PRODUSE ROMÂNEȘTI – Nemții au învățat două cuvinte românești de bază: ”mici” și ”pufuleți”

0
293

Pufuleți, mici și grisine, pe rafturi în Germania: în încăperile unei foste librării de pe strada Langen Straße la numărul 61 din orașul Diepholz, Liliane Almăşan vinde acum produse tradiționale românești, scrie cotidianul Kreiszeitung din Saxonia Inferioară.

Românca, mamă a doi copii, trăiește deja de zece ani în orașul Diepholz. A plecat din Arad, orașul ei natal, pentru a munci ca menajeră în Germania. Acum s-a decis să vândă produse românești atât pentru compatrioții din zonă, cât și pentru restul localnicilor interesați, cu ajutorul unui importator din Nürnberg.

Nu duce lipsă de potențiali clienți români. În Diepholz sunt înregistrați în momentul de față 496 de români, iar niciunul nu este certat cu legea. Majoritatea dintre ei lucrează la abatoarele din Südoldenburg, alții la halele de la Wiesenhof, însă o parte dintre aceștia au rămas fără loc de muncă după incendiul devastator.

În vremuri nu tocmai ușoare, Liliane vrea astfel ca aceștia să aibă ocazia de a se bucura de produse din țara natală.

Magazinul are o gamă foarte largă de produse. Într-un congelator stau plăcinte cu mere, brânză sau dovleac. Lângă ele sunt micii. Nu lipsesc nici pungile cu pufuleți, atât de iubite de români: „Ai noștri sunt sărați, în Rusia, oamenii îi preferă pe cei dulci”, spune românca în vârstă de 36 de ani.

Borcanele cu zacuscă nu lipsesc nici ele. „La noi în familie, bunica era cea care prepara întotdeauna zacusca”, a mai adăugat Liliane. În magazin se vând și dulciuri, cum ar fi ciocolata.

Toate articolele din magazin au câte un autocolant pe care sunt scrise, în limba germană, data expirării și lista cu ingrediente.

Într-un colț al magazinului, clienții pot vedea fotografii agățate cu imagini din România. Vizavi, un frigider cu brânzeturi și cârnați românești, jumări și slănină afumată.

În magazinul româncei se găsesc și băuturi: vinuri românești sau mărci românești de bere la doză și la sticlă de până la 2,5 litri, un lucru ieșit din comun pentru nemți.

Sursa: gazetaromaneasca.com

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.