AcasăActualitateSocialOAMENII MARAMUREȘULUI - Radu Perța, olimpicul național care și-a descoperit pasiunea pentru...

OAMENII MARAMUREȘULUI – Radu Perța, olimpicul național care și-a descoperit pasiunea pentru lucruri tehnice dezmembrând mașinuțe în copilărie

spot_img

DISTRIBUIȚI

„Mă numesc Perţa Radu-Trofin, am 18 ani și sunt elev la Colegiul Tehnic Geor­ge Bariţiu. Sunt un băiat modest, muncitor și care nu se mulţumește cu puţin. Știu ce vreau de la viaţă și mai știu că fără efort nu pot obţine nimic”. Așa își începe povestea tânărul olimpic național care a obținut locul I la Olimpiada Naţională de Electronică, Automatizări și Telecomunicaţii.

Radu a învățat ce înseamnă să câștigi în viață practicând sportul. Timp de doi ani a făcut hand­bal, sportul care este și astăzi o emblemă a municipiului Baia Mare. Tot prin sportul rege băimărean a învățat ce înseamnă o muncă motivată dusă până la câștig. Viața lui nu a însemnat însă întotdeauna doar succese și a învățat ce înseamnă să pierzi, să recunoască superioritatea adversarului și să îl și felicite pe acesta pentru munca depusă.

În clasa a XI-a a obţinut locul I la Olimpiada Naţională de Electronică, Automatizări și Telecomunicaţii. A moștenit arta de a înțelege lucrurile tehnice de la tatăl său. De meserie inginer mecanic, acesta i-a insuflat lui Radu micile secrete ale electronicii. De aici și până la titlul de olimpic naţional a fost doar muncă depusă pentru un țel măreț.

În copilărie era pasionat de mașinuțe, ca și orice băiețel, însă diferența între el și cei de vârsta lui era că niciuna dintre ele nu scăpa fără o „analiză” minuțioasă a sistemului de funcționare. Astfel, fiecare mașinuță ajungea practic material didactic pentru viitorul său titlu de olimpic național.

Modest, Radu își dorește ca recunoașterea națională pe care a primit-o să nu îl schimbe nici în ochii colegiilor săi de clasă, dar nici în ochii dascălilor care i-au îndrumat pașii în cei patru ani de liceu. Mândru de orașul său natal, olimpicul național se bucură că a reușit să îl reprezinte cu mândrie la Olimpiada Națională. A depus eforturi și s-a pregătit vreme de trei ani pentru acest titlu și se bucură că a putut demonstra unei țări întregi că și în Baia Mare se obțin performanțe școlare demne de recunoaștere națională.

De ce ai ales să urmezi cursurile Colegiului Tehnic „George Barițiu”?

Am ales acest colegiu, deoarece este un liceu serios din Baia Mare, un liceu tehnic unde noțiunile teoretice pe care le înveți sunt îmbinate cu cele practice. Astfel, iei de fiecare dată contact cu viața reală, fără a învăța doar din cărți ce înseamnă să trăiești. Este un liceu minunat, unul pe treptele căruia mi-am dorit să pășesc. Fără profesori nu am putea să fim ceea ce suntem astăzi. Sunt oameni extraordinari care își dau toată silinţa ca noi,elevii, să devim un om de succes, un om de care să fim mândri peste ani și ani.

De unde această pasiune pentru lucruri tehnice?

Tatăl meu mi-a insuflat pasiunea pentru tehnic, electrotehnică și mecanică. El este inginer mecanic și fiecare lucru „meșterit” de el a trecut și prin mâinile mele. În copilăria mea nu există o mașinuţă fără ca eu să nu o desfac, să-i văd principiul de funcţionare. Însă, odată cu vârsta, am început să mă interesez tot mai mult de electronică. M-a atras foarte mult această parte și încă îmi stârnește și astăzi curiozitatea.

Ai luat locul I la o Olimpiada Națională destul de grea. Cum a fost această etapă din viața ta, cât te-ai pregătit pentru ea și ce a însemnat competiția națională, în sine, pentru tine?

A fost o etapă frumoasă din viaţă mea chiar dacă am muncit mult. Știu că am muncit cu drag și munca mi-a fost răsplătită prin acest premiu. Această olimpiadă cuprinde toată materia predată în liceu, clasele IX-XII, și se organizează doar pentru clasa a XI-a și a XII-a. Așadar, pregătirea am început-o în clasa a IX-a. Faza locală a fost cea mai grea, din punctul meu de vedere, deoarece nu aveam multe informaţii despre modulele de organizare și în ce constă ea. Practic, pentru această fază a trebuit să mă pregătesc singur pentru ca mai apoi profesorul coordonator să îmi testeze cunoștin­țele individuale. Am trecut cu bine peste această etapă și m-am calificat la faza judeţeană. La acest nivel am început pregătirea cu doamna profesoară Mihaela Markovits, căreia vreau să îi mulţumesc pe această cale pentru ajutorul acordat. Doar primul elev de pe judeţ se califică la faza naţională. A fost o muncă grea însă mi-am dorit foarte mult să ajung acolo. Ascultând sfaturile doamnei profesoare și muncind atât la liceu, cât și acasă, am reușit ceea ce mi-am dorit – să mă calific în etapa națională. Competiţia naţională a însemnat un duel cu cei mai buni elevi din ţară, dar și unul cu mine însumi. Chiar dacă învăţasem toată materia considerăm că mai aveam de învăţat, iar locul obținut a fost o dovadă a faptului că trebuie să am încredere în forțele mele ți să îmi urmez visul.

Cât de greu este să răzbați într-o lume în care educația ar trebui să fie pe primul loc, dar de cele mai multe ori nu se găsesc instrumentele necesare pen­tru a implementa acest act didactic?

Este foarte greu. Uneori prea greu, deoarece sistemul este foarte vag. Lucrurile se schimbă foarte des. Neexistând o stabilitate în acest sens, ajungem de multe ori să studiem lucruri vechi și nu subiecte de actualitate sau noutăți.

Când lași deoparte lucrurile tehnice, cum este Radu ca și elev simplu? Ce pasiuni ai?

Nu stau mult timp departe de lucrurile tehnice. Ele sunt pasiunea mea cea mai mare și, cu atât mai mult cu cât, trăim în epoca tehnologiei unde lucrurile evoluează foarte repede. Mă consider o persoană active. Tot timpul îmi găsesc ceva să lucrez, nu-mi place să pierd timpul. Pe lângă pasiunile tehnice pot spune că și astăzi îmi place să joc handbal. În această privință am un singur regret. Regret faptul că nu am putut atinge aceeași performanţă școlară și în handbal. Dar asta e viața! Nu putem să ne naștem buni la toate.

Ce planuri de viitor ai? Ce facultate îți dorești să urmezi?

Îmi doresc să promovez examenul de bacalaureat cu o medie cât mai mare. La anul am de trecut și acest pas important. Sincer, nu m-am hotărât încă ce facultate o să urmez, dar un lucru este cert. O să continui să îmi trăiesc visul și sigur profilul va fi unul tehnic.

Cum ai descrie municipiul Baia Mare?

Este orașul meu natal și are un loc aparte pentru mine. Sunt convins că acest loc nu ar putea fi luat de niciun alt oraș din România. Aici îmi sunt familia și prietenii. Mă bucur că am putut să reprezint orașul așa cum merită pe plan naţional și am arătat că aici în Baia Mare se învaţă. Este un oraș modern în care găsești tot ce dorești.

Ce sfaturi le-ai da tinerilor din ziua de azi?

Tinerii trebuie să aibă răbdare și să fie conștiincioși. Timpul și câte un mic efort depus în fiecare zi de către ei o să-i răsplătească când o să aibă cea mai mare nevoie. Totul e să fi încrezător și să nu îți dorești ca rezultatele muncii tale să se vadă azi. Se vor vedea cu siguranță în timp.

Care a fost cheia succesului în cazul tău?

Cheia succesului în cazul meu a constat în munca și dorinţa spre un țel, acela de a ajunge cel mai bun din țară. Mi-am dorit enorm să particip la această olimpiadă și cu ajutorul doamnei profesoare am reușit să obţin și locul I. Mă bucur că după multă muncă am reușit să văd că dorința mea s-a transformat în realitate. Nu este greu. Totul e să crezi în visul tău și să te zbați pentru el.

Ce anume ai schimba dacă ai putea să o iei de la început? Ai alege aceeași cale?

Nu aș schimba nimic. Chiar nimic. Cu siguranță aș merge pe același drum. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am reușit să fac până în prezent și îmi doresc să urmez același drum. Educația, munca și răbdarea te pot face să devii un om de succes, un om care peste ani și ani să stârnească mul­țumirea părinților, a profesorilor, dar și a celor care au pus zilnic câte o piatră la clădirea ta ca și persoană.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA