AcasăsiugariuPOSTUL MARE - Slujbe la Mănăstirea Rohia

POSTUL MARE – Slujbe la Mănăstirea Rohia

spot_img

DISTRIBUIȚI

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a oficiat slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Liturghia Darurilor dinainte sfinţite la Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia în a patra zi a Postului Mare când, prin tradiţie de un sfert de secol, ierarhii eparhiei oficiază aici aceste slujbe.

La Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite a fost prezent şi Înaltpreasfinţit
ul Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care s-a împărtăşit, după o zi de ajun.
„Postul a început din Rai. A fost rânduit de la începutul neamului omenesc”, a spus IPS Arhiepiscop Justinian, amintind cuvintele din Sfânta Scriptură, de la Facerea 1, 29: „Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră”. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi să se pregătească pentru Învierea lui Hristos timp de 40 de zile. De asemenea, IPS Justinian a arătat că „un creştin nu-i vrednic de Paşti dacă nu s-a spovedit, dacă nu s-a cuminecat, dacă nu s-a împăcat. Dacă nu s-a curăţit. Prima taină, cea mai importantă, este pocăinţa. Adică lepădarea de păcate şi spovedania. Aceasta este adevărata pocăinţă. Pentru cei ce nu s-au spovedit, nu vin Paştile! (…) Este nevoie de rugăciune multă. Este nevoie ca să ne rugăm. Este foarte multă nevoie ca să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu. Altarul este locul de unde ne ascultă Dumnezeu”.

Ierarhul a mai menţionat că se simte ca acasă la Mănăstirea Rohia: „Când intru în Ţara Lăpuşului, mi se pare că am venit acasă. În afară de Ţara Lăpuşului mă simt străin. Mă simt pribeag, dar când mă întorc la Mănăstirea Rohia, mi se pare că am ajuns acasă. Locul acesta este sfânt. Mulţumesc din inimă lui Dumnezeu pentru aceasta”.

PS Iustin Sigheteanul i-a mulţumit IPS Arhiepiscop Justinian pentru efortul de a veni la Sfânta Liturghie şi de a se împărtăşi împreună, pentru cuvintele adresate credincioşilor.

Icoana familiei creştine

În cuvântul de învăţătură rostit la momentul pricesnei, PS Iustin Sigheteanul a amintit mulţimii de credincioşi că în această perioadă sunt chemaţi să schimbe modul de viaţă, de a fi, de a vorbi şi de a trăi: „În această perioadă Biserica ne oferă un ajutor sfânt în lucrarea noastră duhovnicească, rânduieli dumnezeieşti şi bisericeşti specifice. Ne asumăm în această perioadă crucea postului, o răstignire cât de mică a fiecăruia dintre noi şi a comunităţii întregi, ca răspuns la marea pătimire şi jertfă a Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus ierarhul, care i-a îndemnat apoi pe credincioşi să intensifice în această perioadă rugăciunea, „mai ales rugăciunea împreună şi în sfânta biserică, pentru că aceasta este mai puternică. Şi acasă putem fi doi sau trei, dacă suntem creştini adevăraţi. Mama, tata şi pruncuţii să se aşeze în faţa icoanei, cu lumânarea sau candela aprinsă şi să rostească rugăciunile de seară măcar. Să nu ne fie ruşine unii de alţii, să se ferească mama, rugându-se, de copii, sau tata. Toţi, la rugăciune!”.

PS Iustin Sigheteanul a amintit exemplul scriitorului Ioan Alexandru, care, atunci când venea la Rohia, îşi lua copiii şi soţia în paraclis şi-i punea să cânte şi să rostească rugăciunile de seară: „Acesta este creştinismul mărturisitor şi icoana familiei creştine: mama, tata şi pruncii sau bunicii, părinţii şi nepoţii, împreună, în faţa icoanei Mântuitorului şi a Maicii Domnului, la rugăciune. Mare putere are rugăciunea în familie şi rugăciunea în biserică. Rugăciunea salvează lumea”. La final, fiecare credincios a primit câte un colac făcut pe vatră, prin strădania credincioşilor din Rohia, Fântânele şi Târgul Lăpuş.

Andrei Fărcaș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA