PESTA PORCINĂ LOVEȘTE IAR MARAMUREȘUL – Boala a fost confirmată la un porc mistreț vânat în Groșii Țibleșului

4
1024
Sursă foto: Ziua de Cluj

PESTA PORCINĂ LOVEȘTE IAR MARAMUREȘUL  Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a reunit în ședință extraordinară pentru aplicarea măsurilor specifice și a planului pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți, în zonele afectate și neafectate, urmare a confirmării bolii la un porc mistreț vânat în fondul de vânătoare nr.53, Țibleș, Ocol Silvic Țibleș de pe raza comunei Groșii Țibleșului.

Directorul executiv al DSVSA Maramureș, Dănuț Crișan, a precizat că au fost vânate două exemplare de porc mistreț. în data de 24 februarie a.c., iar după recoltarea și analiza probelor de la laboratorul DSVSA Maramureș, rezultatul a fost pozitiv. În după-amiaza zilei de ieri, 25 februarie a.c., Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul mistreț vânat. Directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, a menționat că acest caz are legătură cu focarul de pestă porcină africană din județul vecin (Bistrița-Năsăud), fiind situat la o distanță de aproximativ 1,5 km.

A fost aprobat planul de măsuri, respectiv stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km, care include localitățile Groșii Țibleșului, Larga și Lăpuș, respectiv de zona tampon, pe o suprafață de 5 km, ce include localitățile Libotin, Cupșeni, Ungureni, Poiana Botizii, Suciu de Sus, Suciu de Jos,, Strâmbu-Băiuț și Rogoz. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”, a declarat președintele CLCB, prefectul Vasile Moldovan.

Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd, inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta pădurilor; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș, iar reprezentanții desemnați împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecție. Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureș sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor. Vor fi luate măsurile de biosecuritate specifice (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.

Mistreții vânați vor fi depozitați integral în spații frig de către gestionarul fondului de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator.

Directorul executiv al DSVSA Maramureș, Dănuț Crișan, a atras atenția și a solicitat informarea secretarilor unităților administrativ-teritoriale cu privire la interdicția organizării la aglomerări de animale pe raza localităților. De asemenea, membrii CLCB au fost informați despre acțiunile organizate, îm ultima perioadă, împreună cu instituțiile abilitate (poliție) în care au fost identificate cazuri de transport neautorizat de suine pe raza județului Maramureș.

 

Informații furnizate de C.J.S.U. Maramureș

Te-ar mai putea interesa

Loading...

4 COMENTARII

  1. Mda ,, ala negru … care respira greu, era alupigus , ma !!! ,, …D-apoi nealcos esti , namolul de pe tine, este de Techirghiol sau de la Pirita ?! …

  2. Nu ma coptil prost,ala esti tu la majorat,ai uitat?atunci ai picat in groapa cu rahat si abia te-au scos ca tu nu vroiai sa mai iesi din mediul tau natural in care ai fost crescut!

  3. alupigus hotareste-te , esti zoli sau tac-tu de la congelator ?! … Sa-nteleg , sugerezi, ca renunti la slujba de vidanjor si vrei sa fi stilist ca tact-tu la parterul spitalului ?! {coafat, rujat, dus cu furtunul etc. ] … adica renunti la purcica Fiona si namolul de pe Craica ?! …

  4. ma coptil cretin,cu alea ce spui tu,dusuri,coafat,rujat,vidanjat,te-am crescut de ai devenit asa cretin,cred ca nu ti-a fost destul tzatza mea,ca de,numai de acolo ai supt pana ai crescut,dupa aia ai plecat in lume si l-ai gasit pe unchesu tau,alupigus,pe care-l servesti zilnic,vad ca te si semnezi ca el!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.