AcasăEvenimentPRELUARE GRAIUL.RO - La Tăuţii Măgherăuş, apele de mină poluează în continuare...

PRELUARE GRAIUL.RO – La Tăuţii Măgherăuş, apele de mină poluează în continuare mediul

spot_img

DISTRIBUIȚI

PRELUARE GRAIUL.RO Administraţia locală din oraşul Tăuţii Măgherăuş nu este mulţumită de modul în care cei ce se ocupă de tratarea apelor provenite din subteran, de la minele Nistru şi Băiţa epurează apa.

PRELUARE GRAIUL.RO  Astfel, primarul localităţii spune că există o problemă de poluare continuă pe râul Băiţa, care tranzitează oraşul, conform graiul.ro.

Concret, apele reziduale care se scurg din fostele perimetre miniere ajung în râul Băiţa după ce sunt epurate.

Edilul, însă, spune că epurarea nu prea există, dacă ne luăm după culoarea apei din vale: „O problemă pe care o avem este modul de tratare a apelor reziduale din perimetrele miniere.

Avem două staţii de epurare în Băiţa, la Câmpurele şi Tiuzoşa, aşa se numesc cele două staţii. Toate apele care provin din subteran de la mină ar trebui să intre prin cele două staţii, inclusiv perimetrul Nistru care comunică cu Băiţa, şi de acolo să iasă o apă frumoasă, curată, în emisar, în râul Băiţa.

Dacă mergeţi şi vedeţi în ce hal arată râul Băiţa o să îmi daţi dreptate că nu se face cum trebuie epurarea. Este păcat că se cheltuiesc bani cu rezultate zero şi cei responsabili mint.

Se investesc lună de lună bani acolo, plătesc peste 20 de muncitori despre care se spune că tratează apele. Când îi întreb ei spun că apele vin din subteran, dar cum să vină din subteran pe vale?! Numai din staţie vin. Dar chiar şi să fie aşa, toate apele din subteran ar trebui captate în staţie! Deci e ceva de groază”, a declarat Anton Ardelean, primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş. Şi cetăţenii din zona Băiţa reclamă apa poluată care le curge prin valea din spatele casei.

Compania Remin tratează apa doar cu lapte de var

Directorul Companiei Remin spune că unitatea pe care o conduce nu deţine staţii de epurare. Acestea sunt ale Conversmin, care se ocupă de conservarea şi închiderea minelor.

Ce face compania este doar tratarea apelor reziduale la ieşirea din subteran, pentru corectarea acidităţii acestora.

Totuşi, Ovidiu Gâlcă recunoaşte că ar trebui făcut mai mult în această problemă: „Perimetrele miniere închise sunt în conservare şi când primim bani le închidem.

Până la primirea acestor bani necesari închiderii, statul ne dă fonduri pentru conservarea lor. Aşa e legea, nu avem ce face. Pe valea Băiţei este o staţie de epurare a celor de la Conversmin, la Ilba la fel. Din păcate Reminul nu are nicio staţie de epurare din cauză că statul român nu mai construieşte staţii de epurare din anul 2008.

Deci staţiile care există în prezent sunt în administrarea Conversmin. Nu pot comenta însă cum fac ei treaba asta. Cert este că statul român, la ora aceasta, nu mai construieşte staţii de epurare.

De ce? Deoarece s-a ajuns la concluzia că principiul folosit până acum nu satisface normele pe care România s-a angajat să le respecte şi care sunt mai dure chiar decât cele din Germania, spre exemplu.

Aşa ştim noi să fim, mai catolici decât Papa şi acum, după ani de zile, ne-am dat seama că nu satisfac normele pe care noi ni le-am impus, aşa că deocamdată nu se fac staţii de epurare. Asta este marea problemă.

Deci Reminul nu are nicio staţie. Ele sunt prevăzute la construcţie în planurile de încetare a activităţii, sunt aprobate prin hotărârile de Guvern, de închidere a perimetrelor, dar, din păcate, până acum nu au fost bugetate.

Dacă am avea staţii de epurare ar trebui să le exploatăm şi atunci am povesti altfel.

Momentan noi doar tratăm la ieşire apele de mină, cu lapte de var, pentru a corecta aciditatea lor, adică PH-ul. Sigur că atunci mai şi precipită din metalele grele. În fine, nu facem ce ar trebui să facem!

Dar până nu am staţie de epurare asta e, din păcate. Ce să facem altceva? Sunt probleme, sigur, nu ne ascundem, însă deocamdată atât putem să facem”, a spus Ovidiu Gâlcă, directorul Companiei Remin.

citeşte continuarea AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA