Acasăsinucidere maramuresNicolae Sabău a primit diploma de Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş...

Nicolae Sabău a primit diploma de Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş (VIDEO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Duminică 5 octombrie, în deschiderea festivalului „Alină-te dor, alină!”, artistului Nicolae Sabău, iniţiatorul acestui festival i-au fost înmânate diploma, placheta şi legitimaţia de Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş. Consiliul Judeţean Maramureş a hotărât în unanimitate – în şedinţa din 17 septembrie 2014 – acordarea acestui titlu, ca semn de apreciere pentru întreaga activitate a lui Nicolae Sabău.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu s-a referit în laudatio, pe care l-a rostit pe scena Casei de Cultură din Baia Mare, la viaţa, cântecul şi performanţele artistice ale lui Nicolae Sabău.
„Dacă-ar fi să mă gândesc la stâlpii pe care se sprijină folclorul maramureşean, cu siguranţă, unul dintre numele care îmi vin imediat în minte  este Nicolae Sabău. De ce? Pentru că el pare că şi-a făcut locaş acolo de când s-a izvorât muzica, folclorul, tradiţia. Pentru că Nicolae Sabău şi-a făcut din cântecul popular drum, scop, crez şi sens.
Folclorul nu e un lucru simplu, respectarea tradiţiei înseamnă paşi anevoioşi pe o cărare relativ îngustă, pe care, dintr-o parte vin provocările kitch-ului, pe de altă parte cele ale facilului, ale comercialului. Mulţi artişti aleg calea facilă, adesea din considerente pe care nu avem dreptul să le judecăm.
Însă, există unii dintre artişti – nu foarte mulţi – care aleg calea cea mai grea şi, în acelaşi timp, mai frumoasă, mai nobilă. Aceea de a nu face rabat de la calitate, aceea care nu admite compromisul, jumătăţile de măsură, aceea de a căuta spre începuturi, spre origini. Unii artişti aleg să cânte, alţii să caute, alţii să creeze. Dar puţini sunt aceia care le fac pe toate cu succes şi  în plus mai aleg să ofere, să perpetueze, să conserve.  Aceia sunt altruiştii folclorului românesc, şi sunt puţini, iar Nicolae Sabău este unul dintre ei. El este o voce, un simbol, un suflet, un mare altruist, care lupta pentru ca tradiţia şi folclorul maramureşean să meargă mai departe nealterate, frumoase, încărcate de semnificaţiile ancestrale. Maramureşul este istorie şi cultură, folclor şi tradiţie. Iar toate acestea merg mai departe graţie unor oameni ca Nicolae Sabău.
Născut aici în Cicârlău, nu s-a desprins niciodată de locul natal, decât atunci când a fost plecat să transmită cântecul maramureşean prin ţară şi prin lume. Şi-a făcut din casa părintească un adevărat muzeu pe care doreşte să-l doneze comunităţii. Este iniţiatorul festivalului de folclor „Alină-te dor, alină”, festival devenit rampa de lansare a atâtor tinere talente.
Are un repertoriu uriaş şi atât de multe participări la festivaluri, manifestări culturale şi emisiuni de radio şi televiziune, încât ar trebui multe ore doar pentru a le enumera.  Apoi, mai sunt premiile şi aprecierile unor personalităţi de prestigiu din lumea culturală şi nu numai, dar şi cărţile sale şi o impresionantă colecţie de afişe.

De aceea, voi aminti doar câteva dintre ele:

Primele înregistrări radio le realizează acum 58 de ani – în 1956 – la Bucureşti, fiind apoi un colaborator permanent al Societăţii Române de Televiziune, încă de la înfiinţarea acesteia.
A înregistrat 146 de cântece populare din cinci zone folclorice: Maramureş, Oaş, Codru, Chioar şi Lăpuş. A cântat în filmul „Pintea Viteazul” şi a dus faima cântecului românesc în turnee în Asia, Africa şi Europa.
În 1970 obţine marele premiu „Toporaşul de aur” cu Ansamblul Ţara Oaşului din Satu mare la Zakapone – Polonia
În 1999 obţine Premiul Fundaţiei Culturale „Ethnos” şi Diploma de Membru al Academiei Artelor Tradiţionale, secţiunea Arte Muzicale şi Ludice – Sibiu
Obţine Diploma Ministerului Apărării Naţionale pentru cei 40 de ani de colaborare cu armata română în domeniul cântecului popular.
În 2000 obţine Diploma de Excelenţă „Gala Folclorului Românesc” oferită de Ministerul Culturii.
În ianuarie 2003 i se conferă Crucea Naţională „Serviciul Credincios clasa a III-a” pentru „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală.
În 2005 este nominalizat de TVR la titlul de „Cel mai iubit cântăreţ de muzică populară”
În 2011 – Ministerul Culturii, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor şi Postul de Televiziune Ento îi conferă diploma şi trofeul „Generaţia de Aur”
În 2012 – primeşte Diploma de Aleasă Cinstire din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului
Pentru cei 65 de ani de muzică, pentru o viaţă dăruită cântecului şi tradiţiei, permiteţi-mi domnule Nicolae Sabău să vă înmânez Titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş.”
Biroul de presă

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA