PAGUBE – Condițiile meteo au stricat ploile cultivatorilor de cereale

0
145

PAGUBE Dacă la începutul anului fermierii se aşteptau la producţii foarte bune, cantităţile prea mari de precipitaţii şi grindina i-au obligat să-şi revizuiască estimările. Astfel, în acest an, cei mai mulţi dintre agricultori susţin că vor avea producţii cu 10%-20% mai mici faţă de 2015.

PAGUBE  La începtul acestui an, culturile de orz, grâu sau rapiţă promiteau pro­ducţii record. Însă, ploile şi grindina din ultima lună au afectat producţiile agricultorilor din zona de Sud şi de Vest a României.

Unul dintre fermierii afectaţi de condiţiile climatice nefavorabile este Dimitrie Muscă, directorul Combinatul Agroindustrial Curtici, care lucrează o suprafaţă de 2.500 de hectare aflate în arendă în judeţul Arad. „Grindina a afectat grâul şi rapiţa. Am avut o suprafaţă de 1.000 de hectare cultivată cu grâu, care e afectată în proporţie de 20%. Dar am asigurare şi voi fi despăgubit. Am avut rapiţă afectată în proporţie de 40%. Avem multe culturi calamitate“, spune arădeanul.

În această perioadă, fermierul este în plină campanie de recoltare şi încă nu poate da un bilanţ în ceea ce priveşte producţia pe care o va obţine de pe cele 4.300 de hectare cultivate cu grâu şi cele 600 de hectare însămânţate cu rapiţă. Cu toate ploile, fermierul încă speră ca în acest an să recolteze 8 tone de grâu la hectar.

O altă zonă afectată de con­diţiile climatice a fost şi cea din sudul României. Ștefan Poienaru, proprietarul Agrofarm, este, cu cele 20.000 de hectare lucrate în Ialomiţa, unul dintre cei mai mari fermieri din România. Poienaru susţine că grâul a căzut din cauza furtunii, iar cel rămas nu are calitatea care se impune. Prin urmare, estimează că producţia va fi mai mică cu 20% faţă de cea de anul trecut.

continuarea aici

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.