NU E GLUMĂ – NASA oferă 30.000 $ pentru cine poate rezolva problema wc-ului din spațiu

0
222
foto libertatea

NU E GLUMĂ Agenția spațială  americană oferă suma de 30.000 de dolari oricărei persoane peste 18 ani, care poate rezolva problema wc-ului din spațiu.

NU E GLUMĂ Cum oamenii de știință de la NASA nu au găsit o soluție pentru această problemă, agenția a lansat un concurs, pe site-ul HeroX, unde așteaptă sugestii din întreaga lume până pe 20 decembrie.

La concurs poate participa orice persoană de peste 18 ani, care poate găsi o soluție  care să permită astronauților aflați în costum spațial să-și facă nevoile fără probleme și să poată renunța la pampersi.

Potrivit NASA, noul sistem trebuie să păstreze dejecțiile, dar să evite ca ele să atingă corpul astronauților, indiferent dacă aceștia sunt în mișcare sau așezati.

WC-ul spațial trebuie să asigure o izolație de șase zile în combinezonul spațial.

În plus, trebuie să fie ușor de pus în practică. Sistemul trebuie să funcționeze ”hands-free”, să fie luminat  și fără să fie nevoie de scoaterea costumului sau schimbarea alimentării cu oxigen din el.

În prezent, astronauţii sunt nevoiți să folosească pampersi în timpul unei decolări, aterizări sau ieșiri în spațiu. Însă, aceasta este doar o soluție temporară, pentru că dacă țin pamperșii pe ei mai multe ore pot face infecții sau chiar sepsis.

Pe ISS există un wc bazat pe aspirație, însă acesta nu este adaptat la constrângerile unui costum spațial.

sursa

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.