AcasăActualitatePROGRAMUL MINISTRULUI CRITICAT DE FERMIERII MARAMUREȘENI -Menţinerea unui preţ impus la achiziţia...

PROGRAMUL MINISTRULUI CRITICAT DE FERMIERII MARAMUREȘENI -Menţinerea unui preţ impus la achiziţia raselor de porci Mangaliţa şi Bazna, imposibilă,

spot_img

DISTRIBUIȚI

Piaţa ar trebui lăsată să-şi fixeze singură preţurile, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş, Ioan Tătăran, fermier şi crescător a celor două rase de porci.

„Este de bun augur hotărârea Guvenului de a sprijini financiar în perioada 2018-2020 fermierii care cresc cele două rase de porci, încurajând readucerea în ferme a celor două rase, cândva extrem de populare în România (…) Lumea este deja interesată peste tot prin ţară şi e un semn pozitiv că putem recupera ceea ce părea la un moment dat pierdut. În schimb am o uşoară reţinere în ceea priveşte HG prin faptul că se impune un preţ de achiziţie de 25 de lei şi preţ la sacrificare la 11 lei/ kg, viu la predare, iar porcul trebuie să aibă cel puţin 130 de kg. Consider că n-au ce căuta astfel de impuneri de preţuri, trebuie lăsată piaţa să dicteze preţul de achiziţie-vânzare. Acum, preţul de piaţă la livrare oscilează între 35- 40 de lei/kg. Un purcel nu poate fi înţărcat la şase săptămâni, el trebuie să aibă 8-10 săptămâni ca să fie înţărcat pentru că e rasă mult mai sensibilă în prima etapă a vieţii”, a spus Ioan Tătăran.

Acesta consideră că subvenţiile alocate crescătorilor pentru rasele de porci Mangaliţa şi Bazna ar trebuie orientate în primul rând către fermierii care deţin scroafele pentru purcei şi vieri, care asigură perpetuarea rasei, lăsând în schimb piaţa de comercializare să se autoregleze în funcţie de ofertă-cerere. Acesta a mai menţionat că pentru ca porcul să fie livrat spre sacrificare la greutatea de 130 de kilograme trebuie ţinut în condiţii prielnice, iar creşterea şi mediul joacă un rol important în dezvoltarea animalului.

„Porcul ajunge la greutatea de 130 kg de la un an, un an şi jumătate, depinde de condiţiile în care e ţinut. Dacă e ţinut într-un ţarc mic şi este alimentat intensiv, atunci ajunge mai repede la greutatea potrivită, 130 kg (…) Dar reţeta şi modul de creştere a animalului e cel mai important. Esenţial e ca porcul să alerge, să stea mult în soare, să râme în pământ, doar aşa se poate obţine o carne de calitate superioară a precizat Ioan Tătăran.

Sursa info și continuarea pe Agerpres. 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA