scandia, etc unde sunt??? Si vrem performanta cu localnicii. Bancul zilei. Manageri buni care reusesc sa.aduca sponsori, antrenori buni, care sa-si faca echipa singur, nu primarul sa aduca jucatorii, jucatoarele, etc…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.