PREMIILE NOBEL 2016 – Vezi câștigătorii

0
914
foto: www.publika.md

PREMIILE NOBEL 2016  Premiul Nobel pentru pace 2016 a fost câștigat de Juan Manuel Santos, președintele Columbiei, pentru eforturile sale de pacificare a ţării după peste 50 de ani de război civil. Anunţul a fost făcut de Kaci Kullmann Five, preşedintele Comitetului norvegian Nobel.

Juan Manuel Santos a primit această distincție pentru eforturile lui de a pune capăt războiului civil cu grupul de gherilă columbian FARC. Premiul Nobel pentru pace 2016, recompensat cu o medalie de aur și 800.000 de euro

GARĂ DIN MARAMUREȘ – Nu mai trec trenuri de 8 ani dar are 4 angajați și a fost renovată cu 1 milion de euro

Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).

Ceremoniile de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Premiul Nobel pentru chimie 2016, oferit pentru proiectarea mașinilor moleculare

Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart și Bernard L. Feringa au câștigat premiul Nobel pentru chimie 2016. Anunțul a fost făcut miercuri, la Stockholm, de Göran K. Hansson, secretarul permanent al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Cei trei cercetători au fost premiați pentru proiectarea și sinteza mașinii moleculare.  Premiul răsplăteşte descoperiri sau cercetări în domeniul chimiei, cu aplicare în diferite domenii. Anul trecut l-au câştigat un suedez şi doi americani, pentru studii privind corectarea ADN-ului.

ÎNTRE TIMP, ÎN FINLANDA – Cetățenii vor primi o rentă viageră de 750 de euro pe lună, pe viață

Cercetătorii au pus bazele celor mai mici mașinării folosite în diferite domenii, dar în special în IT și medicină, obținând molecule cu mișcări controlabile, care pot îndeplini anumite sarcini atunci când primesc energie.

Premiul Nobel pentru fizică 2016, împărțit de trei cercetători britanici

Luni s-a anunțat câștigătorul  Premiului Nobel pentru medicină 2016, iar marți premiul pentru fizică 2016 care este împărțit de trei cercetători   David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kosterlitz, care lucrează în domeniul fizicii materiei condensate.

Premiul Nobel pentru fizică 2016 a fost acordat pentru ,,descoperirile teoretice despre fazele tranziţiilor topologice şi  fazele topografice ale materiei”.

Cei trei cercetători au descoperit un comportament total neașteptat al materialelor solide și au utilizat un cadru matematic din domeniul topologiei pentru a explica ciudatul fenomen.

Cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a câștigat premiul Nobel pentru Medicină 2016

Cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a câştigat premiul Nobel pentru medicină pe 2016 pentru ”descoperirea mecanismelor autofage”, a anunțat luni comitetul Nobel.

Yoshinori Ohsumi a descoperit mecanismele care determină ”autofagia”, un proces fundamental pentru degradarea şi reciclarea componentelor celulare, se afirmă în comunicatul oficial al Comitetului Nobel. Munca lui Ohsumi este extrem de importantă deoarece explică ce se întâmplă cu organismul în cazul multor boli, de la cancer la Parkinson

Sursă

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.