AcasăActualitateSocialPERICOL - România în alertă maximă, din cauza pestei porcine

PERICOL – România în alertă maximă, din cauza pestei porcine

spot_img

DISTRIBUIȚI

Serviciile veterinare din România sunt de două luni în alertă maximă, din cauza apariției pestei porcine africane în apropierea granițelor țării, până la această dată fiind luate toate măsurile obligatorii pentru prevenirea acestei boli, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu.


„La ora actuală, pericolul apariției pestei porcine africane este destul de mare pentru România deoarece ultimul caz a apărut în Odessa (Ucraina), la circa 150 de kilometri de granița cu România, o distanță nesemnificativă pentru animalele sălbatice care circulă destul de repede pe un areal destul de mare. Încă din 2012, ANSVSA monitorizează această boală, dar în ultimele două luni serviciile veterinare sunt într-o alertă maximă și încercăm să luăm toate măsurile care sunt obligatorii pentru această boală”, a spus Băiculescu.

Acesta a precizat că în județele limitrofe cu Ucraina și Republica Moldova, respectiv Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și Tulcea, măsurile întreprinse sunt mult mai severe decât în celelalte județe, iar responsabilii fondurilor de vânătoare din aceste zone au fost informați în ceea ce privește organizarea unor vânători de mistreți pentru efectuarea testelor de depistare a pestei porcine africane.

„Cu ajutorul ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, am reușit să obținem în trei zile aprobarea Ministerului Mediului prin care vom putea face în prima fază o extracție de 50 de capete de mistreți. Aceasta nu înseamnă că se va întâmpla în câteva zile, ci într-o perioadă de 2—3 luni, pentru a avea un eșantion concludent în ceea ce privește verificarea pestei porcine africane. În aceste zile avem întâlniri cu guvernatorul Deltei Dunării, cu autoritățile locale din Tulcea și cu directorii silvici, care ne vor sprijini pentru organizarea vânătorilor.

Vrem să facem aceste vânători sub coordonarea ANSVSA și a direcției din Tulcea, deoarece nu sunt activități sportive, ci sunt numai și numai cu scop de diagnostic. Sunt două lucruri de urmărit: în primul rând să cercetăm dacă într-adevăr există boala în Delta Dunării și în al doilea rând dacă vânatul este împins în zona de pătrundere pe teritoriul României. Scopul nostru este să descoperim virusul în mediul sălbatic, dacă există pe teritoriul României, pentru că în cazul în care îl descoperim într-o localitate, lucrurile se complică mult mai mult”, a explicat președintele Autorității Veterinare.

Activitățile de vânătoare în Delta Dunării au fost interzise din anul 2011, după ce a intrat în vigoare Legea nr. 136 care a modificat actul normativ privind constituirea Rezervației Deltei Dunării.

Potrivit sursei citate, pesta porcină africană nu se transmite la om, fiind o boală specifică porcilor sălbatici și domestici, însă are o difuzibilitate foarte mare, iar mortalitatea poate ajunge chiar la sută la sută.

La ora actuală, pe plan mondial, nu există vaccinuri pentru tratamentul pestei porcine africane, iar pericolul pentru zonele aflate la granița cu România este foarte mare, cu atât mai mult cu cât această boală se transmite foarte repede, producând pierderi economice însemnate, din cauza morbidității și a rezistenței ridicate a virusului.

„Pesta porcină africană nu este o boală care se transmite la om, ea este specifică porcului sălbatic și a celui domestic. În comparație cu pesta porcină clasică, cea africană are o difuzibilitate mult mai mare, mortalitatea este foarte mare și se poate ajunge chiar la sută la sută, iar la ora actuală nu există pe plan mondial un vaccin contra pestei porcine africane. Noi avem posibilitatea să ne batem cu orice boală, dar marele pericol economic este legat de sistarea exporturilor cu țările în care evoluează această boală. România nu s-a confruntat niciodată cu acest virus și a dovedit întotdeauna că este capabilă să gestioneze boli chiar și din cadrul panzootiilor. Delta Dunării este zona cea mai de risc, este foarte greu de controlat, dar, la noi, măsurile sunt foarte severe, atât pe timp de pace epizootologică, cât și pe timp de război epizootologic”, afirmă Băiculescu.

Totodată, conducerea ANSVSA a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru analizarea măsurilor luate în vederea prevenirii apariției pestei porcine africane pe teritoriul României, iar la începutul lunii ianuarie va sosi în România o misiune europeană pentru efectuarea unei evaluări în acest sens.

„Am solicitat inclusiv Comisiei Europene să ne trimită reprezentanți pentru a discuta toate măsurile care au fost luate de România, până la această dată, și să ne sugereze ce ar mai fi necesar. Am primit confirmarea că în cel mai scurt o să avem o misiune europeană în țara noastră pe această temă. Ne așteptăm ca acest lucru să se întâmple în prima săptămână din 2016”, a subliniat președintele instituției.

În anul 2015, ANSVSA a realizat în jur de 3.000 de probe pentru depistarea pestei porcine africane, iar pentru 2016 numărul acestora va crește până la 25.000.

„Am decis ca în 2016 să reducem numărul probelor pe care le facem pentru pesta porcină clasică și astfel să putem face cât mai multe pentru pesta porcină africană. Estimăm un număr de 25.000 de probe pentru 2016, fără un efort financiar din partea statului român, pentru că am diminuat numărul probelor la pesta porcină clasică — unde făceam în jur de 200.000 de probe pe an — și am egalat numărul de examene pentru cele două boli”, a adăugat șeful ANSVSA.

Pesta porcină africană evoluează de câțiva ani în unele state din Uniunea Europeană, inclusiv în exploatații comerciale, prezența virusului având printre efecte interzicerea comerțului intra-comunitar cu carne de porc. În statele din afara spațiului comunitar au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană, respectiv Belarus, Rusia și Ucraina, existând informații că virusul ar evolua și în Republica Moldova.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA