PARADIS FISCAL – Rise Project: Peste 100 de cetățeni români apar în documentele Panama Papers

0
443

Panama Papers, cea mai mare scurgere de informații din istorie, prinde în cele peste 11 milioane de documente un număr de peste o sută de cetățeni români, conform Rise Project, care a publicat, duminică, pe site-ul propriu o listă cu peste 60 de oameni de afaceri din România care au achiziționat societăți offshore de la avocații Mossack Fonseca.

„Documentele făcute publice de John Doe și analizate de noi au scos la suprafață afaceri subterane care explică, astăzi, evenimente din ultimii treizeci de ani. Astfel, am înțeles mai bine legăturile din România dintre Țiriac și Klaus Mangold, important om de afaceri german, Remus Truică și Beny Steinmetz, unul dintre cei mai importanți afaceriști israelieni din lume, Elan Schwartzenberg și magnatul media Rupert Murdoch, Jean Claude Gandur și unul dintre cele mai importante zăcăminte de aur din România”, scriu jurnaliștii Rise Project.

Aceștia subliniază că nu este ilegal să îți înființezi o firma în jurisdicții offshore opace ca Belize, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Samoa sau Isle of Man, iar acesta e motivul pentru care dezbaterea din jurul scandalului #PanamaPapers s-a purtat mai mult pe câmpul eticii, decât cel al dimensiunii sumelor ascunse cu ajutorul consultanților Mossack Fonseca.

„Ca să apreciem dimensiunea fenomenului, cercetătorii Fondului Monetar Internațional susțin că mai ales țările în curs de dezvoltare sunt afectate de operațiunile din paradisurile fiscale, impactul în cazul lor fiind deseori calculat la aproape 2% din produsul intern brut. Adică, pierderi anuale de miliarde de dolari. Și asta pentru că marile corporații internaționale, unele cu bugete mai mari decât ale statelor respective, își exportă profiturile în astfel de jurisdicții offshore, unde fiscalitatea este mai relaxată”, explică jurnaliștii Rise Project.

Printre oamenii de afaceri care apar în lista publicată duminică de Rise Project se află: Corneliu Iacobov — fost politician PSD și fost proprietar al rafinăriei Rafo Onești (un offshore), Gabriel Comănescu — CEO GSP (șase companii offshore), Mougel Regis Charles Claude — om de afaceri francez care a adus în România lanțurile de magazine Cora și Auchan (un offshore), Ion Țiriac (un offshore), Robert Roșu — fondatorul casei de avocatură Țucă, Zbârcea și Asociații (un offshore), Ilie Busuioc — patronul Ocean Fish (un offshore), Ionuț Costea — vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și președinte al EximBank (un offshore) etc.

Mai multe puteți citi pe Agerpres.ro

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.