PE SURSE – 100.000 de lei pentru postul de Şef de Ocol Silvic la Borşa

9
1413

PE SURSE. Se spune că orice are un preţ şi valoarea unui lucru este determinată de cerere şi ofertă. Pe principiul „Nu este prost cel care cere ci este cel care dă”, la Borşa este „de vânzare” poziţia de şef al Ocolului Silvic „Alpina”, cel care ţine de Primăria Borşa. Până aici nimic special, special este însă preţul penrtru această poziţie, o cifră urmată de cinci zerouri.

„În Consiliul de Administraţie sunt şapte membri dar aceştia au fost agreaţi de Consiliul Local Borşa. Ca să ajungă aici ar fi cotizat în campania electorală din luna iunie suma de 30.000 de lei de căciulă. Acum se pune la bătaie postul de şef de ocol iar preţul începe de la 100.000 de lei în sus pentru ca să-şi scoată cheltuiala”, spun surse din Consiliul Local Borşa.

Poziţia de şef de ocol a fost ocupată până nu de mult de Iulian Hojda dar acesta „nu mai corespunde”.

Miza pentru postul de şef de ocol este enormă, spun aceleaşi surse, deoarece anual din pădurile care aparţin primăriei se taie legal 14.000 de metri cubi de masă lemnoasă şi şeful de ocol este cel care dă avizele pentru această activitate sau, după caz, închide ochii atunci când tăietorii „greşesc” câte puţin.

„Mai multe persoane eligibile din punct de vedere financiar au fost deja contactate şi li s-a propus funcţia dar încă nu s-a decis nimic. Responsabilitatea este enormă pentru că un eventual control ar putea să scoată la iveală multe nereguli şi nimeni nu vrea să-şi asume asta”, au mai precizat sursele.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

9 COMENTARII

  1. Nu e nimic deosebit în Primăria Borşa , regula care primează este CHESUL în caz că nu ești rudă cu ,,primarul”. Mai nou ,,primarul”angajează ca așa vrea mușchii lui și profesori,popi…gropari etc.,orice numai bani să iasă.Deee campania electorală s-a lăsat cu datorii până și la amarul de ,,balenă”.DNA -ul are butin serios la Borşa.

  2. Numirea Sefului de Ocol se face in baza unui proiect de management pe 4 ani de catre Consiliul Local. Ocolul Silvic nu este subordonat primarului ci direct Consiliului Local. De vazut organigrama primariei.

  3. N-are treaba una cu alta Vlasin V. Nimic nu mișca in pădurile ocolului fără binecuvântarea primarului. Cel puțin pana acuma. Cine are interes ca șeful de ocol sa nu fie schimbat? Care sunt performanțele ocolului silvic pana in prezent. Corespunde sau nu domnul șef de ocol actual. Programul sau de management a fost unul eficient? Si daca da, pentru cine? Răspundeți la întrebările astea si veți înțelege agitația din jurul acestui subiect. Cum spunea cineva mai dus: miroase a gratii, nu a grătare! Primarul e direct interesat să nu intervină schimbări în structurile astea, chiar daca nu ii sunt direct subordonate prin organigrama, oamenii actuali de acolo ii sunt slugi.

  4. La finalul anului 2015 Ocolul Silvic Alpina Borsa a realizat un profit net de 1.100.000 lei ( 11 miliarde lei vechi), cel mai mare profit realizat vreodata de ocolul silvic in cei 7 ani de activitate. Anul 2013 si 2014 la incheiat pe pierdere. Deci se vede managementul foarte bun. Totodata Ocolul Silvic Alpina a asigurat lemnul necesar societatilor comerciale care prelucreaza lemnul si nu celor care il vand rotund catre marele consumator din Sebes. Interesul schimbarilor la ocol sunt a celor care nu au mai putut cumpara lemnul de la ocol cu 70 de lei/ mc. Pretul mediu de vanzare in anul 2015 a fost 235 lei / mc. Nu au mai fost suprapuneri unde licita 300 mc cu 220 lei si se rezolva dupa acea inca 700 mc ca si suprapunere pe care o plateste cu 70 lei. Nici nu a mai fost cazul ca agentii economici sa uite sa mai plateasca catre ocol lemnul exploatat. Nici nu a mai fost cazul ca autorizatiile de exploatare sa aiba valabilitate de 3 ani pentru a exploata 200 mc.

  5. Interesant domnu Vlasin V. cât de bine documentat păreți, aproape m-ar duce gândul ca sunteți direct afectat. Poate ați citit documentele financiare de pe site, sau poate știți mai multe. Nu uitați ca aceste cifre nu reprezintă mare lucru daca nu sunt analizate in ansamblu, respectiv managementul fabulos al anului 2015 se datorează si modificărilor Codului Silvic, managementul prost al anilor trecuți, dintre care unul din ei, respectiv 2014 i-a aparținut aceluiași șef de ocol, deci? Profit=Venituri-Cheltuieli! Analiza ar trebui puțin aprofundata, daca nu va supărați. Iar vechimea ocolului silvic datează din 2005. Nu are sens sa va strofocati, așa e în viața, se schimba cadrele, cum e normal si logic, numai ca după ce pui laba pe putere îți vine tare greu s-o lași, știe tot omu ca pădurile sunt bunul cel mai comod al pigmeilor de prin primarii si Ocoale silvice. Lăsați domnule sa vina alții, sa vedem situația faptică, nu doar scriptică. Vrem un meniu mai diversificat, nu tot acelasi abureli.

  6. Domnule primar nu mai scrieți in numele domnului Vlasin pentru ca sunteți penibil. Știe toată lumea ce mijmasuri ați făcut si vreți sa faceți la ocol. Ați acaparat si asfixiat activitatea ocolului silvic, de cand sunteți la primărie. Atât direct, cât si indirect prin interpuși. Lăsați-o balta cu explicațiile astea de grădinița. Noroc ca noul cod silvic V-a mai tăiat puțin din elan, altfel V-ați fi văzut nevoit sa candidati prin Suceava, ca la noi pădurile sunt la limita. Mulțumim de explicații. Domnul Vlasin va transmite salutari!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.