AcasăActualitateSocialPROIECT DE LEGE - Aleșii au pus gând rău celor care face...

PROIECT DE LEGE – Aleșii au pus gând rău celor care face renovări sau dau petreceri acasă. Dacă zgomotul depășește 30 de decibeli, riscă amendă de până la 1.500 de lei

spot_img

DISTRIBUIȚI

PROIECT DE LEGE  Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament de deputatul USR Matei Dobrovie, dacă zgomotul din locuință depășește 30 de decibeli, în intervalul ora cuprins între orele 23.00 şi 7.00 dimineaţa şi peste zi, de la 14.00 şi 16.00, riști să primești amendă de până la 1.500 de lei.

Cei care vor măsura gălăgia sunt polițiștii, cu un aparat special, sonometru, potrivit inițiatorului.

În proiectul de lege este prevăzut că, între orele 23.00 şi 7.00 dimineaţa şi peste zi, de la 14.00 şi 16.00, nivelul de zgomot dintr-o locuinţă nu poate depăşi 30 de decibeli.

În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli. Cei care vor realiza măsurătorile sunt polițiștii, cu ajutorul unui sonometru.

Inițiatorul, deputatul USR Matei Dobrovie spune că Legea nr. 61/1991, deși a suferit numeroase modificări de la data intrării în vigoare și până în prezent, nu precizează în mod clar modalitatea prin care se realizează constatarea de către agentul constatator a contravențiilor.

Totodată, cei de la USR sunt nemulțumiți de definirea unor termeni, în lege, precum: “zgomot de mare intensitate” și „larmă” nefiind susținută de precizarea numărului de decibeli permis în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora.

Parlamentarul USR mai spune că un alt minus al Legii nr. 61/1991 este dat de lipsa unor mecanisme eficiente de stopare sau de diminuare a tulburărilor produse prin zgomot.

”Propunem sancționarea recidivei privind contravențiile rezultate din zgomotul excesiv prin majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor.

Prin repetare se va înțelege continuarea acțiunii perturbatoare imediat după aplicarea sancțiunii, reînceperea acesteia în termen de 24 de ore de la aplicarea sancțiunii anterioare sau săvârșirea unei noi contravenții din această categorie în termen de 6 luni de la data aplicării sancțiunii anterioare”, se mai arată în proiect.

Ce prevede proiectul de lege

În proiect se precizează că se consideră contravenție orice depășire a nivelului de presiune acustică de 30 de decibeli, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, sau prin realizarea de lucrări de construcții, reparații, amenajare, renovare ori altele asemenea, cu excepția lucrărilor care au caracter urgent.

Intervalele orare în care nu ai voie să depășești 30 de decibeli sunt 14,00-16,00 și orele 23,00-7,00.

Deputatul mai introduce o nouă contravenție, și anume tulburarea, fără drept, a activităților desfășurate în clădirile în care funcționează instituții de învățământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanțe de judecată, alte autorități publice centrale ori locale, instituții publice, regii autonome, societăți, lăcașe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul programului de funcționare, dacă acesta se încadrează între orele 07,00 şi 23,00, de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 45 dB, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise.

Amenzile se încadrează între 200 și 1.500 de lei. Iar în cazul repetării contravențiilor, limitele amenzilor se majorează cu jumătate.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul este obligat să emită norme metodologice privind instruirea ofițerilor și agenților de poliție în domeniul utilizării mijloacelor tehnice de măsurare a nivelului de presiune acustică.

Info

Foto

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA