ORDINE LA ȘORICELU’- Primarul Cherecheș și administrația locală iau primele măsuri pentru salvarea Văii Usturoiului și remedierea problemelor existente

14
13844

Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare a făcut primii pași spre salvarea Văii Usturoiului.

Astăzi, 25 martie, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, însoțit de reprezentanți din cadrul autorității locale s-au deplasat la fața locului pentru a face o evaluare a situației de pe Valea Usturoiului. Dezastrul ecologic de pe Valea Borcutului, dar și clădirile construite nelegal în zonă, nu reprezintă o noutate pentru niciun iubitor al mediului înconjurător însă până astăzi nimeni nu a luat nicio măsură.

usturoiul3

Clădirile construite în zona Valea Usturoiului precum și o parte din versant îi aparțin lui Sorin Pop, cunoscut în municipiul Baia Mare drept Șoricelul. Acesta, în anul 1996 a construit ilegal o serie de imobile pe Valea Usturoiului, fără a avea avizele necesare. Chiar dacă acest lucru era contrar legii, printr-o sentință definitivă și irevocabilă, Sorin Pop a înregistrat clădirile în legalitate. Mai apoi, acesta a început să realizeze mai multe extinderi în zonă iar la începutul anului 2009, Sorin Pop intra cu excavatoarele în versanți pentru a reconstrui stațiunea balneoclimaterică care se afla odinioară pe Valea Usturoiului. Doar că planul acestuia a rămas la nivel de proiect. La evaluarea de astăzi făcută de către reprezentanții Primăriei Baia Mare a participat și Sorin Pop.

Situația dezastruoasă de pe Valea Usturoiului a fost semnalat încă din anul 2010 când în zonă au început să fie efectuate lucrări care au pus în pericol mediul înconjurător.

usturoiul2„De ani de zile încercăm să sensibilizăm instituțiile statului cu privire la ceea ce se întâmplă în această zonă, atât instituțiile din zona de protecția mediului, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, ITRSV, Inspecția de Stat în Construcții, Ocolul Silvic respectiv Romsilva. Din păcate, nu înțeleg de ce toată lumea se ferește și nu vrea să ia niciun fel de decizie sau să ne îndrume în vreun fel să rezolvăm acest dezastru ecologic, din punctul meu de vedere. Pentru că aici s-au mutat versanți, s-au pus în pericol versanți. S-a viciat mediul înconjurător. S-au făcut construcții nelegale. I-am chemat pe colegii mei de la Disciplina în Construcții să venim și să facem toate demersurile legale să venim și să-i putem amenda ,după care să dispunem un proces care să aibă ca rezultat, sper eu, demolarea acestor construcții și revenirea la situația inițială”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Cătălin Cherecheș a catalogat situația de pe Valea Usturoiului ca fiind una grotescă și este decis să implementeze primele măsuri pentru a readuce la normal zona astfel încât această să devină o adevărată zonă de drumeție.

„Ceea ce mă doare pe mine este legat de faptul că în această zonă au fost izvoare de ape minerale, au fost diverse trasee turistice. Sunt și acum foarte mulți băimăreni care îndrăgesc această zonă și vor să vadă lucrurile reglementate aici. Această zonă ne-a dat și nouă, băimărenilor, acum 100 de ani posibilitatea să fim stațiune balneo-climaterică. Datorită Văii Usturoiului am fost declarați stațiune balneo-climaterică. Vom face ceea ce ne stă legal în putere să reglementăm lucrurile aici. E păcat că în această zonă municipiul nu poate să dezvolte lucruri care țin de protecția mediului, de iubirea față de mediul înconjurător. Și ne trezim cu tot felul de aberații și de lucruri care au distrus versanți, au distrus mediul înconjurător. Este absolut grotesc ceea ce s-a întâmplat aici și nu înțeleg de ce s-a tolerat până în anul 2010 construirea unei astfel de clădiri și nu s-a întâmplat absolut nimic în raport cu sancționarea respectiv cu demolarea acestor clădiri. Luăm totul de la zero și începem din nou cu toată forța și cu toată energia să reașezăm lucrurile în starea lor inițială”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Simona Vasiac

Te-ar mai putea interesa

Loading...

14 COMENTARII

 1. Inca o data dl. primar ne dovedeste drragostea si interesul pentru orasul nostru.Deseori ma plimb cu patos prin aceste locuri si de fiecare data imi aduc aminte de tineretile mele cand aici erau bai sulfuroase, in care se imbaia baimareanu,dupa care mergeam la o bere rece pe terasa lui usturoiu la umbra de stejar.Acum,nu mai e nimic din ce a fost o datasi dl primar ne dovedeste ca poate.nu am cu nimeni o problema,da’ nu era permis sa se distruga frumusetele naturale ale imprjurimelor orasului,sa se taie copaciii, castanii sa nu mai fie si asa mai departe…e nevoie de elan tineresc si de impatimire penru frumos si natural

 2. Soricelul ne-a arătat cum poate un individ sa se 3,14se pe institutiile statului si nimeni sa nu se lege de el.Se vorbeste prin târg ca individul asta se lauda ca ii are pe multi la mana astfel incat nu prea ii este frica.E si mult tupeu.Poate doar o alta scoală de gândire a statului,cu oameni integri,fără pata,va face curatenia de rigoare.

 3. întrebări simple pentru administratie:cum sta soarecu’ cu plata taxelor si a impozitelor pe teren si constructii ? in foto vad o masina de mare tonaj,are voie sa circule in zona cu astfel de utilaje ? E permis accesul in zona a masinilor agabaritice ? Cum de nu protestează locuitorii din zona, bănuiesc ca le crapă casele.Si totusi nu am inteles ,ce se va face in continuare ?

 4. Costurile pentru reabilitarea zonei distruse de soarec cine le suporta ? Oare ma intreb daca primarul o sa-i puna factura in brate la rozator, nu de alta dar mi se paare inacceptabil ca cetatenii sa suporte cheltuielile respective.

  • Il doare’n basca pe asta,mai ales ca din cate stim nu are nimic pe el.Deci, nu stiu daca autoritatile au vorbit cu proprietarul din acte,mai ales ca e posibil ca totul sa se fi facut pe cine stie ce boschetar.

 5. Sunt curios câți bani a luat judecătorul care i-a dat sentința aia definitivă la individul ăsta șoricel … Sunt un locuitor de pe Valea Usturoiului ,am copilarit acolo si îmi aduc aminte foarte bine cum era înainte ! Ar fi extraordinar sa se poată reveni la ceea ce a fost … să dărâme toate mizeriile alea de construcții,să refacă cursul apei cum a fost cândva,si sa refacă versantii ! Oare e o utopie ? Ceea ce vedem acum acolo grotesc e prea putin spus … E opera unui nebun care cu ajutorul cumpărat al autorităților,ce-a visat noaptea idiotul a pus in practică a 2-a zi …

 6. statiune balneo climaterica asa zice primaru dar alte locuri care era zona tusristica si veneau multi oameni si vizitau dar akm nu mai este pt ca au distrus tot unde trebe sa se face nu face numa unde nu trebe prima data akolo sa repare drumul ca i varza si mai zice de nu stiu ce cumunitate europeana cu ce cu drumuri stricate de gropi

 7. Până acum unde a fost dl .primar atâția ani? Cum de nimeni nu l-a văzut ce distrugeri face pe vale?
  In vara era sa urce herghelia de cai pe mașină și eram cu coplul care s-a speriat!

  • stai liniștit,la următoarea campanie electorala va fi totul la fel,neschimbat.E ca si Parcul Industrial,de 4 ani povestile sunt la fel,ciclice.Cand aud dumele cu statiune balneo si terenuri de golf,îmi vine sa rad,vorba morosanului hâtru: ,,nu a si nic din aieste”.

 8. dupa 20 de ani v ati trezit sa refaceti ce nu se mai poate reface? dosare penale trebuie aici atat la rozatoare cat si la cei ce au inchis ochii la ilegalitatile comise de individ

 9. Soarecul… rom… acesta parca era cercetat in ceva dosare penale. A facut si puscarie? Mie mi se pare stupid sa treci pe acolo pe langa vila lui si sa te sperii de cainii care sar sa te muste. N am mai fost de ani de zile pe acolo, de frica. Credeam ca a plecat de mult timp din B Mare.

 10. E bine ca face ordine la Soarecu dar sa nu uite ca e primavara si in cartiere lipsesc multe plante in gardurile vii si sunt multi copaci uscati sau rupti,ce trebuie neaparat inlocuiti.Nu de alta dar sa nu ne trezim ca pe vremea vechiului primar,fara dar cu banii prafuiti.Civilizarea locatarilor ( a se vedea zona Marasesti unde din lene,pentru a ajunge la masini,se calca toate gardurile vii ) e un alt capitol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.