PREMIERUL ÎȘI DĂ DEMISIA – Italienii au respins masiv reforma constituțională propusă de Matteo Renzi

0
120

Premierul italian Matteo Renzi a anunțat că își va prezenta luni demisia, în urma eșecului referendumului care a avut loc duminică. Italienii au respins masiv reforma constituțională propusă de acesta. EFE scrie că tendința arătată de primele rezultate ale numărării oficiale a voturilor de la referendumul privind reforma constituțională confirmă înfrângerea premierului italian, Matteo Renzi, notată de primele sondaje difuzate la închiderea urnelor. 

Conform datelor ministerului de Interne, „Nu” obținea, la 45 de minute de la închiderea urnelor, circa 60% din voturile numărate, în timp ce tabăra „Da” se situa în jurul lui 39%, relatează Agerpres.

„Nu” ar învinge în referendum, potrivit unui sondaj difuzat de canalul public de televiziune RAI, cu un minim de 54% din voturi și un maxim de 58%, în timp ce grupul privat Mediaset a situat victoria lui „Nu” la un minim de 55% și un maxim de 59%.

Datele ministerului italian de Interne indică o participare la referendum de 68.99%. Într-o declarație făcută de la sediul guvernului, Renzi a admis că „Nu” a câștigat la referendum de o manieră clară și și-a asumat responsabilitatea înfrângerii.

„Experiența mea de șef al guvernului se oprește aici”, a declarat Renzi, după înfrângerea sa la referendumul privind reforma constituțională, precizând că va depune demisia, luni, la finalul unui consiliu de miniștri, transmite AFP.

„Am vrut să tai scaune, dar nu am reușit. Scaunul care cade este cel al meu”, a arătat premierul italian.

În timpul apariției sale, Matteo Renzi, cu o mie de zile în fruntea executivului de la Roma, a fost acompaniat de soția sa, Agnese Lantini, căreia i-a mulțumit pentru „răbdarea” din timpul mandatului său de premier.

Articolul întreg, AICI.

Credit foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.