AcasăEvenimentPARTENERIAT: Administratia locala din Baia Mare doreste dezvoltarea proiectului inventatorului Jack Goldstein...

PARTENERIAT: Administratia locala din Baia Mare doreste dezvoltarea proiectului inventatorului Jack Goldstein de a obtine aur fara folosirea cianurii (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Primăria Baia Mare va finanța un proiect tehnologic al mineritului fără cianuri. Metoda de extragere a aurului fără cianuri a fost inventată de băimăreanul Jack Goldstein cu ani buni în urmă însă din lipsă de fonduri financiare, invenția a rămas doar la statutul de brevet. Astfel că, municipalitatea băimăreană a decis susținerea financiară a proiectului prin implementare într-o primă fază a unei stații pilot. Costurile unui astfel de proiect încă nu au fost calculate cu exactitate.
Jack Goldstein este un inginer chimist din Baia Mare care împreună cu alți colegi a inventat și brevetat o metodă de prelucrare a aurului fără cianuri. Ideea de a realiza o tehnologie de prelucrare a minereurilor fără cianuri i-a venit după accidentul ecologic de la Baia Mare din anul 2000. Potrivit invenției, aurul poate fi prelucrat prin tiosulfatul de sodiu, fără a se folosi cianura.
„Am spus la vremea respectiva ca aceasta treaba merita un efort. Tehnologia consta in solubilizarea timp de patru ore la rece, intr-o solutie de geosulfat cu un catalizator. Se obtine un slam, slamul trebuie filtrat. Namolul dupa dizolvare este inactiv, tiosulfatul de sodiu este un produs cu totul inactiv“, a spus inventatorul Jack Goldstein.
Chiar dacă a făcut numeroase solicitări la Ministerul Economiei pentru a spriji financiar demararea unei stații pilot, Guvernul nu i-a dat niciun răspuns. Astfel că, primăria Baia Mare s-a decis să acorde sumele necesare pentru realizare procesului de extracție fără a folosi cianura.
„Mi-am manifestat intentia de a il invita in Consiliul Local si de a-i propune sa ne asociem, sa generam un parteneriat, pentru a sustine o statie pilot pentru inventia pe care domnia sa o are, aceea de a extrage aurul si argintul din minereu, din pirite, din alte deseuri, fara cianura si cu tiosulfat de sodiu. E o chestiune care ar revolutiona intr-un fel tot ceea ce inseamna extragere de aur si argint din minereu. O chestiune care n-ar mai genera niciun fel de pericol asupra mediului sau sanatatii populatiei, o chestiune care n-ar mai genera acele iazuri de decantare si acei munti de deseuri care raman oricum in urma exploatarii lor”, a spus primarul Catalin Chereches.
Costurile exacte care urmează să fie suportate de autoritate locală din Baia Mare încă nu au fost stabilite. Acestea variază între 150.000 și 500.000 de euro, în funcție de complexitatea stației pilot.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA