PRO MEDIU – Instalație pilot de producere a biogazului în Seini

1
442

PRO MEDIU Joi, 10 noiembrie 2016, la Seini a avut loc inaugurarea instalației pilot de producere a biogazului. Proiectul ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Acesta este finanțat dintr-un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și un grant de la Fondul Global de Mediu, precum și din fondurile proprii ale orașului Seini și ale Consiliului Județean Maramureș. 

 

Obiectivul general al proiectului este de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerințelor Directivei Nitrați a Uniunii Europene prin reducerea deversărilor de nutrienți în corpurile de apă, promovarea modificărilor comportamentale la nivel de localitate și întărirea capacității instituționale și de reglementare. Evenimentul de la Seini a început cu cuvântul de deschidere al primarului orașului, Gabriela Tulbure. Au vorbit și Simona Olimpia Negru, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cornelia Nagy, secretar general adjunct la Ministerul Finanțelor Publice, precum și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Tema ”Biogazul – dincolo de energie verde” a fost prezentat de Naiana Milea, director UMP ”Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. După tăierea panglicii inaugurale la instalația pilot de producere a biogazului din orașul Seini, viceprimarul Octavian Bodea a prezentat componentele instalației pilot.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a arătat că, de-a lungul anilor, a încercat să convingă administrațiile locale de faptul că este necesară o îmbunătățire a activității administrative prin dezvoltarea unor strategii locale, care să urmarească, în pricipal, creșterea resurselor de venit pentru bugetele locale.
”Încercăm să promovăm proiectele prin care primăriile să devină cu adevărat autonome, având surse de venit suplimentare pentru a putea implementa proiecte de dezvoltare europeană. Primarul orașului Seini, Gabriela Tulbure și administrația locală au înțeles repede cât de important este acest lucru și au propus Consiliului Județean Maramureș un parteneriat într-un proiect inovativ, unic în țară. Proiectul aduce în Seini noi locuri de muncă, bani suplimentari la bugetul local și, nu în ultimul rând, un impact pozitiv asupra mediului.
Vorbim despre un proiect pilot și sper ca, pe viitor, exemplul curajos al administrației seinene și în special al primarului Gabriela Tulbure să fie preluat de cât mai multe localități din Maramureș. Statia de biogaz de la Seini, care acum este funcțională, reprezintă o investitie de peste 3 milioane de euro, finanțată de Banca Mondială în urma unui parteneriat încheiat între Ministerul Mediului, Consiliul Județean Maramures și Primăria Seini. Seiniul este un exemplu de performanță în administrație și meritul principal este al primarului Gabriela Tulbure. Comunitatea locală își produce acum energia electrică în regim propriu și poate, de asemenea, să furnizeze în sistem surplusul. La Seini există 14 noi locuri de muncă și un mediu mai curat și mult mai puțin poluat”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

 

Informații primite de la Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Te-ar mai putea interesa

Loading...

1 COMENTARIU

  1. 3 milioane de EURO pentru 14 locuri de munca, asta da performanta !Statul roman asa stie sa faca bussines … La fel au investit in Seini 150.000 euro pentru CENTRU TURISTIC ?! si au creat alte locuri de munca ,care bineinteles papa banii nostri ,nu produce nimic intr-un oras inert ,care nu are NICI UN OBIECTIV TURISTIC .
    In principiu ,e ok acest proiect,doar ca de 4 ani numai asta auzim la Seini ,ca ne-am cam saturat de atatea inaugurari si poze cu vizite la statia de biogaz ….In fiecare campanie electorala doar de statia de biogaz se vorbeste ,mare ajutor pentru localitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.