AcasăOPINIIMOMENT ISTORIC – Dragnea, sinucidere politică, PSD în pragul scindării și pe...

MOMENT ISTORIC – Dragnea, sinucidere politică, PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde guvernarea! 

spot_img

DISTRIBUIȚI

MOMENT ISTORIC Liviu Dragnea a făcut o grămadă de greșeli politice. În șase luni de zile a reușit să ducă PSD în pragul scindării, să arate unei întregi țări că nu poate gestiona o criză politică pe care a declanșat-o și că Victor Ponta este un strateg mai abil decât el.

Suntem la câteva ore de un moment istoric. Un guvern PSD va fi supus examenului unei moțiuni de cenzură inițiată de propriul partid pentru că nu a respectat programul de guvernare al social-democraților.

O situație stupidă, care bagă România iar în Cartea Recordurilor, generată de refuzul premierului Sorin Grindeanu de a-și da demisia ca urmare a cererii partidului. Este reflexul unui om politic mărunt, supus unor presiuni și umilințe greu de acceptat până în acel moment, de a cărui naivitate politică a profitat Victor Ponta. Sunt de acord că Sorin Grindeanu a dat dovadă de nesimțire politică atunci când a refuzat să plece din poziția cu care l-a investit partidul. Nu am mai auzit de vreun om politic care să accepte o funcție de la partid, dar să refuze să o părăsească atunci când i se cere. Iar folosirea unor cuvinte pompoase de tipul „acest guvern este al României”, „interesul național cere stabilitate”, pentru justificarea acestei atitudini ne duce mai aproape de profilul unui personaj din Caragiale decât de cel al unui expert în Machiavelli.

De fapt, singurul care-l citise pe Machiavelli se numea Victor Ponta. Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu nu citiseră nici măcar programul de guvernare al PSD… Toată această situație i se poate imputa aproape în integralitate lui Liviu Dragnea care a făcut câteva greșeli strategice importante. Le voi pune în discuție doar pe cele mai importante.

  1. A acceptat ca nominalizarea noului premier, respectiv Sorin Grindeanu, să fie făcută la recomandarea unor persoane din afara PSD. Este aproape cert că fostul prim-adjunct al SRI, gen. Florian Coldea a fost implicat în această operațiune, sursele noastre vorbind de faptul că Vasile Dâncu a fost cel care l-a convins pe Liviu Dragnea. Această situație, pe care nu o avem confirmată oficial, a fost posibilă datorită legăturilor vechi între cei trei, care au avut o relație paralelă extrem de strânsă. De aceea mi se pare ușor deplasat ca Liviu Dragnea să-l acuze, prin interpuși, pe Sorin Grindeanu de legături cu serviciile secrete. Păi, ăsta era traseul pe care a mers și el din 2010 încoace…
  2. Multă vreme toată acțiunea politică i-a fost paralizată de situația lui juridică. Frica de o condamnare la ICCJ, de instrumentarea unor noi dosare, l-a trimis în toate părțile încercând să obțină un acord extra-politic pentru rezolvarea situației sale. Astfel a arătat aliaților politici că este dispus să discute cu oricine. Așa a ratat câteva momente politice importante, a fost lipsit de hotărâre atunci când trebuiau asumate decizii politice importante, iar OUG 13 este un exemplu clar, preferând să lase altora „onoarea” de a fi supuși presiunii opiniei publice. Ultima sa declarație referitoare la înregistrările în care șefa DNA dădea indicații procurorilor cum să rezolve dosare a fost în același registru pizzicato, părea un subordonat al lui Kovesi și Iohannis, nu liderul partidului de guvernământ. De fapt, în toată această perioadă, Liviu Dragnea a arătat că nu poate face față acestei presiuni, căutând metode de evaziune. În ultima parte a acestei perioade, mă refer de la declanșarea crizei guvernamentale încoace, a părut mai atent la nuanțele politice și la partenerii din partid și din afara lui.
  3. Tratare cu superficialitate a relațiilor din interiorul PSD, cu ALDE și UDMR. Examenul de lider politic pare că l-a picat în prima etapă a guvernării. Reproșurile pe care i le face lui Sorin Grindeanu pot fi la fel de bine să-i fie adresate. Nu a știut să cultive în continuare relația cu Victor Ponta, preferând marginalizarea acestuia și relații cu lideri locali cu gândire măruntă, de birt politic, tip Nicolae Bădălău, o greșeală de management politic care îl va costa o parte importantă a electoratului și a PSD.

Atacul lui Victor Ponta vine ca urmare a modului indiferent, uneori disprețuitor, în care a fost tratat de Liviu Dragnea. Iar Victor Ponta nu poate uita că el a fost cel care l-a introdus în Cercul Generalilor, i l-a prezentat lui Florian Coldea, l-a luat la partidele de tenis și șpriț cu șefii SRI și Procurorul General. La fel s-a întâmplat cu Călin Popescu-Tăriceanu, un lider politic cu o experiență la guvernare greu de combătut, a cărui expertiză a ignorat-o luni în șir. Despre modul în care a gestionat relația cu UDMR nu mai are rost să insist. Este în același registru.

Mai are vreo șansă Liviu Dragnea să preia inițiativa jocului politic? Doar dacă înțelege că viitorul guvern trebuie să aibă un premier independent, care să fie asumat de toată conducerea partidului, să nu mai fie rodul gândurilor sale intime, că Parlamentul trebuie să aibă un rol activ în guvernare, că negocierile cu Binomul nu mai pot ține loc de decizie politică, iar PSD trebuie să treacă peste episodul ruperii de Victor Ponta și Sorin Grindeanu cât mai puțin scindat.

Ce câștigă Victor Ponta? Și-a luat o revanșă istorică, i-a făcut toate relele posibile lui Liviu Dragnea, iar zilele petrecute în poziția de Secretar General al Guvernului l-au pus în poziția de a afla amănuntele secrete ale guvernării Grindeanu. Cum ar fi faptul că la RAPPS se afla o cerere din partea lui Vasile Dâncu pentru a se ceda un loc de casă. Amuzant nu-i așa? Dar dacă vă spun că Liviu Dragnea a intrat în posesia unei Delte personale, vă mirați?

Pentru cei care consideră că întrebarea importantă este dacă trece sau nu moțiunea de cenzură, vreau să le spun că nici nu mai contează.

Dan Andronic

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA