PROIECT DE LEGE – Părinții, obligați să facă instructaj în maternități. Aceștia vor învăța inclusiv despre vaccinare

0
224
Foto: Claudia Pojan

PROIECT DE LEGE  Părinții, obligați să facă instructaj, în maternitate. Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a depus un proiect de lege privind instituirea unui instructaj obligatoriu în maternități pentru probleme vitale precum Sindromul Copilului Scuturat, transportul auto pentru sugari sau schema de vaccinare. În România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, față de o medie europeană de 3,6, spune inițiatorul, potrivit Libertatea.

Instructajul va fi obligatoriu în maternități și se va adresa părinților sau tutorelui legal al nou-născutului, înainte de externarea acestuia, pentru a reduce incidența deceselor care survin în primele luni sau primii doi ani de viață ai copilului. Potrivit inițiativei, instructajul va include tehnici pentru probleme vitale cum ar fi Sindromul Copilului Scuturat sau sufocarea.

Statisticile europene, dar și cele realizate de organizații precum Banca Mondială sau Organizația Mondială a Sănătății arată că România stă îngrijorător în ceea ce privește incidența mortalității infantile, dublă față de media statelor membre’, a spus Raețchi, precizând că experiența unor țări occidentale arată că un set minim de cunoștințe pe care părinții le vor dobândi în circa o oră pot salva mii de vieți în rândul nou-născuților.

Conform unui raport publicat de INS în 2017, în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, față de o medie europeană de 3,6 și comparativ cu o rată de 3,7 în Franța, 3,3 în Germania sau chiar de 1,7 în Finlanda și 1,6 în Slovenia.

 

Sursă info: Libertatea

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.