Acasăoameni noiPREMIERĂ - Un client învinge BCR în instanță, măsurile impuse de ÎCCJ

PREMIERĂ – Un client învinge BCR în instanță, măsurile impuse de ÎCCJ

spot_img

DISTRIBUIȚI

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ca un client al celei mai mari bănci din România să plătească o dobândă de 1,25%, față de 10% cât plătește în prezent la un credit ipotecar în euro, după ce a constatat că dobânda internă a băncii este abuzivă și trebuie înlocuită cu Euribor, potrivit Profit.ro.

După un an de dobândă fixă, clienții BCR care au luat credite ipotecare în euro înainte de criză au avut neplăcerea să constate că au de plătit o dobândă aproape dublă din cel de-al doilea an. După 2010, clienții BCR au început să cheme banca în judecată, nemulțumiți de majorarea dobânzilor.

La fel a făcut și C.M., posesorul unui credit în euro contractat la finele lui 2007. Aventura lui în instanță a început în 2011 și s-a terminat abia săptămâna trecută, când a obținut cea mai bună soluție pe care a dat-o Înalta Curte de Casație și Justiție unui client BCR până acum.

Instanța Supremă a decis că formula dobânda de referință variabilă reprezintă o clauză abuzivă și trebuie eliminată din contract. Mai mult, la solicitarea clientului, instanța a admis ca aceasta să fie înlocuită cu cotația monetară interbancară Euribor la o lună, care are o valoare negativă în prezent, de -0,25%, urmare a politicii de relaxare monetară a Băncii Centrale Europene. Lângă Euribor, se adaugă marja inițială din contract de 1,5%, astfel că rata curentă scade vertiginos de la 10,4%, cât plătește clientul în prezent, potrivit avocatului său, Alexandru Șeulean.

“Este prima decizie în care Înalta Curte fixează dobânda BCR, pe clauze abuzive. Sper că-și schimbă practica”, a declarat Șeulean, pentru Profit.ro.

Instanța a decis și că banca trebuie să restituie toate sumele încasate fără temei, estimate de avocat la 15.000-20.000 de euro.

“Remarcăm că este ilogică impunerea de către instanța a unor dobânzi la credite mai mici decât dobânzile pe care banca le plătește la depozite, plus celelalte costuri de finanțare și administrative. Vom aștepta redactarea motivării instanței și vom urmări căile extraordinare de atac”, declară reprezentanții BCR.

Sursa: stiripesurse.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA