Primarul Chereches nu darama zidul de pe strada Horea! Vezi ce cadou le-a facut celor din Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (VIDEO)

3
658

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a castigat procesul impotriva primarului din Baia Mare, Catalin Chereches, dupa ce edilul a atacat in justitie decizia Consiliului de a-l amenda pentru ridicarea unui zid care desparte mai multe blocuri locuite de romi de strada principala. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis mentinerea hotararii CNCD potrivit careia ridicarea zidului „constituie fapta de discriminare”. Decizia este definitiva si nu poate fi atacata cu recurs.

Loading...

Astazi, primarul Catalin Chereches a fost in zona unde s-a ridicat zidul si a facut o conferinta de presa chiar la zidul incriminat. „Vreau să vă arăt cadoul pentru cei de la Combaterea Discriminării. Dacă acest zid nu ar exista probabil că acest cadou (nr. red. gunoaiele din zonă) ar ajunge în stradă. Aşa că poate să ajungă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Noi respectăm decizia instanţei şi o înţelegem. Şi cred că s-a împăcat într-un fel şi capra şi varza. În sensul că pentru mine este o bucurie să plătesc acea amendă de 6.000 de lei, lucru pe care l-am şi făcut de altfel. Acest gard  va rămâne în picioare. Nimeni nu  va demola acest gard. Avem inclusiv o decizie a instanţei cu privire la acest gard, sentinţă care certifică faptul că acest gard a fost construit legal. Un lucru este clar. Suma aceea rămâne  plătită şi nu o să ne-o recuperăm.

Să fie sănătoşi cei de la CNCD cu cei 6.000 de  lei. Să îşi cumpere fotolii luxoase, acolo la sediul lor. Şi flori pe masă. În rest noi vom merge înainte, aşa cum considerăm noi, cu proiectul de integrare a comunităţii rrome. Nu considerăm că este vreo discriminare acest gard şi le mulţumim pentru recomandarea celor de la CNCD de a demola zidul, dar nu o să o punem în aplicare”, a declarat primarul.
De altfel, toti romi care locuiesc in blocul de pe strada Horea s-au declarat impotriva demolarii gardului din beton.
Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis in urma cu doi ani ca primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, sa fie amendat cu 6.000 lei si a recomandat si demolarea zidului despartitor si „luarea unor masuri pentru imbunatatirea conditiilor de locuire a romilor din strada Horea”.
Decizia CNCD a venit dupa ce primarul din Baia Mare a inceput lucrarile de constructie a unui zid de 1,80 metri care desparte doua blocuri locuite de romi de o sosea „intens circulata”. Primarul Catalin Chereches a sustinut ca vrea sa protejeze astfel comunitatea de accidentele grave care se petrec din cauza soselei de langa blocuri. Doua instante l-au achitat pe primar iar cea de-a treia a dat castig de cauza celor de la CNCD.
COMUNICAT PRIMAR CATALIN CHERECEHS: Gardul de la blocurile sociale de pe strada Horea nu va fi demolat
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de Consiliul Naţional (CNCD) pentru Combaterea Discriminării împotriva sentinţei civile nr.141 din 24 februarie 2012 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, prin care primarul municipiului Baia Mare a obţinut anularea amenzii în valoare de 6.000 de lei emisă de CNCD pentru ridicarea gardului de la blocurile sociale aflate în patrimoniul municipalităţii. Prin decizia dată, Înalta Curte de Casaţie modifică sentinţa atacată, în sensul că respinge acţiunea reclamantului Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, ca nefondată. Sentinţa este irevocabilă şi prevede menţinerea amenzii date de CNCD, care a fost achitată de edil în anul 2011. Primarul Cătălin Cherecheş respectă decizia instanţei şi nu va demola gardul ridicat la blocurile sociale, al cărui rost este să protejeze copiii de circulaţia intensă de pe carosabilul care se află în imediata apropiere. Aici, înainte ca gardul să fie construit, au avut loc mai multe accidente mortale, ale căror victime au fost copii.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare
„Noi respectăm decizia instanţei, o înţelegem şi cred că s-a împăcat într-un final ambele părţi. Eu am plătit acea amendă de 6.000 de lei de la început, iar acest gard nu va fi demolat. Avem inclusiv o decizie a instanţei care certifică faptul că gardul a fost construit legal şi cred că în acest moment lucrurile sunt clare: amenda a fost plătită, iar gardul rămâne în picioare. Să fie sănătoşi cei de la CNCD cu acei 6.000 de lei, să aibă din ce să îşi cumpere fotolii luxoase şi flori. În rest, cu proiectul de integrare a romilor vom merge mai departe aşa cum noi vom considera la nivelul administraţiei publice locale. Nu considerăm că acest gard ar produce discriminare. Le mulţumim celor de la CNCD pentru recomandări, dar nu vom demola acest gard. Respectăm decizia instanţei, aceea de a achita amenda, care a fost achitată atunci, când a emis-o CNCD. În rest, anul viitor în primăvară vom evacua acest bloc devastat şi îl vom introduce în reabilitare, urmând să dăm locuinţe altor categorii sociale, care ştiu să respecte investiţiile comunităţii”.

3 COMENTARII

 1. Nu cred ca aveti sange in instalatie sa le trimiteti cadoul ala in fata portii! Stiu suna pueril,insa de undeva tre sa inceapa,iar cand o astfel de provocare e pusa in aplicare lucrurile devin serioase!

 2. Constructia zidului este considerata fapta de discriminare. La aceasta se aduga si discriminarea unor trusturi ale presei baimarene de catre primarul Catalin Chereches.

  Solicitare de informatii: Ref. accesul presei la sedinta din 23 septembrie

  În atentia: Dlui Cătălin Chereches, primar al municipiului Baia Mare

  Stimate domnule primar,

  ActiveWatch, organizatie de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, vă solicită să lămuriti de ce la sedinta din 23 septembrie, la care s-a discutat, conform relatărilor din presă, despre Planul Urbanistic General,

  nu au fost primiti în sala de sedinte ziaristi de la publicatiile Necenzurat, StiriMM, ZiarMM si Gazeta de Maramures, conform informatiilor pe care ziariștii în cauză le-au făcut publice, în schimb au fost primiti ziaristii de la eMaramures. Conform relatărilor din presă, accesul ziaristilor a fost împiedicat de vice-primarul Istvan Ludescher împreună cu arhitectul sef Edmund Futo.

  Domnule primar, vă reamintim că Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public statuează: “Accesul mijloacelor de informare în masă la informatiile de interes public este garantat. Activitatea de culegere si de difuzare a informatiilor de interes public, desfăsurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetătenilor de a avea acces la orice informație de interes public.” (art. 15).
  În virtutea acestor principii, dvs. aveti obligatia în fata băimărenilor – atât a celor care v-au votat, cât si a celor care nu v-au votat – de a asigura un acces nediscriminatoriu al presei la activitătile Primăriei. De aceea, vă solicităm să lămuriti dacă de ce acest principiu nu a fost aplicat în ceea ce priveste sedinta din 23 septembrie.

  Vă reamintim, de asemenea, că nu este prima oară când institutia noastră vă scrie în legătură cu comportamentul dvs. în relatia cu mass-media. În iunie 2011, în timpul unei emisiuni televizate ati recurs la atacuri la persoana moderatorului (Romeo Dăbăcan, care găzduia o emisiune a eMaramureș), menționând fapte de natură privată legate de persoana acestuia, care v-au făcut susceptibil de încercări de a-l intimida pe acest ziarist. În plus, ați încercat să controlați formatul acelei emisiuni impunând un desfășurător.

  Asteptăm un punct de vedere din partea dvs.

  Această corespondentă a fost comunicată si către public.
  Vă multumim pentru promptitudine.

  Liana Ganea, coordonator program FreeEx
  ActiveWatch

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.