AcasăActualitateSocialNU TE-AI GÂNDIT LA ASTA - Câteva motive pentru care ar trebui...

NU TE-AI GÂNDIT LA ASTA – Câteva motive pentru care ar trebui să te lași de fumat

spot_img

DISTRIBUIȚI

Statisticile privitoare la fumat sunt îngrijorătoare. Peste 30% din populația activă a României fumează. 30.000 de români mor anual din cauza fumatului.

Confruntați cu aceste date nu puțini sunt aceia care încearcă să se lase de fumat. Din păcate, acest demers nu reușește întotdeauna. șabloanele mentale create în decursul anilor nu se pot șterge în câteva zile. Este nevoie de o voință de fier și de motivații puternice pentru a reuși.

în ceea ce privește voința, fiecare este pe cont propriu. Cât despre motivații, iată câteva la care poate că nu v-ați gândit până acum.

-De câte ori apare câte o problemă obișnuiți să aprindeți o țigară, „ca să vă liniștiți”. Ce ați zice dacă ați ști că această țigară, departe de a va limpezi mintea, o încețoșează și mai mult ? Ultimele studii leagă fumatul la vârsta adultă de o seamă de probleme de memorie.

-Desigur că sunteți conștient că fumatul vă face rău, însă v-ați gândit ce efect are asupra celor din jurul dvs ?

Un studiu realizat în China între 1997 și 2005 a arătat că toți copiii supuși fumatului pasiv au avut probleme mai mari sau mai mici. în timpul primilor 5 ani de viață, toți au trecut pe la spital pentru probleme serioase cel puțin o data.

Acelati lucru se întâmplă și animalelor de companie. Nero sau Daisy se bucură de întreaga paletă a efectelor fumatului pasiv-cancer, alergii, probleme circulatorii și respiratorii. O anchetă asupra unui eșantion reprezentativ al populației, efectuată în Detroit, la începutul anului trecut, a sensibilizat atât de mult participanții, încât o treime dintre aceștia au decis să se lase de fumat, doar pentru a proteja viața animalelor de companie.

-Trăim vremuri grele. Alimentele nu mai sunt ce obișnuiau să fie. Cu greu mai putem găsi ceva care să fie cât de cât „natural”. și acest lucru ne influențează la toate nivelele. Nici unul dintre organe nu este imun la tirul toxinelor prezente în alimente, însă unul dinte acestea pare a fi ceva mai sensibil-este vorba de pancreas. Riscul de apariție a diabetului-și vorbim aici în special de tipul ÎI-a crescut foarte mult în ultima vreme. știrea proastă este că cei care fumează mai mult de un pachet pe zi au cu 44% mai multe șanse de a se îmbolnăvi, spre deosebire de nefumători.

-Așa cum probabil că bănuiați de multă vreme, cele câteva țigări pe care obișnuiți să le fumați zilnic, reușesc în cele din urmă să distrugă mucoasă protectoare a cailor respiratorii, ceea ce reprezintă o invitație directă adresată infecțiilor la acest nivel. Alte studii arată că fumatul intervine în procesele imunitare, prin scăderea capacităților de luptă ale organismului împotrivă agenților patogeni.

-Câteva rânduri numai pentru bărbați. Fumătorii sunt mai expuși disfuncțiilor erectile decât nefumătorii. Riscul crește proporțional cu numărul de țigarete consumate zilnic.

-și acum știrile pentru femei. Fumatul nu numai că ajută la apariția ridurilor faciale cu mult înainte de perioadă normală, dar favorizează apariția unor pliuri ale pielii în zone deosebit de sensibile-pe brațe sau pe feșe.

-Fumatul crește de asemenea riscul infertilității. Fumătoarele pot avea surpriză să constate instalarea menopauzei la vârste mult mai mici decât nefumătoarele. și dacă nu v-am speriat îndeajuns, avem o știre trăznet : fumatul în timpul sarcinii afectează sănătatea copilului în moduri necunoscute până de curând. Mai precis afectează direct fertilitatea copilului care nici măcar nu a văzut lumina zilei. Menopauză (sau andropauză) se va instală mult mai repede la cei care au beneficiat de tratamente cu nicotină în timpul vieții intrauterine.

Acestea sunt câteva dintre ultimele descoperiri în domeniu. Desigur că efectele sunt mult mai mari-n-am vorbit aici despre bolile cardiovasculare și nici despre cancerele pe care le vedeți pe orice pachet de țigări. Am încercat să punctam efecte negative la care de obicei nu ne gândim, însă care influențează decisiv căile vieților noastre.

http://doctor.info.ro/

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA