PROBLEME MAJORE ÎN ROMÂNIA – Criză de anestezice folosite în medicina dentară

0
191

PROBLEME MAJORE ÎN ROMÂNIA  O nouă undă de șoc zguduie sistemul medical românesc. După criza vaccinurilor și cea a imunoglobulinei, medicii și pacienții din România se confruntă cu o nouă criză: cea a anestezicelor folosite în medicina dentară. Specialiștii atrag atenția că, în lipsa substanțelor care fac posibile extracțiile, în cazuri severe se poate ajunge chiar la deces. Între timp, autoritățile nu au comunicat ce măsuri iau pentru rezolvarea situației, iar unele cabinete medicale private profită de criză pentru a da asigurări că ele au anestezic și își așteaptă clienții. E drept, cu prețuri mai mari.

Loading...

Dentiștii din România au început să aibă încă din lunile august – septembrie probleme în a-și procura anestezice, însă în ultima perioadă situația a devenit dramatică. Sunt cabinete medicale care nu pot face intervenții, precum scoaterea nervului într-o singură ședință, ori extracții, din cauza lipsei acestor substanțe.

Ce anume s-a întâmplat de s-a ajuns în această situație? Specialiștii susțin că două dintre cele mai utilizate anestezice, Ubistesin și Mepivastesin, au dispărut treptat de pe piața românească după ce firma care le distribuia și care deținea aproximativ 80% din această piață a sistat distribuția. Neoficial, dentiștii români au aflat că firma ar face operațiuni de relocare a unor depozite din România în Polonia, iar acest lucru ar fi dus la o sistare parțială a producției. Pe site-ul producătorului, destinat pieței românești, ultimele noutăți datează de mai bine de cinci ani. Nici pe pagina de web a companiei-mamă sunt date despre situația din România.

În condițiile în care cele două anestezice s-au găsit din ce în ce mai greu, medicii s-au îndreptat către produsele altor două companii, care dețineau restul de aproximativ 20% din piața românească: Artidental, Septanest și Scandonest. În scurt timp și stocurile din aceste produse s-au epuizat.

Ca să poată lucra în continuare, dentiștii români au făcut tot posibilul să cumpere fiecare de unde a putut.

Unii au cumpărat din Bulgaria, este acolo un producător de anestezic. Alții au luat din Germania sau chiar de pe marile site-uri de comerț online. Însă nici acolo nu se mai găsește”, spune, sub protecția anonimatului, un medic dentist.

Altul povestește că soluțiile găsite nu sunt cele mai fericite, căci nu pot cumpăra cantități mari de anestezic.

Produsele de acest tip au regim special, se dau numai pe bază de CNP, pe baza codului de cabinet. Nu poți merge într-o țară străină, să te duci la farmacie, să-ți umpli portbagajul cu anestezic și să vii în țară” povestește un alt medic.

Sursă info și foto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.