PREFECTUL LA BUCUREȘTI – Întâlnire pe tema situației unor puncte de trecere a frontierei româno-ucrainene

0
215

Miercuri, 14 decembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe din București, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, a participat la o reuniune interinstituțională privind situația unor puncte de trecere a frontierei româno-ucrainene din zona județului Maramureș, respectiv Poienile de sub Munte – Shybene, Sighetu Marmației – Bila Tserkva (Biserica Albă), Câmpulung la Tisa – Teresva.

 

De asemenea, agenda reuniunii a inclus o discuție cu privire la deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, discutat și la întâlnirea care a avut loc cu ministrul infrastructurii ucrainene, Volodymyr Omelyan, pe cale rutieră, între localitățile Piatra și Teceu Mic pe partea română și Vishkovo pe partea ucraineană.

La întâlnire au participat, de asemenea, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliției de Frontieră), ai Ministerului Dezvoltării Regionale și ai Administrației Publice și Direcției Generale a Vămilor. Discuția a fost condusă de Adriana Stănescu, director general al Departamentului Afaceri Regionale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Reuniunea a avut loc în contextul în care, în ultimul timp, autoritățile maramureșene și ucrainene au făcut demersuri privind înființarea sau redeschiderea punctelor de trecere a frontierei menționate. Reamintim că, în data de 29 octombrie, în cadrul discuțiilor purtate cu ocazia vizitei miniștrilor afacerilor externe român, Lazăr Comănescu, și ucrainean, Pavlo Klimkin, la Sighetu Marmației și Solotvino, oficialul ucrainean a subliniat interesul regiunii Ivano-Frankivsk pentru deschiderea de puncte de trecere în zona de frontieră româno-ucraineană, insistând asupra punctului Poienile de sub Munte – Shybene.

Tot la finalul lunii octombrie, partea ucraineană s-a interesat dacă partea română ar accepta o serie de condiții privind inițiativa deschiderii unui punct de trecere a frontierei la Sighetu Marmației – Bila Tserkva (Biserica Albă), printre care cea ca punctul de control al trecerii frontierei să fie situat pe teritoriul României și să funcționeze în regim de control comun, ca proiect pilot pentru implementarea controlului comun la frontiera româno-ucraineană. Totodată, partea ucraineană ar fi dorit ca partea română să suporte integral cheltuielile, atât pentru infrastructura punctului de trecere, cât și cele pentru podul peste râul Tisa care ar urma să fie construit între localitățile menționate; în acest sens, a opinat că pentru proiect ar putea fi identificată o finanțare din fonduri europene. Pe de altă parte, administrația ucraineană și-a exprimat dorința ca după deschiderea punctului de trecere Sighetu Marmației – Bila Tserkva, punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației – Solotvino să nu-și înceteze activitatea, ci să continue să funcționeze, însă exclusiv pentru trafic pietonal.

De menționat și faptul că, la 1 noiembrie, ca urmare a discuțiilor avute la Sighet de către prefectul județului Maramureș cu miniștrii de externe român și ucrainean și cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Țurcanu,  Instituția Prefectului – Județul Maramureș s-a adresat Ministerului Afacerilor Externe solicitând întreprinderea de demersuri în vederea reluării activității PTF Câmpulung la Tisa – Teresva, respectiv a deschiderii punctului Poienile de Sub Munte – Shybene, continuarea demersurilor pentru realizarea podului peste Tisa la Sighet și deschiderea unui punct de trecere a frontierei pe cale rutieră între Piatra și Teceu Mic pe partea română și Vishkovo pe partea ucraineană

Informații furnizate de Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.