Programul de guvernare al Cabinetului Ponta a fost depus la Parlament!

0
113

Documentul precizează că salariile bugetarilor vor fi reîntregite anul acesta la nivelul din iunie 2010, odată cu restituirea sumelor reținute fără bază legală pensionarilor. Programul de guvernare menţionează totodată că guvernul Ponta va continua acordurile cu partenerii externi, UE, FMI, Banca Mondială, şi va respecta prevederile acestora.

Programul de guvernare al Guvernului Ponta anunţă drept prioritate în domeniul finanţelor publice punerea în aplicare a unei strategii eficiente pentru accelerarea absorbției fondurilor europene.

Programul de guvernare prevede realizarea unui mix eficient între politicile de stimulare a creșterii economice și obiectivul asigurării stabilității economice și financiare a țării.

„În acest scop, vom continua acordurile cu partenerii externi (Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și alții) și vom respecta prevederile acestora. Prin limitarea deficitului bugetar și a datoriei publice vom contribui la asigurarea procesului dezinflaționist și la stabilitatea cursului de schimb al monedei naționale”, spune documentul.

Programul mai prevede „creșterea încasărilor bugetare prin eficientizarea administrării fiscale, îndeosebi prin aplicarea de proceduri moderne de control, lupta fermă împotriva evaziunii fiscale și a corupției, precum și prin utilizarea cu rezultate cuantificabile a banului public (reducerea drastică a cheltuielilor materiale ale instituțiilor bugetare și ierarhizarea investițiilor publice în funcție de influențele economico-sociale favorabile ale acestora)”.

Documentul asumă şi intenţia guvernului de a elimina practicile prin care “băieții deștepți” au devenit rentieri ai statului prin fraudarea banului public.

„Elaborarea pe baze fundamentate a cadrului bugetar multianual pentru stimularea mediului de afaceri și întărirea clasei mijlocii” este o altă prioritate.

„Guvernul susține semnarea de către România a Tratatului Fiscal promovat la nivel european și va stimula dezbaterea publică a prevederilor sale, urmând să adopte cu operativitate și alte măsuri de întărire a guvernanței economice adoptate la nivelul Uniunii Europene”, mai precizează documentul.

Priorităţile Guvernului Ponta

Potrivit programului de guvernare obţinut de Realitatea TV, între priorităţile Guvernului Ponta se numără:

1. respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze

2. repararea inechităţilor sociale

3. implementarea unei viziuni economice de lungă durată, care să ofere predictibilitate, locuri de muncă şi să protejeze resursele naturale ale ţării

4. depolitizarea administraţiei publice. Doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi şi sprijiniţi politic

5. toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism. Continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare

Program de guvernare în Sănătăte

Guvernul Ponta să angajează să supravegheze buna implementare a legii sănătăţii şi intenţionează să ofere asistenţă medicală continuă tuturor românilor. Măsura vine după ce, în multe localităţi, desfiinţarea spitalelor a lăsat pacienţii fără îngrijire medicală de specialitate. Astfel, guvernul Ponta îşi propune să înfiinţeze centre de permanenţă şi mai multe unităţi de primiri urgenţe. De asemenea, va fi iniţiat un proiect privind plata personalului medical în funcţie de performanţe, prin care se speră îmbunătăţirea serviciilor medicale în spitalele de stat.

Afaceri europene şi gestionarea fondurilor UE

La capitolul Afaceri Europene şi gestionarea fondurilor UE, documentul asumă intenţia viitorului executiv de a creşte substanţial gradul de absorbţie până la finalul anului.

Poziţia faţă de Roşia Montană

Programul Cabinetului Ponta prevede şi reanalizarea situaţiei referitoare la „cazul” Roşia Montana, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.

Amânarea exploatării gazelor de şist

Cabinetul Ponta îşi propune, în programul de guvernare, să instituie un moratoriu în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului.

ANRE trece în subordinea Parlamentului

Programul de guvernare al guvernului Ponta prevede trecerea ANRE în subordinea Parlamentului, ca și accelerarea procesului de finalizare a unor proiecte naţionale de interes strategic în domeniul energiei precum hidrocentrala Tarniţa – Lăpusesti, Unităţile 3 şi 4 Cernavodă.

Privatizările vor continua, redevenţele vor fi regândite

Programul vizează, la capitolul Economiei, Comerţ şi Mediul de Afaceri, continuarea procesului de privatizare, regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor, auditarea şi evaluarea tuturor contractelor de achiziţii de bunuri şi servicii şi de consultanţă, dar şi trecerea ANRE sub control parlamentar.

În Justiţie: tribunale specializate şi implementarea Codurilor

Progresele României în cadrul MCV reprezintă prioritatea esenţială a programului de guvernare al USL, la capitolul “Justiţie”, USL vizând și introducerea tribunalelor specializate și implementarea noilor Coduri.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.