PROIECT INIŢIAT DE CONSILIUL JUDEŢEAN – 18 localităţi cuprinse în ”Planul de revitalizare a satului maramureșean”

6
385

PROIECT INIŢIAT DE CONSILIUL JUDEŢEAN Județul Maramureș reprezentat prin Consiliul Județean, inițiatorul proiectului ”Plan de revitalizare a satului maramureșean”, a solicitat încheierea unui acord de parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Nord-Vest și 18 unități administrativ-teritoriale (UAT) de pe raza județului Maramureș.


Este vorba de comunele Desești, Budești, Ocna Șugatag, Călinești, Poienile Izei, Botiza, Ieud, Bogdan Vodă, Giulești, Oncești, Vadu Izei, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Săcel, Șieu și orașele Săliștea de Sus și Dragomirești.

Loading...

Scopul major al proiectului este protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural construit și natural din județul Maramureș.

Obiectul acestui acord este acela de a organiza în parteneriat un concurs de arhitectură având ca scop realizarea a 10 proiecte de case (cinci proiecte pentru case mari și cinci proiecte pentru case mici) în stil tradițional specific pentru Maramureșul istoric – Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei.

Implementarea proiectului ”Plan de revitalizare a satului Maramureșean”, obiectiv de investiții cuprins în bugetul Județului Maramureș pentru anul 2017, urmărește conștientizarea locuitorilor din județ cu privire la valoarea patrimoniului local, a tradiției și a specificului local, precum și responsabilizarea acestora cu privire la importanța conservării, protejării, revitalizării și valorificării patrimoniului cultural și natural al județului Maramureș, în vederea asigurării dezvoltării echilibrate, coerente și durabile a teritoriului județului.

Se dorește, totodată, promovarea și diseminarea cât mai largă a unor materiale care să prezinte specificului local, integrarea construcțiilor noi și a intervențiilor la construcțiile existente în specificul local, în concordanță cu exigențele specifice secolului XXI.

Se urmărește și realizarea unor modele de locuințe în stil tradițional pentru a fi puse la dispoziția persoanelor interesate și care să ofere posibilitatea ca noile construcții ce vor apărea în aceste zone să fie construite cu respect pentru sat, pentru tradiții și pentru natură.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a subliniat faptul că acest proiect s-a dorit de foarte mult timp la nivelul județului, urmând să fie implementat în cel mai scurt timp.

”Avem acum un plan concret la nivelul Consiliului Județean, nu doar discuții, despre cum putem revitaliza satul maramureșean și cum putem îmbunătăți aspectul exterior și arhitectura în satele atât de importante din punct de vedere turistic. Din punct de vedere financiar nu este un efort considerabil, fiind vorba despre o sumă de 200.000 de lei care a fost deja aprobată în lista de investiții a Consiliului Județean Maramureș, la începutul anului în curs”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș.

Proiectul de hotărâre a fost lansat la inițiativa vicepreședintelui Ioan Doru Dăncuș, care l-a și prezentat în detaliu plenului Consiliului Județean Maramureș. Acesta a arătat că s-a consultat cu arhitectul șef al județului și cu Direcția de specialitate, elaborând împreună termenii proiectului.

”Nu dorim să mai așteptăm o mână întinsă din partea Guvernului sau al altor entități care să facă ceva pentru județul nostru. Am decis să încercăm noi, prin forțe proprii, să elaborăm proiectul privind construcția unor case care să îmbine arhitectura tradițională cu cea modernă, salvând, în acest mod, ce se mai poate salva din vechile modele de construcții.

Mulți dintre colegii consilieri județeni au avut preocupări în acest sens și mă bucur că am găsit o metodă de a-i încuraja pe cei care doresc să construiască pe acest stil.

Împreună cu Ordinul Arhitecților am găsit și soluția de a premia cele mai interesante zece modele de case care îmbină arhitectura tradițională maramureșeană cu cea modernă, grupându-le în două categorii: până în 150 de metri pătrați și cu suprafața de peste 150 de metri pătrați”, a declarat Ioan Doru Dăncuș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

6 COMENTARII

  1. Povesti.Cum zice morosanul:,,nu a si nimnic din aieste”.Si in Baia Mare exista o comisie de arhitectura,un fel de apa de ploaie,care se leaga de nimicuri si nu vede lucruri esentiale,Filosofeaza la un geam,o usa sau o culoare si nu vad ca in zona de intrare in vreo benzinarie nu exista trotuare ( nici acces cum ar fi pe Sebesului unde patronul si-a pus chiar gard pe domeniul public,si a disparut trotuarul de tot,avand acces doar prin Craica),pietonii fiind permanent expusi vreunui accident.De ce la intrarea in vreun hipermarket serios ( nu la toate) e delimitata zona de acces a autovehiculelor,trotuarele,barierele etc.Am mai întrebat odata pe aici,daca îmi pot spune arhitectii unde e trotuarul in fata HR Rivulus,nu de alta dar trebuie sa faci slalom printre masinile parcate.Repet: Unde e domeniul public,sa stim si noi,corect ar fi sa fie si niste stalpisori,chiar trasi de soare,pentru delimitare.

    • Nu-l deranjeaza nimeni pe Hoban,ca doar cum altfel poti sa ai intrarea in pravalie direct din strada,de pe str. Culturii,sau sa-ti urce masinile pe un trotuar inexistent,pe str 22 Decemrie direct din intersectie.Am fost convins ca marea reabilitare nu-l va atinge pe sforar,ce sa mai zic ca acele pseudo lampi din fata hotelului,dinspre Culturii,pe langa faptul ca prezinta un risc de electrocutare mai sunt si mizerabile.Mari iubitori de oras si civilizatie,ce sa zic.

  2. Toti am uitat cum zbiera capitalismul pe radio la Europa libera si Vocea Americii de cum dispare satul maramuresean din cauza comunistilor iresponsabili.Acum nimeni nu mai plange ca au ramas doar mosii prin sate si tinerii vin in tara doar vara sa-si construiasca niste betoane si asta doar in zonele interesante.Dancus vrea sa-i convinga sa facă case de care ei de fapt au fugit din tara dar nu ne spune cum ii va convinge pe tineri sa accepte fanteziile lui.Eu vreau sa vad unul din asta cu gura mare care iti spune in ce casa ar trebui sa locuiesti,ca sta el intr-o astfel de casa si apara valorile maramuresene.

  3. Bugetarii sunt cancerul societatii. Coruptii pentru a se mentine la putere maresc cancerul adica numarul bugetarilor incat la fiecare angajat pe pile, pe prieteneala, pe spaga sa mai cuprinda o trompeta care sa le latre minciunile la prieteni si familie. Acest cancer se extinde atat de mult incat peste o scurta perioada fraierii care lucreaza pe minim la privati nu ii vor mai putea sustine. (femeia de serviciu de la primaria arinis are 2150 lei in cartea de munca) O economie in care 30% din populatie lucreaza la stat pe salarii care rar scad sub 3.000 este destinata colapsului. In judetul maramures trebuie desfintate minim 25 de primarii si odata cu ele 25 de primari cu cate 6.000 lei lunar (+anularea posibilitatii de furt care o au in sange), 25 de vice primari care cersers pe 4.000 lei lunar, city manageri care putarosesc pe vreo 7.000 lei lunar, 50 de consilieri personali ai primarului care baga in jeb cate 3.000 lei/ luna, vreo 270 de consilieri locali cu o medie de 700 lei de caciula lunar, ar mafi inca 25 de secretari cu 3500/ luna, 25 de femei de serviciu cu 2150/luna si ar mai fi inca o gramada de putori care sunt pile de pile de slugi si lingai. De precizat este faptul ca intre cei enumerati mai sus exista si oameni corecti, putini dar exista. In locul fiecarui cuib de trantori sa ramana doar un birou cu o casiera, un secretar si un jurist, atat. De teapa cu INFORMAREA TURISTICA ce spunetti? S-au facut cladiri si s-au angajat trantori pentru ceva ce la noi nu exista si anume turism. Turism fara infrastructura. Ce turism este pe cararile din Baita de Sub Codru incat sa trebuiasca Centru de informare turistica in Arinis. Habar nu au de nimic, putorosesc zi de zi fara a avea un scop in afara ca a castigat psd sau pnl niste voturi din familiile lor si cateva voturi de la prietenii pe care ii pot prosti. Bugetarii sunt sclavii care la alegeri se activeaza, se zbat si sunt capabili sa iti dea in cap, cum a facut-o cucu( hot de lemne, pompagiu la peco in ulmeni, un analfabet din chelinta promovat ca sef de serviciu pe tarlaua infractorului inca liber moral- porcu din poza) care in urma cu cativa ani l-a lovit in cap pe un alt chelintan (chelintenii sunt numiti lacuste) pentru ca nu vroia sa voteze cu porcu’. La urmatoarea revolta cei din Bucuresti isi vor vedea de ai lor iar noi le vom face absenta la astia pe care ii stim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here