AcasăActualitateSocialPoliţiştii maramureşeni derulează proiectul ,,Copilărie fără delincvenţă”

Poliţiştii maramureşeni derulează proiectul ,,Copilărie fără delincvenţă”

spot_img

DISTRIBUIȚI

 În perioada 19 martie – 04 aprilie, la Şcoala Gimnazială ,,Alexandru Ivasiuc” din Baia Mare, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Maramureş realizează un sondaj pre-campanie în cadrul Proiectului ,,Copilărie fără delincvenţă”, proiect de informare şi prevenire a delicvenţei juvenile la minorii sub 14 ani.

Proiectul este iniţiat de Inspectoratul General al Poliţiei Române şi este finanţat prin programul de granturi al Comisiei Europene ,,Prevenirea si lupta împotriva criminalităţii” (ISEC). Activităţile se desfăşoară atât la nivel naţional, cât şi transnaţional, pe teritoriile celor două state partenere, Cehia şi Bulgaria.

Beneficiarii proiectului sunt copiii cu vârsta de până la 14 ani, părinţii şi profesorii acestora – pe componenta de informare/prevenire, precum şi poliţiştii şi asistenţii sociali –pe componenta de consolidare a capacităţii instituţionale.

Unul din pilonii centrali ai proiectului îl reprezintă campania preventivă ce îşi propune creşterea gradului de informare şi conştientizare a grupurilor  ţintă (copii, părinţi, profesori) cu privire la comportamentele predelincvente şi delincvente, modalităţi de prevenire, gestionarea situaţiilor conflictuale, consecinţe legale etc. Campania va fi implementată în 47 de şcoli  din România, câte o şcoală din fiecare judeţ/sector al mun. Bucureşti,  la nivelul claselor V-VIII, şi va avea ca beneficiari aproximativ 17.000 de elevi, părinţii acestora, precum şi 700 de cadre didactice.

Poliţiştii din structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii, în colaborare cu colegi din structuri operative,  lucrători ai Direcţiilor de Protecţie a Copilului  vor susţine prezentări în şcoli, vor purta discuţii cu elevii, părinţii şi profesorii  pe tema delincvenţei juvenile, vor organiza concursuri şi expoziţii tematice.

Ca element inedit, ce ilustrează metodele moderne de prevenire a criminalităţii, menţionăm implicarea directă a elevilor în activităţi, nu numai în calitate de beneficiari, ci şi de organizatori. Astfel, în şcolile în care se va derula campania vor fi create ,,Consilii de Prevenire a Delincvenţei”,  constituite  din 10  elevi/şcoală, aceştia fiind selectaţi atât din rândul celor cu comportament meritoriu, cât şi al celor cu probleme de comportament. Prin cooptarea  copiilor la organizarea evenimentelor preventive se urmăreşte creşterea gradului de implicare şi responsabilizare, precum şi o mai bună asumare a atitudinii preventive.       

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA