POTOP ÎN TOATĂ LEGEA – (VIDEO) Dejul și comunele învecinate au suferit pagube considerabile

0
873

Ploaia torentiala a produs grave probleme in zona Dejului. Zeci de gospodarii din Viile Dejului, Jichisul de Jos, Rugasesti, Codor si Salisca au fost inundate, sambata dupa-masa.

Peste 70 de pompieri cu 23 de mijloace tehnice specifice au intervenit în ultimele ore pentru înlăturarea efectelor inundațiilor în zonele afectate din județul Cluj.

Echipele de intervenție ale ISU Cluj au intervenit pentru salvarea a 11 persoane din calea viiturilor, limitarea și înlăturarea efectelor produse de fenomenele meteo periculoase ce s-au manifestat în municipiul Dej și localitățile Jichișu de Jos, Codor, Tărpiu,  Rugășești și Coplean.

În ultimele ore, salvatorii au intervenit pentru scoaterea apei din peste 40 de subsoluri, fântâni și gospodării inundate. Acțiunile de intervenție au necesitat angrenarea forțelor și mijloacelor din Detațementele de Pompieri Dej, Cluj-Napoca, Turda și Secția de Pompieri Colina.

La nivelul județului nu există persoane evacuate din locuințe, persoanele salvate au putut să se întorcă la locuințele lor după retragerea viiturilor.

În continuare echipele de intervenție acționează alături de autoritățile locale și membri ai instituțiilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență pentru evacuarea apei din subsolurile, fântânile și gospodăriile afectate, precum și monitorizarea și evaluarea situațiilor produse.

Viitura a venit, potrivit localnicilor, pe nepregatite. Acestia au vazut cum suvoaiele de pe dealuri le-au intrat direct in case, beciuri si gospodarii. Ajutati de pompieri, oamenii au incercat sa salveze ce s-a putut din imobile dupa care s-a trecut la scoaterea apelor din case cu motopompe.

Potopul care s-a abatut aseara asupra Dejului si a comunelor invecinate a lovit in forta si Valea Garboului, localitate din comuna Cuzdrioara.

Primarul Casian Rus si viceprimarul Simion Retegan au mers aseara cu o masina de teren pentru a evalua situatia din Valea Garboului, dar in doar 10 minute, viitura a coborat de pe dealurile din apropiere si au acoperit drumul judetean 182 F in intregime de ape. Forta apei a fost atat de mare incat acestia au fost nevoiti sa isi lege masina grea de stalpii de pe marginea drumului, pentru a nu fi luata de puhoaie.

Deoarece viitura a rupt mai multe podete de pe drumul judetean, primarul si viceprimarul au ramas blocati in Valea Garboului, petrecandu-si noaptea la o cabana de acolo. Abia in aceasta dimineata au reusit sa coboare din sat, iar cei de la drumurile judetene si-au facut aparitia in zona pentru a remedia problemele de la sosea, astfel incat cei 12 locuitori de acolo sa nu ramana izolati. (dejeanul.ro)

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.