AcasăActualitateSocialORA DE IARNĂ 2016 - Cum îi afectează pe şoferi şi ce...

ORA DE IARNĂ 2016 – Cum îi afectează pe şoferi şi ce recomandă specialiştii

spot_img

DISTRIBUIȚI

ORA DE IARNĂ 2016 În fiecare an, la sfârşitul lunii octombrie, mai exact în ultima noapte de sâmbătă spre duminică se trece la ora de iarnă.

ORA DE IARNĂ 2016  Printre consecinţele mai puţin cunoscute ale trecerii la ora de iarnă se numără o creştere reală a riscului de accidente rutiere.

2016. În ţara noastră, acest sistem a fost instaurat în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie respectiv în prima duminică a lunii octombrie.

Această practică a rămas valabilă până în 1943. Când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. Abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Până în 1983, trecerea la ora de vară se făcea în prima duminică a lunii aprilie, iar cea la ora de iarnă, în ultima sâmbătă a lunii septembrie.

Din 1984 până în 1996, ora de vară era fixată pe ceas în ultima duminică a lui martie, iar cea de iarnă, în ultima duminică a lui septembrie.

Odată cu anul 1997, însă, s-a stabilit o nouă regulă. Aceasta se aliniază celei respectate de majoritatea statelor lumii şi care este valabilă şi în prezent. La ora de vară se trece în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie. Iar la cea de iarnă, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie.

Unele studii arată că, timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de iarnă, se înregistrează o creştere a numărului de accidente de circulaţie, care vizează în special pietonii şi bicicliştii.

Fenomenul nu se datorează schimbării orei în sine, ci faptului că se întunecă tot mai devreme pe zi ce trece, complicând vizibilitatea pe străzi şi şosele.

Se recomandă prin urmare sporirea atenţiei şi echiparea corespunzătoare de către biciclişti (cu elemente reflectorizante).

Pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiştii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă. Între acestea, reglarea ceasului în ajun.

Persoanele supuse stresului pot simţi o stare de angoasă ca urmare a posibilităţii de a uita să schimbe ora. Mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice.

Deşi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual şi este bine să se facă cu anticipaţie.

A schimbă ora în ajun prezintă avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea.

O altă recomandare este de a merge la culcare cu o ora mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o ora considerată că obişnuită.

citeşte şi CINCI METODE – Cum să scădem facturile mari de încălzire

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

Pentru a depăşi această stare este nevoie de multă odihnă. Dar şi de necesitatea de a adopta un ritm de viaţă (muncă, ore de masă şi de culcare) ce corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

În 2016 vom trece la ora de iarnă în noaptea dintre 29 şi 30 octombrie.

Adică în ultima duminică din această lună, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Astfel, ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA